Wasmachine.com

Toeren wasmachine

Het toerental wasmachine geeft aan hoeveel rondjes de trommel per minuut draait om al het vocht uit je wasgoed te halen. Hoe hoger het aantal toeren, hoe droger je wasgoed uit de machine komt. Je hoeft het dan minder lang op een alternatieve manier te drogen. Houd er wel rekening mee dat een hoog toerental ook voor meer slijtage zorgt, waardoor je bij sommige stoffen beter voor een lager toerental kunt kiezen. Bij sommige wasmachines kun je het aantal toeren zelf instellen en er zijn ook machines die het op basis van een aantal gegevens over je wasgoed voor je bepalen.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Het aantal toeren geeft aan hoeveel omwentelingen per minuut gemaakt worden.
  • Bij een lager toerental wordt je wasgoed minder droog.
  • Sommige stoffen slijten sneller bij een hoger toerental.

Wat zijn toeren op een wasmachine?

De toeren van een wasmachine verwijzen naar het aantal omwentelingen per minuut of rounds per minute (rpm) dat de trommel van de machine draait tijdens het centrifugeren van het wasgoed. Het centrifugeerproces wordt gebruikt om overtollig water uit het wasgoed te verwijderen en het sneller te laten drogen. Hoe hoger het toerental, hoe meer water er uit het wasgoed wordt verwijderd.

Verschillende centrifugeeropties

De meeste wasmachines hebben verschillende centrifugeeropties met variabele toerentallen, afhankelijk van het geselecteerde programma. Het toerental kan meestal worden aangepast aan de specifieke behoeften van het wasgoed. Bijvoorbeeld, voor delicate stoffen zoals zijde kan een lager toerental worden gekozen om beschadiging te voorkomen, terwijl voor katoenen handdoeken een hoger toerental wordt aanbevolen om ze grondig te drogen.

1000 tot 1600 rpm

Bij moderne wasmachines variëren de toerentallen meestal van 1000 tot 1600 rpm, maar sommige modellen kunnen hogere toerentallen bereiken. Hoe hoger het aantal toeren, hoe minder water er in je wasgoed achterblijft. Dit wordt ook wel het percentage restvocht genoemd.

Restvochtpercentage

Het percentage restvocht varieert ook afhankelijk van het soort textiel en de hoeveelheid wasgoed in de trommel. Gemiddeld kan een wasmachine met een toerental van 1200 rpm ongeveer 40-50% restvocht achterlaten in het wasgoed. Bij hogere toerentallen, zoals 1600 rpm, kan het restvochtpercentage dalen tot ongeveer 30-40%.

Dit percentage heeft ook invloed op de droogtijd van het wasgoed. Hoe lager het restvochtpercentage, hoe sneller het wasgoed zal drogen. Als je wasgoed na het centrifugeren te vochtig aanvoelt, kun je ervoor kiezen om een hoger toerental te gebruiken of het wasgoed langer te laten centrifugeren om meer water te verwijderen.

Het is altijd raadzaam om de instructies van de fabrikant van je specifieke wasmachine te raadplegen voor de aanbevolen toerentallen en om ervoor te zorgen dat je het wasgoed op de juiste manier behandelt om schade te voorkomen.

Hoeveel toeren heeft mijn wasmachine nodig?

Wat voor jou de beste wasmachine is op basis van het aantal toeren, is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Wil je niet dat je lading met handdoeken nog in de droger hoeft? Kies dan voor hogere toeren. Wil je liever je zijden blouse niet beschadigen? Kies dan voor een programma waarbij je zelf bepaalt hoe hard de trommel draait.

Verschillende toeren van een wasmachine

Hier is een overzicht van wat de verschillende toerentallen betekenen en wat het zegt over hoe goed je wasgoed droogt:

  • Laag toerental (500-800 RPM): Dit is meestal geschikt voor delicate kledingstukken en stoffen die kunnen beschadigen bij hogere snelheden, zoals zijde, kant of lingerie.

  • Gemiddeld toerental (900-1200 RPM): Dit toerental is geschikt voor de meeste alledaagse wasgoed, zoals katoenen shirts, jeans, en beddengoed.

  • Hoog toerental (1300-1600 RPM): Een hoger toerental is meestal geschikt voor zwaarder en dikker wasgoed, zoals handdoeken en beddengoed, dat meer water kan vasthouden.

  • Zeer hoog toerental (1600-1800 RPM): Dit is de hoogste range die de meeste huishoudelijke wasmachines kunnen bereiken. Deze snelheid is zeer effectief in het verwijderen van water, wat kan helpen om de droogtijd te verkorten. Dit kan echter meer slijtage aan je kleding veroorzaken en meer energie verbruiken.

Veelgestelde vragen over een toeren wasmachine

Kijk tot slot nog eens naar de vragen die andere consumenten vaak stellen over het toerental van een wasmachine, misschien staat er wel iets tussen waar je zelf nog niet over hebt nagedacht.

Wat is het beste toerental voor een wasmachine?

Dat is afhankelijk van wat voor soort wasgoed je hebt en wat je belangrijk vindt. Een energiezuinige wasmachine zal over het algemeen een lager toerental aanhouden, maar wel op water- en energieverbruik besparen. De beste wasmachines zijn wat duurder, maar die zullen wel automatisch het toerental aanpassen op basis van het aantal kg wasgoed. Bij de gemiddelde wasmachine kun je zelf het aantal toeren per minuut instellen, wat handig is als je een lading met delicate kleding hebt.

Is 1400 toeren genoeg?

Een toerental van 1400 is vaak genoeg voor de meeste huishoudens. Deze machines kunnen een goede hoeveelheid water uit de meeste soorten wasgoed halen, wat resulteert in redelijk korte droogtijden.

Wat is het verschil tussen 1400 en 1600 toeren?

Dat is hoe efficiënt de wasmachine is in het verwijderen van water tijdens het centrifugeren. Een wasmachine met een toerental van 1600 verwijdert meer water uit de kleding dan een wasmachine met een toerental van 1400, wat kan leiden tot kortere droogtijden. Het verschil zal echter niet enorm zijn en het is ook belangrijk om te onthouden dat een hoger toerental mogelijk meer slijtage aan je kleding kan veroorzaken.

Hoeveel toeren fijne was?

Voor fijne was is het vaak beter om een lagere snelheid te gebruiken, zoals 600-800 toeren. Dit komt omdat fijne was vaak gemaakt is van delicate materialen die kunnen worden beschadigd door hoge snelheden.

Hoeveel toeren heb ik nodig voor handdoeken?

Voor handdoeken en andere zware items kan een hoog toerental nuttig zijn. Je zou kunnen kiezen voor een snelheid van 1200-1400 toeren of zelfs hoger als je wasmachine dat aankan. Het hogere toerental helpt om meer water te verwijderen, wat kan resulteren in kortere droogtijden. Houd er echter rekening mee dat een hoger toerental ook meer energie kost en mogelijk meer slijtage aan je kleding veroorzaakt. Het is altijd belangrijk om de instructies op het waslabel van elk kledingstuk te volgen.