Wasmachine.com

Hoogte afvoer wasmachine

De waterafvoer van een wasmachine is noodzakelijk voor een goede werking. Het afvoerwater moet goed weg kunnen stromen zodat de wasmachine goed blijft werken. De afvoer van de wasmachine bevindt zich aan de achterkant van de machine. Er zijn een aantal zaken om goed op te letten bij het afsluiten van de afvoer van je wasmachine. In dit artikel bespreken wij uitgebreid wat de beste manier is om de afvoer aan te sluiten en op welke hoogte je dit het beste kunt doen.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Dit artikel bevat een stappenplan voor het aansluiten van de afvoer van je wasmachine.
  • Het is belangrijk om rekening te houden met de minimale en maximale hoogte bij het plaatsen van de afvoer.
  • Een wasmachine kan tot maximaal 1 meter hoog water pompen.

Zo sluit je de afvoerslang aan

Je kunt de afvoerslang van de wasmachine pas bevestigen als de wasmachine zelf op zijn plek op de vloer staat. Zorg er dus voor dat de wasmachine goed waterpas staat. Dit doe je eenvoudig door een waterpas op de bovenkant van de machine te leggen en de stelpootjes hoger of lager te draaien. Ook is het van belang om de stekker van de wasmachine uit het stopcontact te halen voordat je aan de slag gaat. Zo kun je ervoor zorgen dat je veilig te werk gaat.

Nadat je de toevoerslang op de waterkraan en wasmachine hebt aangesloten is het tijd voor de afvoerslang. De eerste stap voor het aansluiten van de afvoerslang op de machine is om deze om de steunbeugel te leiden en te voorzien van de afvoerdop. Vervolgens hang je de slang in de afvoerbuis. Dit kan lastig zijn omdat deze vaak in een moeilijke hoek komt te hangen. Vandaar dat er vaak een kunststof bocht wordt meegeleverd zodat de afvoerslang in de goede hoek in de afvoerbuis kan worden geplaatst.

Zorg dat je de slang recht naar beneden in de afvoerbuis hangt. Bovendien is het essentieel om de slang minimaal 10 centimeter en maximaal 20 centimeter in de afvoerbuis te hangen. Anders zou je in de toekomst last kunnen krijgen van lekkage. De meeste afvoerslangen worden geleverd met een steunbeugel. Deze plastic beugel zorgt ervoor dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis hangt.

Als je meerdere afvoeren op één afvoerbuis wilt aansluiten heb je hier een extra y-stuk voor nodig. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld een slang van de wasmachine en droger wilt aansluiten.

Hoe hoog mag de afvoerslang van een wasmachine geplaatst worden?

Het is belangrijk om de afvoer op de juiste hoogte te plaatsen zodat het afvalwater goed weg kan stromen. Hieronder geven wij aan wat de maximale en minimale hoogte van een afvoer moet zijn.

Maximale hoogte

De afvoer van een wasmachine mag niet hoger geplaatst worden dan 1 meter van de grond. De reden hiervoor is dat als de afvoerslang te hoog geplaatst wordt de machine niet goed in staat is om het water weg te pompen. Als het afvalwater hierdoor terug de machine inloopt zal het wasprogramma niet meer goed werken of zelfs stopgezet worden.

Minimale hoogte

Naast de maximale hoogte van 1 meter heeft de afvoer ook een minimale hoogte. Het wordt geadviseerd om de afvoerslang minstens een halve meter omhoog te laten lopen. Als je de afvoer lager dan een halve meter plaatst loop je het risico dat de machine leeg kan lopen tijdens het draaien.

Veelgestelde vragen over een hoogte afvoer wasmachine

Hoe hoog kan een wasmachine pompen?

Wasmachines kunnen tot maximaal 1 meter hoog pompen. Het wordt dus geadviseerd om de afvoer van een wasmachine op maximaal 1 meter hoogte te plaatsen.

Waarom afvoer wasmachine hoog?

Het wordt geadviseerd om de afvoer van een wasmachine minstens een halve meter naar boven te laten lopen zodat de wasmachine tijdens het draaien niet leeg kan lopen. Je kunt de afvoer langs de muur of langs de achterkant van de wasmachine omhoog laten lopen.