Wasmachine.com

Wasmachine stinkt

Een stinkende wasmachine, daar wordt niemand blij van. Want op gegeven moment slaat die vieze geur ook over je je kleding en andere wasgoed. Lees hier precies waar die onaangename geur vandaan komt, en hoe je het verhelpt.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

 • In de meeste gevallen wordt een stinkende wasmachine veroorzaakt door vetluis.
 • Wasmachines maken schoon, hoe kan hij nou gaan stinken?
 • Tips zodat die vieze geur nooit meer in je wasmachine komt.

Zo verwijder je stank uit je wasmachine

Een stinkende wasmachine is erg vervelend. Want als je wasmachine erg stinkt, zullen deze nare luchtjes ook aan je gewassen wasgoed gaan hangen. En dat wil je natuurlijk niet. Ongeacht wat de oorzaak van de vieze geur is, is dit probleem gelukkig relatief snel en gemakkelijk opgelost. Hieronder lees je stap voor stap hoe je je wasmachine schoon maakt, af afkomt van nare geurtjes.

Draai een kookwas

Begin door een wasprogramma te draaien op een erg hoge temperaturen. Bacteriën gaan pas dood vanaf een temperatuur van 60 graden. Dus eens in de zoveel tijd een wasprogramma draaien op 90 graden of hoger, is aan te raden. Hierbij komt een hoop vuil lost, gaan er nog meer bacteriën dood en kom je van vele nare geurtjes af.

Draai de kookwas met een lege trommel. Wasmiddel of wasverzachter is hierbij niet nodig. Je kunt wel een kopje azijn door de wasmiddellade gieten. Azijn neutraliseert de onaangename geur namelijk. Laat na afloop de deur van je wasmachine openstaan, zodat hij goed kan drogen.

Rubberen rand reinigen

Aan de binnenkant van de wasmachinedeur, vind je een rubberen rand. Hier blijft vaak viezigheid in hangen, wat de oorzaak kan zijn van de muffe geur van je wasmachine. Ongeacht of je wasmachine stinkt of niet, raden we aan om de rubberen delen van je wasmachine regelmatig schoon te maken. Dit kun je doen met een sopje van heet water en afwasmiddel en een vaatdoek. Voor lastige hoeken en kieren kun je eventueel ook een oude afwasborstel gebruiken.

Maak de afloop de rubbers droog met een schone doek.

Leeg het filter

In het pluizenfilter van je wasmachine blijft een hoop vuiligheid hangen. Daarom moet je deze ook met regelmaat legen. Je vindt het filter achter het kleine deurtje onderaan de voorkant van je wasmachine.

Plaats een lege schaal of emmer onder het filter, open het klepje, laat met het slangetje de wasmachine leeglopen in de emmer of schaal en haal het filter los. Spoel het filter schoon onder de kraan, droog hem af en plaats hem weer terug.

Wasmiddellade schoonmaken

In Nederland zijn we geneigd meer wasmiddel te gebruiken dan nodig is. Het teveel wasmiddel blijft in de wasmachine hangen, en is vervolgens een broedplaats voor bacteriën. Bij de meeste wasmachine kun je het wasmiddellade uit de wasmachine trekken. Spoel het zeepbakje schoon onder de kraan om overtollige zeepresten te verwijderen.

Maak daarna het zeepbakje goed schoon en plaats hem terug in de wasmachine.

Nog steeds een stinkende wasmachine?

Als je na het doorlopen van de bovenstaande stappen je wasmachine nog steeds muf ruikt, kan een wasmachinereiniger mogelijk nog een oplossing bieden. Deze producten zijn ontwikkelt voor het verwijderen van zeepresten, nare geurtjes en verlengen in sommige gevallen zelfs de levensduur van je wasmachine.

Dit kun je gebruiken om stank uit je wasmachine te verwijderen

Voorbeelden van veelgebruikte reinigingsmiddelen voor wasmachines zijn:

 1. Dettol Hygiënische Wasmachine Reiniger

 2. HG stinkende wasmachine reiniger

 3. Calgon 3 in 1 Power Gel Wasmachine Reiniger en Anti kalk

 4. Calgon 3 in 1 Powerball Tabs Wasmachine Reiniger en Anti kalk

 5. Dr. Beckmann Wasmachine hygiene reiniger

Hoe kan een wasmachine gaan stinken?

Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek: een stinkende wasmachine. Aangezien het apparaat erop is ontworpen om schoon te maken. Maar als de wasmachine zelf niet goed gereinigd wordt, kan de wasmachine zuur of muf gaan ruiken.

