Wasmachine.com

Smalle wasmachine

Ben je op zoek naar een smalle wasmachine? Dan zoek je een model dat smaller is dan de standaard 60 centimeter die voor een wasmachine wordt aangehouden. Houd er dan rekening mee dat de echt smalle modellen van tussen de 40 centimeter en 50 centimeter altijd een bovenlader zijn. Dit houdt in dat je het laden via de bovenkant doet en niet via een deurtje aan de voorkant. Dit kan erg handig zijn, maar deze vorm van wasmachines zijn in Nederland nog niet bij alle merken verkrijgbaar. Ook moet je niet vergeten dat een smaller model ook een kleiner vulgewicht heeft, waardoor je misschien niet al je wasgoed in de trommel kwijt zal kunnen.

Beste smalle wasmachine van 2024

1

AEG L6TBN62K ProSense

2

Whirlpool TDLR 65241BS BE

Laatste update: 29 maart 2024

Beste smalle wasmachine van 2024

1

AEG L6TBN62K ProSense

2

Whirlpool TDLR 65241BS BE

Laatste update: 29 maart 2024

Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • De smalste wasmachine is altijd een bovenlader model.
  • Houd er rekening mee dat een smalle wasmachine ook een laag vulgewicht heeft
  • Een smalle wasmachine kan heel handig zijn in kleine ruimtes.
  • De beste smalle wasmachine is de AEG L6TBN62K ProSense

Bovenlader wasmachines zijn het smalst

In Nederland zijn ze nog niet zo populair, maar als je op zoek bent naar een echt smalle wasmachine, kun je misschien eens kijken naar een bovenlader wasmachine. Bij deze modellen zit het deurtje aan de bovenkant en de trommel zit dus ook met de opening naar de bovenkant.

Over het algemeen hebben bovenladers een breedte van 40 centimeter, wat veel smaller is dan de 60 centimeter van de voorladers. Ook hoef je het deurtje niet naar voren open te doen, waardoor je minder ruimte aan de voorkant van het apparaat over hoeft te houden. Houd er daarbij wel rekening mee dat ze ook iets hoger zijn, gemiddeld 90 centimeter in plaats van de normale 85 centimeter. Door de afmetingen is het vulgewicht van een bovenlader wasmachine maximaal 7 kg, wat precies genoeg is voor een huishouden van één of twee personen.

Qua prijs hoef je geen concessies te doen, je kunt een bovenlader wasmachine vinden voor hetzelfde bedrag als een voorlader. Let wel op dat de energieklasse vaak wel iets minder zuinig is dan bij een voorlader, waardoor je op de lange termijn meer geld kwijt bent aan de kosten voor energieverbruik. De meeste modellen hebben energieklasse B, C of zelfs D, wat op jaarbasis tientallen euro’s duurder kan zijn dan een model met energieklasse A.

Dit zijn de beste smalle wasmachines van 2024

Wij hebben voor jou het volledige assortiment met smalle wasmachines getest en met elkaar vergeleken, zodat jij de beste smalle wasmachine van dit jaar kunt vinden. Bij onze test hebben we gekeken naar de afmetingen, de capaciteit, het energieverbruik en natuurlijk de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Hierdoor hoef jij niet langer het internet af te speuren naar de beste deals, want dat hebben wij al gedaan! Dit zijn de beste smalle wasmachines van 2024:

1

Beste smalle wasmachine

Voordelen Nadelen
Geen stoomfunctie
Basisklasse waskwaliteit
Heeft geen WiFi
Maakt veel geluid
De AEG L6TBN62K ProSense is een wasmachine die bijzonder geschikt is voor kleinere huishoudens of plekken met beperkte ruimte. Een van de voornaamste kenmerken is de ProSense beladingssensor, die de wascyclus aanpast op basis van de hoeveelheid wasgoed. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van water en energie, wat niet alleen milieuvoordelen heeft, maar ook kostenbesparend werkt.

Ondanks zijn compacte formaat van 40 cm breed, biedt de machine een verscheidenheid aan wascycli voor verschillende textielsoorten. Een andere positieve eigenschap is de speciaal ontworpen trommel die slijtage aan kleding minimaliseert, wat de levensduur van kledingstukken verlengt.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan dit model. Met een maximale laadcapaciteit van slechts 6 kg is de wasmachine niet ideaal voor grote huishoudens. Bovendien heeft het een geluidsniveau van 77 dB tijdens het centrifugeren, wat als lawaaierig kan worden ervaren. Ten slotte ontbreekt een automatische wasmiddeltoevoer, wat betekent dat de gebruiker zelf moet zorgen voor de juiste dosering wasmiddel.

