Wasmachine.com

Bovenlader wasmachine

Bovenlader wasmachines hebben de klep aan de bovenkant zitten en zijn een stukje hoger, waardoor je minder hoeft te bukken tijdens het wassen. Zo kun je zonder rugpijn bij je wasgoed! Opzoek naar de een nieuwe bovenlader wasmachine? Kijk dan niet verder! Hieronder hebben we voor jou de beste van 2024 opgesomd!

Beste bovenlader wasmachine van 2024

1

AEG L6TBN62K ProSense

2

Whirlpool TDLR 65241BS BE

Laatste update: 18 april 2024

Beste bovenlader wasmachine van 2024

1

AEG L6TBN62K ProSense

2

Whirlpool TDLR 65241BS BE

Laatste update: 18 april 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

 • Nooit meer bukken voor je wasgoed; bovenladers beter voor je rug en knieën.
 • Ruimtegebrek? Je hebt altijd genoeg ruimte voor een bovenlader.
 • Alle voor- en nadelen van bovenladers op een rijtje.
 • De beste bovenlader wasmachine is de AEG L6TBN62K ProSense

Wat is een bovenlader wasmachine?

Een bovenlader wasmachine heeft, in tegenstelling tot reguliere voorladers, de deur aan de bovenkant zitten. Daarnaast zijn bovenladers ook iets hoger dan reguliere wasmachines. Voor het in- en uitladen van wasgoed, hoef je daarom bij bovenlader wasmachines minder te bukken en kun je rechtop werken.

Wasmachine bovenlader: Welke merken?

De meeste mensen kiezen voor een voorlader, waar je ruime keuze in hebt. Voor bovenladers geldt dat helaas niet. Er zijn tegenwoordig slechts enkele merken die bovenlader wasmachines produceren. Maar bekijk het positief; hierdoor is het een stuk makkelijker om een keuze te maken!

Topmerken Miele, LG en AEG produceren onder andere verschillende bovenlader modellen. Maar ook minder bekende merken zoals Zanussi en Whirlpool verkopen bovenladers. Omdat fabrikanten zich minder bezig houden met dit type wasmachine, lopen ze qua opties en technologieën, zoals een beladingssensor of bediening via app, soms een beetje achter op de normale wasmachine.

De meeste bovenladers zijn ook minder energiezuinig en hebben energieklasse C of energieklasse D, in plaats van A of B bij een reguliere wasmachine.

Bovenlader wasmachine of smalle wasmachine?

Naast dat bovenladers iets hoger zijn dan reguliere wasmachines, zijn ze ook een stuk smaller. Hierdoor kun je dit type wasmachine gemakkelijk kwijt in kleine ruimtes. Een voorlader is ongeveer 85 cm hoog en 60 cm breed, terwijl bovenladers 90 cm hoog zijn en 40 cm breed. Als je slechts beperkte ruimte hebt in je badkamer of washok, kan een bovenlader wasmachine de oplossing bieden.

Omdat hij smaller is, heeft de bovenlader wasmachine een kleinere trommel en dus ook minder vulgewicht. De meeste bovenladers hebben een vulgewicht van 6 kg, maar er zijn ook enkele modellen met een laadvermogen van 7 kg. Door het lagere vulgewicht is de bovenlader enkel geschikt voor een huishouden van één of twee personen.

Dit zijn de beste bovenlader wasmachines van 2024

Er zijn relatief gezien niet veel wasmachines waarbij de vulopening aan de bovenkant zit. Maar dat betekent niet dat het een makkelijke keuze is… Daarom helpen wij je graag bij het vinden van de beste wasmachine bovenlader van dit moment!

Voordelen Nadelen
Geen stoomfunctie
Basisklasse waskwaliteit
Heeft geen WiFi
Maakt veel geluid
De AEG L6TBN62K ProSense is een wasmachine die bijzonder geschikt is voor kleinere huishoudens of plekken met beperkte ruimte. Een van de voornaamste kenmerken is de ProSense beladingssensor, die de wascyclus aanpast op basis van de hoeveelheid wasgoed. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van water en energie, wat niet alleen milieuvoordelen heeft, maar ook kostenbesparend werkt.

Ondanks zijn compacte formaat van 40 cm breed, biedt de machine een verscheidenheid aan wascycli voor verschillende textielsoorten. Een andere positieve eigenschap is de speciaal ontworpen trommel die slijtage aan kleding minimaliseert, wat de levensduur van kledingstukken verlengt.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan dit model. Met een maximale laadcapaciteit van slechts 6 kg is de wasmachine niet ideaal voor grote huishoudens. Bovendien heeft het een geluidsniveau van 77 dB tijdens het centrifugeren, wat als lawaaierig kan worden ervaren. Ten slotte ontbreekt een automatische wasmiddeltoevoer, wat betekent dat de gebruiker zelf moet zorgen voor de juiste dosering wasmiddel.

Voordelen Nadelen
Energiezuinig met klasse C
Geen stoomfunctie
Basisklasse waskwaliteit
Heeft geen WiFi
Maakt veel geluid
De Whirlpool TDLR 65241BS BE is een wasmachine ontworpen voor kleinere huishoudens. Hij onderscheidt zich door innovatieve functies zoals de 6th Sense load sensor, die de wascyclus automatisch aanpast op basis van de hoeveelheid en het type wasgoed. Deze technologie bespaart tijd, water en energie, wat financiële voordelen kan opleveren op de lange termijn.

