Wasmachine.com

Schoenen in de wasmachine

Schoenen schoonmaken is geen leuk klusje; modder, vuil en sommige vlekken krijg je er niet altijd even makkelijk uit. Is het een optie om ze in de wasmachine te doen? Lees hier alles wat je moet weten over het wassen van je schoenen in de wasmachine.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

 • Schoenen wassen in de wasmachine: Dit moet je weten!
 •  Welke schoenen kunnen in de wasmachine?
 • Stappenplan: Sneakers wassen in de wasmachine.

Schoenen in de wasmachine: dit moet je wél en niet doen.

Voor sommigen is het de normaalste zaak van de wereld, terwijl anderen er niet eens over na zouden denken: het wassen van je schoenen in de wasmachine. In veel gevallen loopt dit prima af, maar je moet wel enigszins weten wat je doet. Hieronder leggen we de absolute do’s en don’ts uit van het wassen van je schoenen in de wasmachine.

Wasmiddel en wasverzachter?

Je sneakers hebben geen wasverzachter nodig. En maar weinig wasmiddel. Normaal voeg je wasmiddel toe aangepast aan de hoeveelheid wasgoed, en aangezien je nu maar één paar schoenen wast, heb je dus veel minder vloeibaar wasmiddel of waspoeder nodig.

Heb je last van stinkende schoenen? Een scheutje natuurazijn of schoonmaakazijn in de wasmiddellade kan helpen die vervelende geur te neutraliseren.

Gebruik een lage temperatuur

Je wil natuurlijk niet je schoenen aantasten tijdens het wassen. Kies daarom voor een lagere wastemperatuur. Hierbij zal het meeste vuil los komen, maar voorkom je de kans dat je schoenen krimpen of de gelijmde naden loslaten. 30 graden is over het algemeen genoeg om je schoenen schoon te krijgen.

Laat je schoenen drogen

Als je je schoenen gewassen hebt, met de hand of in de wasmachine, zul je je schoenen moeten laten drogen. Doe dit echter niet in de droger. Deze wordt te warm waardoor je sneakers kunnen krimpen. Een zool van rubber of plastic kan zelfs gaan smelten. Leg je natte schoenen om dezelfde reden ook niet op de verwarming om te drogen.

Laat ze drogen op een droge plek – niet in de zon want dan verkleuren ze. Afhankelijk van het paar, kan het een paar dagen duren voor de volledig droog zijn.

Mag elke type schoen in de wasmachine?

Je kunt schoenen prima in de wasmachine wassen, maar dat geldt niet voor ieder paar. Doe dit alleen met stoffen schoenen. Sneakers en sportschoenen kun je af en toe best in de wasmachine wassen, maar als je schoenen van een ander materiaal zijn, denk aan kunststof, (nep)leer of suède, kun je ze beter met de hand schoonmaken. Ook een paar leren sneakers moet je niet zomaar in de wasmachine doen. Het leer kan gemakkelijk beschadigen tijdens het wasprogramma.

Veel sneakers hebben een zool van rubber. Dat maakt niet uit hierbij. Hebben de schoenen gevoelige materialen? Dan kun je de beter met de hand wassen.

De kleur van de schoenen maakt niet uit. Houdt er echter wel rekening mee dat de schoenen kunnen vervagen in de was, vooral als de schoenen meerdere kleuren hebben. Witte schoenen zijn het meest geschikt om in de wasmachine te doen.

Stappenplan: Schoenen wassen in de wasmachine

Schoenen wassen in de wasmachine kan absoluut zonder problemen. Maar om ervoor te zorgen dat je sneakers én je wasmachine deze wasbeurt overleven, moet je wel weten wat je doet. Aan de hand van de onderstaande stappen kun je sneakers wassen in de wasmachine zonder zorgen.

 1. Haal allereerst het meest grove vuil van je schoenen. Met een zachte borstel of schuurpons kun je vuil zoals modder los poetsen.

 2. Haal alle losse onderdelen van je schoenen los. Denk hierbij bijvoorbeeld de veters en binnenzolen. Stop deze met je sneakers in een waszak of (oude) kussensloop.

 3. Stel de temperatuur in. Om te voorkomen dat je schoenen beschadigen of krimpen, kies je voor een zo laag mogelijk temperatuur. 30 graden is de perfecte temperatuur om je schoenen op de wassen.

 4. Selecteer een wasprogramma. Wij raden een wasprogramma aan voor fijne was of het eco-wasprogramma.

 5. Zet de centrifuge uit. Tijdens het centrifugeren gaat de trommel van je wasmachine erg hard draaien. Hierbij bestaat de kans dat je schoenen beschadigen – of erger nog, de trommel.