2
Voordelen Nadelen
Energiezuinig met klasse C
Geen stoomfunctie
Basisklasse waskwaliteit
Heeft geen WiFi
Maakt veel geluid
De Whirlpool TDLR 65241BS BE is een wasmachine ontworpen voor kleinere huishoudens. Hij onderscheidt zich door innovatieve functies zoals de 6th Sense load sensor, die de wascyclus automatisch aanpast op basis van de hoeveelheid en het type wasgoed. Deze technologie bespaart tijd, water en energie, wat financiële voordelen kan opleveren op de lange termijn.

Naast de 6th Sense-technologie biedt de wasmachine ook de FreshCare-functie, waardoor je wasgoed tot 6 uur fris blijft na het einde van de wascyclus. Dit wordt bereikt door stoom en trommelbewegingen en is handig als je niet direct je was kunt verwijderen. Bovendien is het compacte ontwerp van de machine geschikt voor kleinere ruimtes.

Er zijn echter ook nadelen. De wasmachine heeft een beperkte laadcapaciteit van slechts 6,5 kg en een relatief hoog geluidsniveau van 78 dB tijdens het centrifugeren. Ook ontbreken er functies zoals automatische zeepdosering en een volledige snelle wascyclus, die wel te vinden zijn in andere moderne wasmachines.

Zijn er ook smalle voorlader wasmachines?

Het is zeker ook mogelijk om een voorlader wasmachine met een smallere afmeting te vinden. Over het algemeen hebben wasmachines een standaard breedte van 60 centimeter, maar het is ook mogelijk om een wasmachine te vinden die iets smaller is en bijvoorbeeld een breedte van 55 of 50 centimeter heeft.

Heel veel kleiner dan dat ga je het niet kunnen vinden, de trommel past anders niet in het apparaat. Bij een voorlader moet je er wel altijd rekening mee houden dat je aan de voorkant ruimte nodig hebt om het deurtje te openen. Daardoor zal het bijvoorbeeld niet mogelijk zijn om een kleine wasmachine met een voorlader van 55 centimeter in een hoekje van 50 cm x 50 cm te plaatsen.

Wasmachines 50 cm breed

Wanneer je echt krap zit in je ruimte en maar 50 centimeter hebt om je wasmachine neer te zetten, dan is de kans groot dat je bij een bovenlader wasmachine uitkomt. Modellen met een voorlader kunnen nu eenmaal niet zo smal worden gemaakt, omdat anders de trommel geen ruimte heeft om te draaien.

Bij een bovenlader moet je er wel rekening mee houden dat het vulgewicht niet hoger dan 7 kg zal zijn, waardoor je misschien niet al je wasgoed in de machine kwijt zal kunnen.

Denk er daarom eens over na of je een andere plek hebt waar je de wasmachine neer kunt zetten, bijvoorbeeld door de afvoer een stukje te verlegen of door het apparaat op een verhoging te plaatsen.

Wassen met een vulgewicht dat te laag is zal ervoor zorgen dat je vaker moet wassen of dat je wast met een te volle trommel. Dat laatste zal tot gevolg hebben dat je wasgoed niet goed schoon wordt, waardoor je dingen vaak meerdere keren wast.

Hier let je op bij het kopen van een smalle wasmachine

Een smalle wasmachine kopen is net even iets anders dan wanneer je op zoek gaat naar een model met normale afmetingen. Je hebt door het kleinere aanbod een minder ruime keuze, waardoor je extra goed moet letten op een aantal eigenschappen:

Het energieverbruik

Een wasmachine van 40 cm breed heeft nu eenmaal iets minder ruimte voor de laatste technologie, waardoor je er vaak rekening mee moet houden dat het niet de meest zuinige modellen zijn. Er zijn nog een aantal modellen te vinden die energielabel B hebben, wat betekent dat ze niet zuinig zijn. Bij de modellen met energielabel C kun je over de gehele levensduur van het apparaat €150 besparen op je energiekosten.