Naast de 6th Sense-technologie biedt de wasmachine ook de FreshCare-functie, waardoor je wasgoed tot 6 uur fris blijft na het einde van de wascyclus. Dit wordt bereikt door stoom en trommelbewegingen en is handig als je niet direct je was kunt verwijderen. Bovendien is het compacte ontwerp van de machine geschikt voor kleinere ruimtes.

Er zijn echter ook nadelen. De wasmachine heeft een beperkte laadcapaciteit van slechts 6,5 kg en een relatief hoog geluidsniveau van 78 dB tijdens het centrifugeren. Ook ontbreken er functies zoals automatische zeepdosering en een volledige snelle wascyclus, die wel te vinden zijn in andere moderne wasmachines.

Bovenlader wasmachine vs. voorlader wasmachine

Eerder noemden we de grootste verschillen al, maar er zijn meer manieren om een bovenlader wasmachine van een normale wasmachine te onderscheiden. Hieronder zetten we alle verschillen op een rijtje:

 • Een bovenlader wasmachine heeft de deur aan de bovenkant zitten in plaats van de voorkant.

 • Bovenladers zijn ongeveer 90 cm hoog zijn en 40 cm breed, in plaats van 85 bij 60 cm.

 • Bij voorladers kun je een veel of weinig vulgewicht hebben, bij bovenladers is dit altijd 6 kg, maximaal 7 kg.

 • Een gemiddeld huishouden in Nederland kiest voor een voorlader, hierdoor worden er minder bovenlader wasmachines geproduceerd.

 • Bovenladers hebben meestal energieklasse C of D, terwijl reguliere wasmachines A of B hebben.

En overeenkomsten? Die zijn er ook! Bijvoorbeeld als je kijkt naar het geluidsniveau, een bovenlader wasmachine maakt niet meer of minder geluid. Zoek je een stille bovenlader, zoek dan voor een bovenlader wasmachine met geluidsniveau centrifugeren ‘stil’ of ‘extra stil’.

Bovenlader wasmachine: voordelen en nadelen

Nu je bekend bent met de grootste verschillen tussen een voorlader en een bovenlader, is het tijd om in te zoomen op de voor- en nadelen. Voor beide type wasmachines valt wat te zeggen, dus neem deze punten goed door voor je een beslissing maakt!

Voordelen wasmachine bovenlader

 1. Doordat de wasmachine hoger is en de deur aan de bovenkant zit, hoef je minder te bukken. Beter voor je rug en je knieën!

 2. Het is een smalle wasmachine, waardoor je altijd genoeg ruimte hebt.

 3. Een ander voordeel is dat je bij de plaatsing geen ruimte vrij te houden voor de openzwaaiende deur.

 4. Je kunt het als voordeel zien dat het aanbod kleiner is, zo kun je namelijk makkelijker een keuze maken.

Nadelen wasmachine bovenlader

 1. Je kunt geen droger bovenop de wasmachine plaatsen.

 2. Minder vulgewicht waardoor je kleinere wasjes moet draaien.

 3. Je hebt minder keuze en kunt misschien geen model vinden dat aan al je eisen voldoet.

 4. Over het algemeen zijn bovenlader wasmachines niet zo energiezuinig als voorlader modellen.

Wat kost een bovenlader wasmachine gemiddeld?

Je kunt een nieuwe bovenlader wasmachine vinden voor vrijwel iedere prijs als een normale wasmachine. Voor een nieuwe voorlader betaal je tussen €350 en €2000, voor een wasmachine bovenlader is dat tussen de €600 en €1400.

De prijs van de bovenlader is onder andere afhankelijk van de functies die je wilt (denk aan startuitstel, kinderbeveiliging en een zelfreinigende wasmiddellade), de energieklasse en het toerental. Ook betaal je voor wasmachines van topmerken, zoals Miele en AEG, vaak meer dan voor andere wasmachine merken.

Veelgestelde vragen over een bovenlader wasmachine

Wat is beter een bovenlader of voorlader wasmachine?

Dat is afhankelijk van jouw behoeften. Een alleenstaande of een stel heeft bij een bovenlader genoeg ruimte in de trommel voor al het wasgoed. En als je beperkte ruimte in huis hebt en/of kampt met rugklachten, kan een bovenlader veel voordeel bieden. Heb je echter een groter huishouden of wil je vaker wassen vanwege een allergie of sportkleding? Dan raden we een voorlader aan met meer vulgewicht.

Wat is de beste bovenlader wasmachine?

De beste wasmachine bovenlader vind je eerder op deze pagina! Hier hebben we een lijst samengesteld met de beste wasmachines met de vulopening aan de bovenkant van 2024. Bij het maken van deze selectie hebben we uitgebreid getest en onder andere gelet op de energieklasse, het toerental, het geluidsniveau, de prijs-kwaliteitverhouding en de beoordelingen van gebruikers.

Wat is het voordeel van een bovenlader?

Het voornaamste voordeel van een bovenlader is dat de klep aan de bovenkant zit én dat de wasmachine iets hoger is. Hierdoor hoef je minder te bukken als je aan het wassen bent. Een ander voordeel is dat de bovenlader een stuk smaller is. Hierdoor vind je altijd een plekje op de wasmachine te plaatsen.

Hoe werkt een bovenlader wasmachine?

Bovenlader wasmachines werken in principe hetzelfde als alle andere wasmachines. Qua bediening doe je precies hetzelfde. Alleen bij het openen van de deur, kan het zijn dat je met de hand aan de trommel moet draaien zodat de opening naar de trommel gelijk is aan de deur van de wasmachine.