Risico’s van het wassen van je schoenen in de wasmachine

Ondanks dat je bepaalde schoenen, zoals stoffen sportschoenen, prima in de wasmachine kunt doen, is het niet heel goed voor ze. Probeer dit daarom te beperken tot het minimum. Met relatief nieuwe schoenen zal je niet snel deze tegen problemen aanlopen als je je houdt aan onze tips. Maar als je je schoenen te vaak in de wasmachine doet of niet op de juiste manier, riskeer je dat:

 1. ze verkleuren;

 2. ze krimpen;

 3. de gelijmde naden loslaten;

 4. de trommel van je wasmachine kapot gaat.

Alternatieven om je schoenen te reinigen

Het is misschien niet zo effectief of makkelijk als de wasmachine, maar je schoenen met de hand schoon maken is wel een stuk veiliger. Ook zul je ze minder lang hoeven te laten drogen.

Als je je sneakers nou toch liever wat zuiniger bent op je sneakers, of je leren schoenen hebt die niet in de machine kunnen, het kan geen kwaad om te weten hoe je je schoenen schoon maakt met de hand! Hieronder vind je ons stappenplan voor verschillende soorten schoenen.

Stoffen schoenen schoon maken

 1. Poets allereerst met een zachte borstel of spons het meest grooste vuil van de sneakers.

 2. Daarna kun je met een tandenborstel en afwasmiddel de hardnekkige vlekken behandelen.

 3. Met warm water en een spons of schone doek kun je de vlek verder weg poetsen.

 4. Dep tenslotte de schoen droog met een schone, droge doek en laat de schoen verder aan de lucht opdrogen.

Leren schoenen schoon maken

 1. Met een zachte borstel veeg je het grove vuil je van schoenen.

 2. Gebruik een mengsel van schoonmaakazijn en koud water om met een doek de krassen en strepen van het leer of nepleer te poetsen.

 3. Slijtageplekken kun je eventueel weg krijgen met schoenpoets.

Suède schoenen schoon maken

Gevoelige materialen als suède moet je per geval bekijken. De ene vlek behandel je namelijk heel anders dan een andere vlek.

 1. Natte vlek? Borstel deze week droog met een schone, droge doek.

 2. Strepen en vlekken? Deze krijg je eruit met een borstel. Bij veel schoenenwinkels en schoenmakers kun je speciale suèdeborstels kopen. Er bestaat ook suèdegum – als alternatief kun je ook gewone gum gebruiken.

 3. Vetvlekken? Hiervoor moet je deppen met iets dat absorbeert, zoals een tissue of talkpoeder. Kijk wel uit dat je het talkpoeder niet inwrijft.

Je schoenen schoonhouden: tips

Je sleept je schoenen hele dagen over de grond, dus op gegeven moment worden ze vies. Het is bijna onvermijdelijk! Gelukkig kun je je schoenen behandelen met een spray die ervoor zorgt dat vuil en water zo veel mogelijk wordt afgestoten. Hierdoor raken je nieuwe schoenen minder snel vies en blijven ze langer mooi. Een dergelijke spray koop je bij veel schoenenwinkels, bij schoenmakers en tegenwoordig ook bij veel supermarkten.

Veelgestelde vragen over een schoenen in de wasmachine

Kan ik mijn schoenen in de wasmachine doen?

Dat ligt eraan welke schoenen dat zijn. Een paar hoge hakken of leren lakschoenen kunnen niet in de wasmachine. Maar een maar stoffen sneakers kun best eens in de zoveel tijd wassen in de wasmachine.

Welk wasprogramma voor schoenen?

Als je je sneakers in de wasmachine wilt doen, kun je het beste een eco-wasprogramma kiezen of een wasprogramma voor fijne was.

Waarom schoenen in kussensloop wassen?

Als je je schoenen wast in de wasmachine kun je ze het beste in kussensloop doen, haal eerst de veters los en verwijder ook de binnenzolen. Knoop de sloop dicht zodat ze in de kussensloop blijven zitten. Je kunt hierbij eventueel de veters gebruiken. Dit beschermt zowel de schoenen als de wasmachine.

Kan je Nike schoenen in de wasmachine doen?

Dat ligt aan het paar. Sneakers die grotendeels van stof zijn kunnen in de wasmachine (een zool van rubber kan geen kwaad). Als het leren of kunststof sneakers zijn, kun je ze beter met de hand wassen.