Wasmachine.com

Waterslot wasmachine

Een waterstop, waterslot of aquastop, loopt tussen de kraan en de toevoerslang van je wasmachine en in erop ontworpen om lekkage te voorkomen in het geval dat er iets misgaat. Lees verder voor meer over alle verschillende waterbeveiligingen.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Soorten waterbeveiligingen: bodemsensor, slangbeveiliging, overloopbeveiliging en lekbak.
  • De waterstop stopt de watertoevoer als we te veel water de machine instroomt.
  • Waterslot monteren is heel simpel: kraan aansluiten, slang aansluiten, hoeveelheid water instellen.

Wat is een waterslot voor een wasmachine?

Een wasmachine gebruikt een heleboel water per wasbeurt, 60 liter gemiddeld! Er hoeft maar iets kleins mis te gaan, en je hebt te maken met enorme waterschade. Een waterslot helpt het risico op lekkage en wateroverlast te verkleinen. Er zijn drie verschillende waterbeveiligingen, het is het veiligst om ze alle drie te hebben. Dit zijn de drie soorten waterbeveiligingen:

  1. De bodemsensor: dit is een ingebouwde lekbak en een sensor die de watertoevoer stopt.

  2. De slangbeveiliging: dit biedt een vangnet voor een kapotte slang en stopt de watertoevoer met een waterstop.

  3. En de overloopbeveiliging: deze pompt water af als er te veel water in de trommel zit.

Dit zijn de beste watersloten voor een wasmachine van 2024

Wasmachines gebruiken gemiddeld 60 liter water per wasbeurt. Er kan hierbij van alles misgaan, en dat kan nare waterschade in huis veroorzaken. Waterschade is geen pretje, daarom hebben we hier de beste waterbeveiligingen van 2024 voor je op een rijtje gezet.

Hoe werkt een waterslot voor een wasmachine?

Er zijn verschillende waterbeveiligingen voor wasmachines. En allen beveiligen je huis tegen een water lekkage op een andere manier. De nieuwste wasmachines komen altijd wel met een bepaalde waterbeveiliging, meestal zelfs een combinatie van meerdere. Als je het risico op een lekkage te veel mogelijk wilt verkleinen, kies je voor een goede beveiliging; namelijk alle drie de soorten.

Bodemsensor: sensor en ingebouwde lekbak

Een bodem sensor is als het ware een ingebouwde lekbak die het water direct opvangt in geval van een waterlek aan de binnenkant van de wasmachine. De sensor op de bodem van de wasmachine zet automatische de wasmachine uit of geeft een melding. Soms wordt de watertoevoer afgesloten waardoor de lekbak niet kan overstromen.

Een wasmachine beschikt over een bodemsensor of niet. Je kunt deze helaas niet op een later moment monteren. Als je wasmachine geen bodemsensor heeft, kun je als alternatief wel een gewone lekbak onder je wasmachine plaatsen. Als je wel al een bodemsensor hebt, heeft dit geen nut.

Slangbeveiliging: dubbelwandige slang & waterstop

Dit is een speciale aanvoerslang, namelijk een dubbelwandige slang. Als de binnenste slang kappot gaat, vangt de buitenste slang het water op. Daarbij krijg je bij een goede slangbeveiliging ook een waterstop. Deze monteer je tussen de kraan en de toevoerslang. Zodra er teveel water door de waterstop stroomt, draait het ventiel dicht of slaat de klep dicht, en wordt de watertoevoer gestopt.

Niet alle wasmachines hebben standaard slangbeveiliging. Zowel ze dubbelwandige slang als een losse waterstop kunnen gekocht worden en worden aangesloten op je wasmachine.

Overloopbeveiliging: meet een bepaalde hoeveelheid waterverbruik

Een wasmachine met overloopbeveiliging meet hoeveel water er in de trommel zit. Als er het waterniveau te hoog is – om wat voor reden dan ook – pompt de wasmachine het water weg, zodat hij niet kan overstromen.