In de meeste gevallen wordt een stinkende wasmachine veroorzaakt door vetluis. Vetluis zijn geen echte luizen, maar is een ophoping over onder andere overtollig wasmiddel, huidcellen, stof en vetten. Vetluis houdt steeds meer viezigheid vast, waardoor het een broedplaats is voor bacteriën. Het ziet eruit als een grijze smurrie die, in het ergste geval, naast een muffe of zure geur ook grijze vlekken kan achterlaten op je ‘schone’ wasgoed.

Wassen op lage temperaturen

Moderne wasmachines gebruiken tegenwoordig veelal relatief lage temperaturen bij standaard wasprogramma’s, vaak slechts 30 of 40 graden. Deze manier van wassen is heel zuinig, maar veel vetten en overtollig wasmiddel wordt hierbij niet verwijdert en de meeste bacteriën gaan niet dood op deze lage temperaturen. Daarom is het belangrijk, vooral als je veel wast met lage temperaturen, om regelmatig je wasmachine goed schoon te maken en om af en toe toch een wasprogramma te draaien op 60 graden of meer.

Te veel wasmiddel gebruikt

Een andere reden waardoor er gemakkelijk vetluis in je wasmachine ontstaat en je wasmachine stinkt, is doordat je te veel wasmiddel gebruikt. Dit klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek, maar ja! Als je te veel wasmiddel gebruikt, gaat je wasmachine daar júíst van stinken. Dit komt doordat de zeepresten in je wasmachine blijven hangen, en daar vervolgens viezigheid zoals vetten, bacteriën, huiscellen en stof in blijft hangen. Zo ontstaat vetluis.

Onderzoeken hebben aangetoond dat Nederlanders gemiddeld meer vloeibaar wasmiddel gebruiken dan nodig is. Twijfel je of of jij ook te veel vloeibaar wasmiddel bij je wasgoed doet? Op de verpakking van alle vloeibare wasmiddelen staat wat de aanbevolen dosering is.

Hoe voorkom je dat je wasmachine gaat stinken?

Wanneer je wasmachine schoon en fris ruikt, wil je dat natuurlijk het liefst zo houden. Door regelmatig je wasmachine schoon te maken, voorkom je dat er vetluis ontstaat of je wasmachine (weer) gaat stinken. Maak geen zorgen, je hoeft niet iedere keer je hele wasmachine schoon te maken. Om een stinkende wasmachine te voorkomen, raden wij het volgende aan:

 1. Draai eens per maand een kookwas met 90 graden en een lege wasmachine

 2. Plan ook in om met regelmaat de rubberen rand van je wasmachine goed schoon te maken

 3. Het filter reinigen kun je het beste om maand doen

 4. Probeer ook het zeepbakje om de maand te reinigen

Veelgestelde vragen over een wasmachine stinkt

Hoe laat je je wasmachine weer lekker ruiken?

Als je een stinkende wasmachine hebt, zijn er verschillende dingen die je kunt doem om hem weer fris te laten ruiken: Het draaien van een kookwas, het schoonmaken van de rubbers bij de deur, het filter reinigen en ten slotte kun je ook een wasmachinereiniger inzetten.

Was uit de wasmachine ruikt muf?

Als je wasgoed muf-ruikend uit de machine komt, heb je waarschijnlijk te maken met vetluis. Eerder op deze pagina staat uitgebreid beschreven hoe je hier van af komt. Door regelmatig je wasmachine goed schoon te maken kun je vetluis voorkomen.

Hoe ruikt vetluis?

Vetluis heeft een muffe of zure geur en kan in het ergste geval grijze of bruine vlekken achterlaten op je kleding en andere wasgoed.

Hoe krijg je vetluis uit de wasmachine?

Om van vetluis af te komen moet je je wasmachine goed schoonmaken. Stap 1 is het draaien van een kookwas; een wasbeurt met een lege trommel op minimaal 90 graden om het ergste vuil weg te spoelen en de bacteriën te doden. Stap 2 is met een sopje en een doekje het reinigen van de rubbers bij de deur van je wasmachine. Stap 3 is het legen van het pluizenfilter, ook hier kan vetluis gaan zitten. En stap 4 is het schoonspoelen van de wasmiddellade.

Wat gebeurt er als je azijn in de wasmachine doet?

Wassen met azijn kan verschillende positieve effecten hebben op de wasmachine en wasgoed. Dit is waarom wij graag met regelmaat wassen met azijn:

1. Azijn is een natuurlijke en goedkope water- en wasverzachter
2. Het kan helpen hardnekkige vlekken uit je kleding te krijgen
3. Het neutraliseert ongewenste geurtjes in je wasgoed en wasmachine
4. Het verwijdert overtollig zeepresten en voorkomt daardoor mogelijke huidirritaties
5. Het vermindert en voorkomt kalkaanslag in de wasmachine
6. En azijn zorgt ervoor dat je bonte was minder snel verkleurt