Wasmachine.com

Filter wasmachine

De filter wasmachine zit aan de voor- of achterkant van je apparaat achter een klepje. Je kunt zelf heel gemakkelijk de filter eruit halen en deze schoonmaken. Maak de filter regelmatig schoon om te voorkomen dat je wasmachine gaat stinken of zelfs verstopt raakt. Controleer altijd de handleiding van je wasmachine, het kan namelijk zo zijn dat jouw wasmachine een zelfreinigende filter heeft, wat betekent dat je er niet zelf bij kunt!
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Je filter zit achter een klepje aan de voor- of achterkant.
  • Sommige modellen hebben een zelfreinigende filter.
  • De filter regelmatig schoonmaken voorkomt nare geurtjes en verstoppingen.

Wat is een filter van een wasmachine?

Niet iedereen is zich ervan bewust dat niet alleen je droger, maar ook in je wasmachine zit een filter. Het regelmatig reinigen van deze filter zorgt ervoor dat je minder last hebt van verstoppingen en dat je wasmachine niet gaat stinken.

Aan de voorkant van je wasmachine zit een klepje, waar het filter achter verstopt zit. Zodra je het klepje open trekt, kun je de filter uit het apparaat trekken. Geen klepjes aan de voorkant? Kijk dan eens of er aan de achterkant iets zit. Pak anders de handleiding erbij.

Kan je de filter niet vinden? Maak je geen zorgen, er zijn ook geen modellen waarbij je niet zelf bij de filter kunt komen. Deze hebben een zelfreinigende functie, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken om het zelf reinigen.

Zo maak je het filter van de wasmachine schoon

Voor het schoonmaken van je wasmachine filter heb je een aantal dingen nodig. Begin met een paar oude handdoeken, een teiltje, de handleiding van je wasmachine, een oude doek en wat warm water. Volg vervolgens het volgende stappenplan:

Stap 1: De filter zoeken

Bij het grootste gedeelte van alle wasmachines zit de filter aan de voorkant, maar kijk ook eens aan de achterkant. Je kunt ook meteen je handleiding erbij pakken, dan weet je zeker dat je geen tijd verspilt en weet je zeker dat je niet op zoek bent naar een filter waar je zelf helemaal niet bij kunt.

Stap 2: De omgeving gereed maken

Zeker als je de filter nog nooit schoon hebt gemaakt, kan het gebeuren dat er veel vuil en water uit zal komen. Voor de zekerheid zet je er dus een teiltje onder en leg je de oude handdoeken er omheen. Vervolgens schakel je de wasmachine uit en trek je de stekker uit het stopcontact, dit is om te voorkomen dat je bij veel water meer schade aanricht dan je lief is.

Stap 3: Het water uit de filter laten lopen

Plaats eerst het teiltje onder het klepje, maak dan het klepje open en vervolgens kun je de afvoerbuis eruit trekken. Hiermee laat je het meeste water dat nog in de machine zit weglopen. Daarna kun je ook de filter eruit draaien. Wees voorzichtig, want er kan best wat water uit komen, zeker als de filter verstopt zit.

Stap 4: De filter schoonmaken

In de loop van de tijd zal de filter altijd wat pluisjes en ander vuil opvangen. Dit kun je gelukkig gewoon afspoelen onder de kraan, je hebt hiervoor geen schoonmaakmiddelen nodig. Sterker nog, je kunt ze beter niet gebruiken, want zeepresten kunnen voor verstoppingen zorgen. Droog de filter af met een doek en doe hetzelfde met de holte waar de filter in zat voordat je deze weer terug in de wasmachine stopt. Het klepje kan nu dicht.

Stap 5: Testen

Iedere wasmachine heeft een wasprogramma dat alleen de pomp en afvoer aanzet, dit kun je een keer laten draaien voordat je de wasmachine weer gebruikt. Als alles werkt, is je wasmachine klaar voor de volgende wasbeurt. Heb je nog steeds problemen met je wasmachine? Controleer dan eens de andere delen, misschien zit er wel een knik in de afvoerslang.

Wat kan ik doen om het vies worden van de filter te voorkomen?

Helaas hoort het er nu eenmaal bij dat je zo af en toe de filter eens zal moeten schoonmaken. Wasmiddel laat nu zeepresten achter en daarbij kunnen er nog tal van andere dingen in terechtkomen. Denk hierbij aan knoopjes en andere kleine losse onderdelen van je kleding.

Veelgestelde vragen over een filter wasmachine

Heb je nog andere vragen over het schoonmaken de filter van je wasmachine? Lees dan nog eens de vragen die anderen vaak stellen.

Hoe vaak moet je de filter van de wasmachine schoonmaken?

Maak je filter regelmatig om te voorkomen dat je wasmachine gaat stinken of verstopt raakt. Vuil en kleine dingetjes zoals muntjes en knoopjes kunnen namelijk via de trommel in het filter terechtkomen. Eens in de zes maanden is meer dan voldoende. Wanneer je veel wast kun je dit iets vaker doen.

Hoe maak je wasmachine filter schoon?

Je filter wasmachine schoonmaken is heel gemakkelijk, je kunt de filter verwijderen door aan de voor- of achterkant van het apparaat het klepje open te doen en de filter eruit te halen. Vervolgens kun je al het vuil er met warm water afspoelen.

Waar zit het filter van de wasmachine?

Dat is afhankelijk van het soort wasmachine dat je hebt, het kan aan de voor- of achterkant zitten. Er zijn ook wasmachines die een zelfreinigende filter hebben, dan kun je er niet bij. Check voor de zekerheid altijd de handleiding.

Hoe krijg je de wasmachine filter open?

Het enige wat je hoeft te doen is het klepje vinden en deze open trekken, daar is geen bijzonder gereedschap voor nodig. Er zit geen schroef in om alles op zijn plaats te houden.