Als een wasmachine niet beschikt over overloopbeveiliging, raden we aan andere vormen van waterbeveiliging te installeren, zoals een lekbak of een losse waterstop.

Woman in gloves having leaking washing machine wiping floor and wrinkling rag in bucket. Housewife near broken washing machine collecting water in basin in bathroom

Zo sluit je een waterslot aan op je wasmachine

Sommige wasmachines koop je met een bijgeleverd waterslot, maar dit is niet altijd het geval. Indien je wasmachine nog niet over een waterslot beschikt, heb je deze gelukkig eenvoudig gemonteerd. Dit zijn de stappen die je moet doorlopen als je een waterstop gaat monteren:

  1. Je draait het waterslot stevig vast aan de kraan .

  2. Daarna sluit je de waterslang aan aan het waterslot.

  3. Indien je een instelbare waterstop hebt, kun je instellen dat er maar een bepaalde hoeveelheid water door de toevoerslang en het waterstop loopt. Als er teveel water door het waterslot stroomt, sluit het slot automatisch de watertoevoer af.

Wasmachine waterslot alternatieven

De waterstop is een hele betrouwbare manier om je huis te beschermen tegen een lekkage en waterschade. Maar er zijn helaas meer manieren waardoor een lekkage ontstaan kan, die niet altijd met een waterstop kunnen worden voorkomen. Hieronder lees over nog twee toevoegingen voor je wasmachine om een lekkage te voorkomen.

Lekbak

Een lekbak spreekt voor zich. Dit is een kunststof bak waar je je wasmachine in zijn geheel inzet. Mocht er water uit je wasmachine stromen, wordt dit opgevangen in de lekbak. Wees je er wel van bewust dat als je wasmachine al beschikt over een bodemsensor of overloopbeveiliging, een lekbak overbodig is. Daarnaast vangen ze slechts een beperkt aantal liter water, en dat is niet altijd evenveel als de hoeveelheid water die nodig is bij een wasbeurt.

Dubbelwandige toevoerslang

Deze speciale slang kun je ook los aanschaffen en zelf aansluiten op je wasmachine en kraan. Deze toevoerslang heeft in principe twee slangen; een binnenste slang en een buitenste slang. Als de binnenste kapot gaat, vangt de buitenste slang het water op. Deze dubbelwandige aanvoerslang wordt vaak geleverd met een waterstop, die de watertoevoer stopzet indien de binnenste slang kapot is gegaan.

Veelgestelde vragen over een waterslot wasmachine

Wat doet een waterslot bij een wasmachine?

Een waterslot, aquastop of een waterstop is erop ontworpen om een lekkage veroorzaakt door wasmachines te voorkomen. Je sluit deze aan tussen de aanvoerslang en de kraan. In het geval van een storing of een defect zet de waterstop de watertoevoer stil om wateroverlast en meer van dat soort ongelukken te voorkomen.

Is een waterslot nodig?

We raden altijd aan om meerdere vormen van waterbeveiliging toe te passen. En een waterstop is een eenvoudige manier om het risico op lekkage binnen jouw huis aanzienlijk te verkleinen.

Hoe weet je of aquastop kapot is?

Als er geen water meer naar je wasmachine stroomt, kan dat zijn doordat je aquastop defect is. In dit geval zul je deze moeten vervangen.

Welk waterslot wasmachine?

Als je een nieuwe wasautomaat koopt, raden we aan voor een model te kiezen met zo veel mogelijk soorten waterbeveiliging – dat zijn: een dubbelwandige slang, een waterstop, bodemsensor en een ingebouwde lekbak. De speciale slang en het waterslot kun je eventueel los kopen en zelf aansluiten. Goede waterbeveiliging kan de levensduur van het apparaat verlengen en – in het geval van een defecte wasmachine – waterschade voorkomen en op zijn minst beperken.
Heb je een oude wasmachine zonder ingebouwde waterbeveiliging? Dan raden we aan een dubbelwandige toevoerslang, waterstop en losse lekbak aan te schaffen.