Wasmachine.com

Centrifugeren wasmachine

Na iedere wascyclus zal je wasmachine centrifugeren om ervoor te zorgen dat je kleding zo droog mogelijk uit de trommel komt. Je kunt hiervoor zelf het aantal toeren kiezen, waarbij je vaak de opties tussen 1200 en 1800 hebt. Hoe hoger het aantal toeren, hoe droger je wasgoed zal zijn. Centrifugeert je wasmachine niet? Dan kan het zijn dat je last hebt van een verstopping of dat de koolborstels versleten zijn. Dit kun je beide gelukkig makkelijk zelf oplossen.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Hoe hoger het aantal toeren, hoe droger je wasgoed uit de wasmachine komt.
  • Delicate stoffen kunnen niet altijd goed tegen centrifugeren.
  • Er zijn meerdere mogelijke oorzaken als je wasmachine niet centrifugeert

Centrifugeren: wat is dat precies?

Centrifugeren is het laatste proces in de wascyclus waarbij de trommel heel snel rondjes draait. Het doel hiervan is om ervoor te zorgen dat jouw kleding niet helemaal doorweekt uit de trommel komt.

Per wasmachine kun je het aantal toeren voor het centrifugeren instellen 0p 1200, 1400 of 1600. Dit getal geeft aan hoeveel rondjes de trommel per minuut draait. Hoe hoger het aantal toeren, hoe droger je kleding uit de trommel zal komen.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom wasmachines toch altijd zo ontzettend zwaar zijn? Dat heeft te maken met het centrifugeren. Tijdens dit proces draait de trommel namelijk zo snel, dat een wasmachine zonder verzwaring opeens aan de andere kant van de kamer kan staan.

Het gewicht wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de wasmachine goed op de grond blijft staan.

Toerental van de wasmachine instellen

Een hoog toerental klinkt misschien heel voordelig, want het betekent dat je je wasgoed minder lang op een andere manier hoeft te drogen.

ToerentalRestvochtpercentage
1200 toeren52%
1400 toeren50%
1600 toeren44%
1800 toeren42%

Ieder kledingstuk kan op een hoog aantal toeren worden gecentrifugeerd, maar je moet er wel rekening mee houden dat delicate stoffen veel sneller zullen slijten. Ook knoopjes en andere onderdelen van je kleding zullen bij een hoger toerental sneller loslaten.

Bij delicate wassen is het dus verstandig om een laag toerental te kiezen, dan zal je kleding minder snel beschadigd raken.

Na het centrifugeren blijft de was nog steeds nat

Niks is zo vervelend als wasgoed dat nog helemaal nat uit je wasmachine komt. Het heeft namelijk weinig zin om het in die staat op te hangen, omdat het drogen dan wel dagen kan duren. Dat is niet ideaal voor je kleding, maar ook niet voor het vochtgehalte in je woning. Er kunnen een aantal redenen zijn waarom je wasgoed nat blijft na het centrifugeren.

Reden 1: Je hebt het wasgoed niet gelijkmatig over de trommel verdeeld

Wasgoed kan alleen goed drogen als het voldoende ruimte heeft om door te trommel te bewegen. Met name bij het wassen van beddengoed, kan het nogal eens voorkomen dat alles tot een grote bal is gevormd, waardoor er ook na het centrifugeren nog veel water achterblijft.

Reden 2: Je hebt te veel wasgoed tegelijk in de trommel zitten

Ook als de trommel te zwaar beladen is kan je wasgoed tijdens het centrifugeren niet goed al het water kwijt. Iedere wasmachine heeft een specifiek vulgewicht wat precies de maximale hoeveelheid wasgoed per cyclus aangeeft. Je kunt maar beter twee keer op de juiste manier wassen, dan dat je in één keer alles wast op een manier waarbij het niet goed schoon en droog wordt.

Reden 3: Het water kan niet goed weglopen

Soms blijft er water in de trommel hangen omdat het niet goed kan weglopen, bijvoorbeeld omdat er een knik in de waterafvoerslang zit. Controleer aan de achterkant of de slang goed recht hangt en controleer eventueel of er geen verstopping in de slang zit. Schakel hiervoor altijd eerst je wasmachine en de watertoevoer uit. Wanneer de slang goed is, kun je ook altijd nog controleren of de filter misschien verstopt zit. Deze zit onder het klepje aan de voorkant van het apparaat. Tot slot controleer je de afvoer op verstopping. Als de afvoer overloopt als je er kokend water in giet, mag je ervan uitgaan dat de verstopping daar zit.

