Wasmachine.com

Afvoer wasmachine verstopt

Is je afvoer ontstopt? Dat is niet meteen reden tot paniek. Er zijn een aantal dingen die je zelf waarschijnlijk al in huis hebt, waarmee je de afvoer van je wasmachine kunt ontstoppen. Giet kokend water met soda in de afvoer of ga voor vloeibare ontstopper, baksoda of azijn. Je kunt ook gemakkelijk voorkomen dat de afvoer verstopt raakt door kleding van tevoren uit te spoelen en je wasmachine goed te onderhouden.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Je afvoer ontstoppen doe je met huis-tuin-en-keuken producten.
  • Het is lang niet altijd nodig om een loodgieter in te schakelen.
  • Houd je kleding en wasmachine schoon om verstopping te voorkomen.

Hoe je weet of de afvoer verstopt zit

Aan de buitenkant van de wasmachine zit een afvoerslang. Om te controleren of deze verstopt zit draai je de sifon los boven een emmer. Spoel deze altijd even om met warm water om ook hier uit eventuele viezigheden te verwijderen.

Soms kun je de verstopping al zien zitten en deze eruit schudden, soms heb je zwaarder geschut nodig. Je kunt nu beginnen met je afvoer ontstoppen.

De afvoer van mijn wasmachine is verstopt, wat nu?

Een verstopte afvoer hoeft nog niet direct reden te zijn voor paniek. Er zijn genoeg dingen die je waarschijnlijk al in huis hebt die een groot verschil kunnen maken:

Kokend water en soda

Meng eerst beide ingrediënten met elkaar en gooi ze daarna in de verstopte afvoer. Doe dit heel langzaam, anders stroomt het over en je wil juist dat alles in de afvoer terechtkomt.

Baking soda en azijn

Azijn en baking soda zijn natuurlijke middelen met een sterke reinigende kracht. Doe de baking soda eerst in de afvoer en daarna een kopje azijn. Dit gaat schuimen en laat de vettige delen van de ontstopping oplossen. Laat het een half uurtje zitten voordat je het wegspoelt met kokend water.

Gootsteen ontstopper

Er zijn verschillende soorten vloeibare gootsteen ontstopper die je ook voor je wasmachine ontstoppen kunt gebruiken. Voordat je begint is het belangrijk dat je goed leest wat de gebruiksaanwijzing is. Soms moet je twee delen bij elkaar gooien of deze juist afzonderlijk van elkaar door je afvoer gieten. Controleer ook altijd of het type ontstopper geschikt is voor de afvoer die je hebt, een ontstopper voor metaal kan bijvoorbeeld niet worden gebruikt in een afvoerbuis van poreuzer PVC.

Trekveer

Een trekveer gebruiken is een goed alternatief als je liever niet te veel chemische middelen in je wasmachine wil stoppen. Je stopt een trekveer in de afvoer totdat je voelt dat je de verstopping bereikt hebt. Draai en trek net zo lang aan de veer totdat je de verstopping los hebt getrokken. Het nadeel van deze methode is wel dat er vaak nog wat restjes blijven hangen, waardoor naspoelen met koken water zeker geen verkeerd idee is.

Hogedruk rioolreiniger

Sommige hogedrukreinigers worden geleverd met een opzetstuk voor de afvoer. Je sluit de verstopte afvoer aan op het apparaat en deze pompt daar vervolgens op hoge snelheid water doorheen, waardoor de verstopping los komt te zitten. Zorg ervoor dat het uiteinde van de slang uitkomt op een plek waar de verstopping opgevangen kan worden, anders duw je deze alleen maar verder.

Een loodgieter inschakelen

Pas wanneer de bovenstaande tips niet werken moet je toch echt een loodgieter inschakelen. Op dit moment is er namelijk niks meer wat je zelf kunt doen zonder dat je daarbij het risico loopt dat je schade aanbrengt aan de wasmachine.

Hoe kan het dat mijn afvoer verstopt raakt?

Je stopt je kleding in de wasmachine om schoon te maken en dat betekent dat er soms wat vuil in het apparaat achter blijft. Ook restjes wasmiddel die niet goed zijn opgelost kunnen gaan samenklonteren en uiteindelijk met het vuil voor een verstopping zorgen.

Een afvoerslang is soms erg nauw, waardoor deze gemakkelijk verstopt kan raken. Het water kan dan niet langer weglopen, waardoor de waterafvoer niet meer goed werkt, er blijft een laagje water achter in de trommel.

Voorkomen dat de afvoer van de wasmachine verstopt raakt

Niks is zo vervelend als een verstopte wasmachine. Niet alleen kun je de was niet meer doen, vaak heb je ook nog waterschade aan je vloer of wasmachine zelf. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je wasmachine verstopt raakt:

Stap 1: Spoel je kleding van tevoren uit

Hele vieze kleding kan ervoor zorgen dat je wasmachine afvoer sneller verstopt raakt. Denk hierbij aan zand en modder, deze kun je van tevoren dus altijd beter even afspoelen.

Sta 2: Gebruik de juiste temperatuur

Tegenwoordig gebruiken we veel vaker wasmachine pods, waarbij het wasmiddel en de wasverzachter samen in een soort zakje zitten dat je bij je wasgoed gooit. Het plastic omhulsel heeft bepaalde temperaturen nodig om goed op te lossen en het kan voorkomen dat het achterblijft als je bijvoorbeeld maar op 20 graden wast.

Stap 3: Onderhoud je wasmachine goed

Iedere wasmachine heeft een eigen filter, maar dit kan ook niet altijd alles tegenhouden. Ondersteun je wasmachine een beetje door af en toe wat ontvettende middelen zoals kokend water en soda in de trommel te gooien. Zo verwijder je de meeste restjes die een verstopping veroorzaken.

Veelgestelde vragen over een afvoer wasmachine is verstopt

Tot slot behandelen we nog wat vragen van anderen over verstopte wasmachines, zo weet je zeker dat je alle kennis in huis hebt om je probleem zelf op te lossen.

Hoe weet je of je afvoer verstopt is?

Als er water in je wasmachine blijft staan is de kans groot dat de afvoer verstopt zit. Ook als de wasmachine helemaal niet meer aan wil of als er nare geurtjes uit de trommel komen kan dit een aanwijzing zijn dat de trommel verstopt zit.

Kan een wasmachine verstopt raken?

Net als alle andere apparaten met een afvoer kan ook de wasmachine verstopt raken. Restjes wasmiddel en vuil verzamelen zich tot een prop die terecht kan komen in de afvoerslang. Het vuile water kan vervolgens niet meer goed weglopen en veroorzaakt zo een verstopping.

Waar zit de sifon van de wasmachine?

De sifon wordt ook wel de zwanenhals of waterslot genoemd en zit aan de afvoerpijp vast. Het is de bedoeling dat het de nare geurtjes tegenhoudt. In de sifon wordt water vastgehouden, zodat luchtjes er niet doorheen kunnen komen. Maak de sifon dus altijd voorzichtig los, anders vliegt het water alle kanten op.

Hoe werkt een ontstopper veer?

Een ontstopper veer haakt zich aan de ene kant aan de verstopping en aan de andere kant houd je hem vast. Door de veer op en neer te bewegen haal je de verstopping langzaam los. In de meeste gevallen kun je de oorzaak van de verstopping er in zijn geheel met een veer uit trekken.