Wasmachine.com

Afmetingen wasmachine

Ben je op zoek naar een wasmachine? Maar weet je niet zo goed of je voor een kleine of grote wasmachine moet gaan? Het is van belang om verschillende zaken te overwegen bij het kiezen van je nieuwe wasmachine. Denk hierbij aan het merk, de wasprogramma's, en het vulgewicht. Maar ook de afmetingen van de wasmachine zijn erg belangrijk, vooral als je van plan bent om de wasmachine in een kast of kleine ruimte te plaatsen. Hieronder bespreken wij alles over de hoogte, breedte en diepte van wasmachines om jou te helpen bij het maken van de keuze.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • De diepte van de wasmachine hangt af van het vulgewicht, oftewel het aantal kg wasgoed wat in de trommel past.
  • Wasmachines hebben een standaard breedte en hoogte.
  • De afmetingen van een bovenlader wasmachine kunnen verschillen van een normale wasmachine.

Dit zijn de afmetingen van een voorlader wasmachine

Wasmachines hebben allemaal ongeveer dezelfde afmetingen. Hieronder bespreken we de hoogte, diepte en breedte van een normale voorlader wasmachine. Een voorlader is een wasmachine waarbij de deur aan de voorkant van de wasmachine wordt geopend.

Hoogte wasmachine

De standaard hoogte van een voorlader wasmachine is 85 centimeter. Als je van plan bent om de wasmachine in een kast, onder een aanrecht, of samen met een droger te plaatsen, is het van belang om goed op de hoogte van deze afmetingen te letten.

Breedte wasmachine

De standaard breedte van een wasmachine is 60 centimeter. Dit is voor bijna alle voorlader wasmachines hetzelfde.

Diepte wasmachine

De standaard diepte wasmachine is 60 centimeter. Sommige wasmachines beginnen al bij 40 centimeter en sommige wasmachines lopen wel op tot 70 centimeter. Dit hangt allemaal af van het kg vulgewicht van de wasmachine. Het kg vulgewicht bepaalt met hoeveel wasgoed je de trommel kunt vullen. Hoe groter de capaciteit, hoe dieper de wasmachine. Houd er dus rekening mee dat als je een groot huishouden hebt, je hoogstwaarschijnlijk meer ruimte voor je wasmachine nodig zult hebben.

De diepte van een voorlader wasmachine kan nog meer oplopen aangezien je ook rekening moet houden met de openslaande deur aan de voorkant. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om deze deur te openen voor het uitruimen van je wasgoed.

Dit zijn de afmetingen van een bovenlader wasmachine

Een bovenlader wasmachine is een wasmachine waarbij de deur aan de bovenkant van de wasmachine zit. Je doet het wasgoed in de trommel door de deur van bovenaf te openen. De normale wasmachine, zoals jij hem kent, worden ook wel voorladers genoemd. Hierbij bevindt de deur zich aan de voorkant van de wasmachine.

Bovenladers zijn smaller dan voorladers. Ze zijn namelijk 40 cm breed in plaats van de standaard 60 cm. Ook zijn ze iets hoger, 90 cm in plaats van 85 cm. De diepte van een bovenlader hangt ook af van het vulgewicht, maar ligt meestal rond de 60 cm. Ze hebben daarmee een beperkte inhoud, meestal maximaal 6 of 7 kg.

Wat zijn de verschillen tussen bovenladers en voorladers?

Er zitten niet veel verschillen tussen bovenlader wasmachines en voorlader wasmachines. De prijs is vaak hetzelfde, net zoals het geluidsniveau. Bovenladers zijn smaller dan voorladers. Als je niet genoeg ruimte hebt voor een voorlader, is een bovenlader dus een erg goede oplossing. Ook hoef je niet door je knieën bij het in- en uitruimen van het wasgoed.

Een nadeel van een bovenlader wasmachine is dat je niks bovenop de wasmachine kunt zetten. Ook kun je hem niet in een kast inbouwen of onder het aanrecht plaatsen. Dit kan weer wel bij een voorlader wasmachine. Bovendien hebben bovenladers vaak een lager vulgewicht, waardoor deze niet geschikt zijn voor wassen in grotere huishoudens.

Let op het vulgewicht van de wasmachine

De meeste wasmachines hebben standaard afmetingen voor de hoogte en breedte. De exacte afmetingen hiervan zijn meestal 85 cm hoog en 60 cm breed, zoals hierboven genoemd. De diepte van de wasmachines kan echter wel verschillen. De diepte hangt namelijk af van het vulgewicht. Des te hoger het vulgewicht van de trommel, des te dieper de wasmachine.

Ben jij op zoek naar een nieuwe wasmachine waarmee je voor een groot huishouden kunt wassen? Dan ben je vast op zoek naar een wasmachine met voldoende ruimte voor al het wasgoed. De capaciteit van de wastrommel heeft invloed op de diepte van de wasmachine. Voor een wasmachine met een hoger vulgewicht zal een kleine ruimte dus niet geschikt zijn.

Veelgestelde vragen over de afmetingen van een wasmachine

Hieronder lees je de veelgestelde vragen over de afmetingen van een wasmachine.

Hoe breed is een normale wasmachine?

De standaard breedte van een normale voorlader wasmachine is 60 centimeter.

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een wasmachine?

De meeste wasmachines hebben dezelfde standaard breedte en hoogte. Echter de diepte van de wasmachine kan veel verschillen. Een wasmachine met een hoger vulgewicht is dieper omdat de trommel groter is. Een wasmachine met een hoger vulgewicht neemt dus meer ruimte in dan een wasmachine met een lager vulgewicht.

Hoeveel cm is een wasmachine?

De standaard hoogte van een wasmachine is 85 cm en de standaard breedte is 60 cm.

Hoe diep moet een kast zijn voor een wasmachine?

De standaard diepte van een wasmachine is 60 centimeter. Het is echter belangrijk om wat extra ruimte mee te rekenen aangezien er uitsteeksels aan de achterkant van je wasmachine (zoals slangen) worden geplaatst die al snel 5 tot 10 cm dieper zijn.

Hebben alle wasmachines dezelfde afmetingen?

Voorlader wasmachines hebben vaak dezelfde standaard afmetingen. De afmetingen kunnen wel veel verschillen in de diepte. De diepte hangt namelijk af van de grote van de wastrommel. De diepte varieert meestal van 60 tot 70 cm.
Bovenlader wasmachines daarentegen hebben niet dezelfde afmetingen. Ze zijn vaak een stuk smaller dan voorlader wasmachines. Bovenladers hebben een hoogte van 90 cm en een breedte van 40 cm.