Reden 4: De afvoerslang zit te diep in de afvoerbuis

Als de afvoerslang te diep in de afvoerbuis zit, moet je wasmachine te hard werken om al het resterende water weg te krijgen. Via de afvoerslang pompt de wasmachine namelijk al het water weg, maar als deze te diep zit lukt dat niet altijd. Houd een diepte van ten minste 10 en maximaal 15 centimeter aan. Bij de meeste wasmachines wordt een plastic beugel meegeleverd waardoor je ervoor kunt zorgen dat alles goed op zijn plek blijft zitten.

Wasmachine centrifugeert niet meer

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom jouw wasmachine ervoor kiest om niet meer te centrifugeren. In de meeste gevallen hoeft dat niet tot paniek te leiden, je kunt het vaak zelf oplossen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

Oorzaak 1: De pomp is verstopt

Als de pomp verstopt zit, moet je eerst de wasmachine uitschakelen. Dan zoek je de pomp, die vaak ergens achter een klepje zit. Hier onder zit ook de afvoerslang, die je eerst gaat gebruiken om het resterende water uit je wasmachine te laten lopen. Gebruik hiervoor een bakje om het water op te vangen. Vervolgens kun je de filter losdraaien en schoonmaken onder de kraan. Vuil kan namelijk de schoep blokkeren, deze zit achter de filter en moet twee kanten op kunnen bewegen. Als je dit allemaal hebt gecontroleerd, kun je alles weer op zijn plek stoppen en de wasmachine aansluiten op de netstroom.

Oorzaak 2: De motor is kapot of versleten

Wanneer alles schoon is en op de juiste manier is geïnstalleerd, maar je nog steeds geen draaiende trommel hebt, kan het zijn dat de koolstofborstels in je wasmachine versleten zijn. Dit komt voornamelijk voor bij modellen die al meer dan tien jaar oud zijn of die je intensief hebt gebruikt. Bij moderne wasmachines kun je deze heel gemakkelijk zelf vervangen, gebruik het typenummer van je wasmachine om de juiste koolborstels te bestellen.

Veelgestelde vragen over een centrifugeren wasmachine

Iedere wasmachine centrifugeert, maar toch hebben we daar nog veel vragen over. Lees ter afsluiting nog eens wat andere consumenten willen weten over het centrifugeren wasmachine.

Wat is centrifugeren bij een wasmachine?

Aan het einde van ieder wasprogramma zal de trommel altijd hard ronddraaien om er zo voor te zorgen dat er geen vocht in je wasgoed achterblijft. Dit zorgt ervoor dat je je wasgoed minder lang op een andere manier hoeft te drogen. Het aantal keer dat de trommel ronddraait wordt aangegeven met het toerental, wat tussen de 1200 en 1800 ligt. Bij een hoger toerental blijft er minder vocht in je kleding achter.

Welke stand centrifugeren?

Hoe hard je wasmachine draait wordt aangegeven met het toerental. Wil je dat je wasgoed droger uit de trommel komt, dan kies je voor een hoog toerental. Let wel op dat een lager toerental vaak beter geschikt is voor delicate stoffen en kleding met knoopjes, lovertjes en andere kleine ornamenten, deze zullen namelijk minder snel slijten.

Is centrifugeren slecht voor kleding?

De ene stof kan beter tegen lang centrifugeren dan de andere. Centrifugeren is de meest voorkomende oorzaak van slijtage, dus je doet er verstandig aan om je lievelingsitems op een lager toerental te drogen.

Hoe laat je een wasmachine centrifugeren?

In principe eindigt ieder wasprogramma met centrifugeren, tenzij dat anders is aangegeven. Een programma voor delicate stoffen centrifugeert bijvoorbeeld maar heel kort of op een heel laag aantal toeren. Er zijn ook wasmachines die een programma specifiek voor centrifuge hebben, dat je kunt gebruiken voor was die heel erg nat is.