Het geluidsniveau

Ook een smalle wasmachine maakt tijdens het centrifugeren geluid, dus het is verstandig om altijd goed te kijken naar het geluidsniveau van het apparaat. Zeker als je voor een smalle wasmachine hebt gekozen omdat je een kleine ruimte hebt, is het geluidsniveau erg belangrijk. Wanneer het boven de 74 dB ligt, is het niet mogelijk om het apparaat naast je werk- of slaapkamer te plaatsen.

Het vulgewicht

Iedere wasmachine beschikt over een vulgewicht tussen de 6 kg en 11 kg. Smalle wasmachines zitten vaak aan de lagere kant, nog onder de 8 kg. Ga eerst goed na welk vulgewicht het beste bij jouw huishouden past. Bij een te laag vulgewicht loop je het risico dat je de trommel te vol propt, waardoor je wasgoed niet goed schoon wordt. Ook loop je het risico dat je vaker moet wassen, wat je weer extra tijd en geld kost. Zo heb je voor een huishouden van vier personen al een wasmachine met een vulgewicht van minstens 9 kg nodig.

Toerental

Het toerental geeft aan hoe droog je wasgoed na het centrifugeren is. Hoe hoger het toerental, hoe droger.

Extra functies

Door het kleine aanbod is de kans groot dat je moet settelen voor een model dat niet alle functies heeft die voor jou handig zijn. De beste smalle wasmachine voor jou heeft niet alleen de juiste afmetingen, maar kan bijvoorbeeld ook je sportkleding wassen en je overhemden kreukvrij wassen. Zoek liever verder tot je hebt gevonden waar je naar op zoek bent, dan te settelen voor een machine die niet aansluit bij jouw wensen.

Smalle wasmachine: voordelen en nadelen

Voordat je overgaat tot de aankoop van een smalle wasmachine, is het goed om eens na te denken over de verschillende voor- en nadelen van het apparaat.

Voordelen

  1. Door de afmetingen is het veel gemakkelijker om de wasmachine ergens neer te zetten. Zeker als je veel hoekjes hebt, zou het zomaar kunnen dat een smalle wasmachine wel past, waardoor een hoekje opeens weer nut heeft.
  2. Ook verspil je geen onnodige ruimte aan een grote wasmachine terwijl je maar een klein huishouden hebt. Je kunt de smalle wasmachine gemakkelijk verbergen in een kastje, achter een gordijn of met behulp van een scheidingswandje.

Nadelen

  1. Kleine wasmachines hebben ook een minder groot vulgewicht, waardoor ze niet altijd geschikt zijn voor de grotere huishoudens. Het vulgewicht geeft namelijk aan hoeveel kg wasgoed je in de trommel kwijt kunt, waarbij je er rekening mee moet houden dat dat voor een smalle wasmachine vaak 7 kg, hooguit 8 kg, is. Dit betekent dat je genoeg ruimte hebt voor de was van een huishouden van één tot twee personen.
  2. Ook kan een smalle wasmachine niet zo veel technologie kwijt als een breder model, waardoor je vaak niet kunt rekenen op extra functies zoals een beladingssensor, verschillende wasprogramma’s die speciaal ontwikkeld zijn voor specifieke kleding of bijvoorbeeld een stoomfunctie.
  3. Het energieverbruik van de smallere modellen laat ook nog wat te wensen over. Er zijn nog modellen die zelfs energieklasse D hebben, wat inhoudt dat je per jaar tientallen euro’s extra kwijt bent aan je energiekosten.
  4. Tot slot moet je je vooral bij een bovenlader ook bedenken dat het niet mogelijk zal zijn om je droger op je wasmachine te stapelen. Bij een wat smallere voorlader wil het met behulp van een tussenstuk nog wel eens lukken om je droger op een veilige manier op je wasmachine te plaatsen, maar bij een bovenlader moet je de bovenkant natuurlijk altijd vrij laten.

Veelgestelde vragen over een smalle wasmachine

Ter aflsluiting hebben we nog een aantal vragen van andere consumenten verzameld, zodat je alles over de kleine wasmachine komt te weten.

Wat is de smalste wasmachine?

De smalste wasmachine is een bovenlader model met een breedte van 40 centimeter. In dit geval heb je zo goed als altijd te maken met een bovenlader wasmachine.

Wat is de breedte van een wasmachine?

Gemiddeld is een wasmachine 60 centimeter breed, het gaat dan altijd om een voorlader.