Wasmachine.com

Wasmachine in badkamer

Je wasmachine in badkamer plaatsen is een heel goed idee, want je verzamelt er namelijk al veel vuile was en je hoeft ook niet de hele tijd tegen je wasmachine (en droger) aan te kijken. Gelukkig kan het ook, maar je moet wel een aantal extra veiligheidsmaatregelen nemen. Zo moet je altijd een trekschakelaar installeren, voor voldoende ventilatie zorgen en de wasmachine alleen in zone 2 of hoger neerzetten. Op deze pagina lees je alles wat je over het installeren van je wasmachine in de badkamer moet weten.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Plaats een wasmachine in zone 2 of hoger.
  • Gebruik altijd een trekschakelaar.
  • Zorg voor voldoende ventilatie.

Wasmachine veilig installeren in de badkamer

Kort gezegd mag je je wasmachine in de badkamer plaatsen, maar daarbij moet je wel rekening houden met de bijzondere omstandigheden. In de badkamer is het namelijk veel vochtiger dan in andere ruimtes in je huis en daar moet je een aantal maatregelen voor nemen.

Houd om te beginnen rekening met de veiligheidszones in de badkamer. Die zien er als volgt uit:

ZoneOmschrijving
Zone 0In de douche, het bad of de wastafel
Zone 1Tot 2,25 meter boven de bodem van het bad of de douche
Zone 2

60 cm rond het bad of de douche. Wanneer je geen douchecabine hebt, en het water dus gemakkelijk kan spetteren, heb je officieel geen zone 2

Zone 3

2,40 meter vanaf zone 2

Je mag een wasmachine alleen plaatsen in zone 2 of hoger. Daarbij doe je er ook verstandig aan om er altijd een lekbak onder te plaatsen. In het geval van een lekkage wordt al het water dan opgevangen en heb je minder last van waterschade. Een nieuwe wasmachine heeft vaak een ingebouwde waterstop, waarbij het apparaat automatisch wordt uitgeschakeld op het moment dat er meer water wordt aangevoerd dan normaal is.

Daarnaast moet je ook altijd een wasmachine trekschakelaar installeren, die zal voorkomen dat er water bij de stroomtoevoer kan komen.

Wat is een trekschakelaar?

Een trekschakelaar heeft een dubbele functie. In de eerste plaats is het een soort waterdichte afsluitdop die ervoor zorgt dat er geen vocht in het stopcontact kan komen.

De tweede functie is een aansluiting voor je wasmachine waarmee je de toevoer van elektriciteit kunt aan- of uitschakelen. Alleen als je de wasmachine ook echt gebruikt, zal er geen stroom op staan.

Hoe je een trekschakelaar installeert

Er zijn in dit geval twee situaties. In de eerste heb je al een trekschakelaar in de badkamer, in de tweede moet er een volledige trekschakelaar geïnstalleerd worden.

In het laatste geval moet je altijd een elektricien inschakelen, wanneer er al wel een trekschakelaar aanwezig is, installeer je deze als volgt op je wasmachine:

  1. Schakel de stroom op de trekschakelaar uit en haal het kapje ervan af.

  2. Knip de stekker van je wasmachine af en leg met een paar centimeter de drie draden daarin bloot. De draad van de trekschakelaar heeft ook drie draden met drie klemmen.

  3. Zoek de juiste polen. De bruine installatiedraad gaat op de P-klem, de blauwe draad gaat op de klem daarnaast en de geel/groene draad op de aardeklem van de schakelaar.

  4. Als alles op zijn plek zit, kun je het klepje weer op de trekschakelaar monteren.

  5. Schakel de stroom weer in en controleer of alles werkt. Als alles goed aangesloten is gaat er een rood controlelampje branden zodra de wasmachine van stroom wordt voorzien.

Zorg voor een goede ventilatie

In principe is een wasmachine niet gemaakt om in een vochtige ruimte te staan en daarom is het belangrijk dat je je badkamer altijd blijft ventileren. Op die manier voorkom je dat het apparaat vochtschade krijgt.

Kan ik een droger ook in de badkamer zetten?

In principe kan je droger ook gewoon in de badkamer geplaatst worden. Het is namelijk wel zo handig als je al je wasbenodigdheden op dezelfde plek hebt staan. Neem dezelfde veiligheidsmaatregelen als bij je wasmachine.

Houd er wel rekening mee dat ze beide op een aparte groep aangesloten moeten worden. Ook moet je extra aandacht besteden aan de ventilatie, want een droger in een warme ruimte zal zin werk niet goed kunnen doen. De droger heeft namelijk koude lucht nodig om alles te drogen en in een warme badkamer duurt dit hele proces veel langer dan nodig is.

Tips om je wasmachine in de badkamer te verbergen

In de meeste woningen is een badkamer niet heel groot, waardoor het best een goed idee kan zijn om de wasmachine in de badkamer een beetje te verbergen.

Kast

Met een kast zorg je er niet alleen voor dat je wasmachine uit het zicht verdwijnt, maar je hebt ook meteen wat extra opbergruimte. Het grote voordeel van een kast is dat je de wasmachine wat hoger kunt plaatsen dan normaal, waardoor je minder ver hoeft te bukken om je wasgoed in- en uit te laden.

Gordijn

De meest budgetvriendelijke manier om je wasmachine in de badkamer te verbergen is door er een gordijn voor te plaatsen. Denk er bij het uitkiezen van de stof aan dat de badkamer een vochtige plek is, waardoor het niet de meest ideale optie is om een hele zware stof te kiezen.

Scheidingswandje

Met een scheidingswandje kun je je wasmachine gemakkelijk aan het zicht onttrekken. Houd er wel rekening mee dat deze ‘extra muur’ ervoor zal zorgen dat je badkamer nog kleiner lijkt, waardoor het niet de meest geschikte optie is voor kleinere badkamers.

Plank

Als je niet alleen je wasmachine wil verbergen, maar ook een beetje extra werkruimte wil creëren, kun je er een plank op leggen. Hier kun je spullen op leggen en bijvoorbeeld ook de wasmachine verbinden met je badkamermeubel. De beste wasmachine hiervoor is natuurlijk een voorlader, anders krijg je het apparaat niet meer open aan de bovenkant.

Veelgestelde vragen over een wasmachine in de badkamer

Voordat je gaat is het aan te raden om nog eens te kijken naar wat andere mensen graag willen weten over het plaatsen van een wasmachine in de badkamer.

Kan een wasmachine in de badkamer?

Ja, maar het is wel belangrijk dat je daarbij extra maatregelen neemt. Zo mag het apparaat alleen in veiligheidszone 2 of hoger worden geplaatst, moet je altijd een trekschakelaar gebruiken en moet je zorgen voor voldoende ventilatie.

Hoe kan ik een wasmachine verbergen in badkamer?

Er zijn verschillende manieren om je wasmachine een beetje te verstoppen. Denk aan een kast, een gordijn, een scheidingswandje of een plank. Houd er bij iedere methode wel rekening mee dat je wasmachine