Wasmachine.com

Wasmachine 6 kg

Een wasmachine 6 kg is een hele goede uitkomst al je op zoek bent naar een model dat genoeg ruimte heeft voor het wasgoed van één persoon of als je weinig wasgoed hebt. Ook als je niet zo veel ruimte hebt, kan een bovenlader wasmachine met een kleine inhoud een uitkomst zijn. Let wel altijd goed op dat je de juiste energieklasse kiest, zodat je weet dat je bespaart op je energierekening. Ook het geluidsniveau is belangrijk, voornamelijk als je een kleine ruimte hebt.

Beste wasmachine 6 kg van 2024

1

AEG L6TBN62K ProSense

Laatste update: 27 mei 2024

Beste wasmachine 6 kg van 2024

1

AEG L6TBN62K ProSense

Laatste update: 27 mei 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een wasmachine met 6 kg vulgewicht is voldoende voor een huishouden van één persoon.
  • Ook als je vaak kleine wasjes doet of weinig ruimte hebt.
  • Kijk goed naar het geluidsniveau en het energieverbruik.
  • De beste wasmachine 6 kg is de AEG L6TBN62K ProSense

Wat is een wasmachine met 6 kg?

Een kleinere wasmachine met een vulgewicht van 6 kg is speciaal ontworpen om tot 6 kilogram aan wasgoed schoon te krijgen. In de trommel is precies genoeg was capaciteit voor kleine ladingen.

Over het algemeen geldt dat het vulgewicht voldoende is voor huishoudens met één persoon, maar het kan ook een geschikte wasmachine zijn als je per wasbeurt niet zo veel wasgoed hebt of liever kleine wasjes draait.

Heb je een groter huishouden? Houdt dan de volgende maten aan:

Aantal kilogramAantal personen
6 kg1 persoon
7 kg2 personen
8 kg 3 tot 4 personen
9 kg4 tot 5 personen
10 kg5 personen of meer

Dit zijn de beste wasmachines met 6 kg vulgewicht van 2024

Wij hebben voor jou een aantal wasmachines met 6 kg vulgewicht getest en met elkaar vergeleken. Zo weet je zeker dat je altijd de juiste keuze zal maken. We keken daarbij naar het aantal kg, toerental, het energielabel, het geluidsniveau, de bediening en eventuele extra functies. Dit zijn de beste wasmachines met 6 kg vulgewicht van 2024:

Voordelen Nadelen
Geen stoomfunctie
Basisklasse waskwaliteit
Heeft geen WiFi
Maakt veel geluid
De AEG L6TBN62K ProSense is een wasmachine die bijzonder geschikt is voor kleinere huishoudens of plekken met beperkte ruimte. Een van de voornaamste kenmerken is de ProSense beladingssensor, die de wascyclus aanpast op basis van de hoeveelheid wasgoed. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van water en energie, wat niet alleen milieuvoordelen heeft, maar ook kostenbesparend werkt.

Ondanks zijn compacte formaat van 40 cm breed, biedt de machine een verscheidenheid aan wascycli voor verschillende textielsoorten. Een andere positieve eigenschap is de speciaal ontworpen trommel die slijtage aan kleding minimaliseert, wat de levensduur van kledingstukken verlengt.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan dit model. Met een maximale laadcapaciteit van slechts 6 kg is de wasmachine niet ideaal voor grote huishoudens. Bovendien heeft het een geluidsniveau van 77 dB tijdens het centrifugeren, wat als lawaaierig kan worden ervaren. Ten slotte ontbreekt een automatische wasmiddeltoevoer, wat betekent dat de gebruiker zelf moet zorgen voor de juiste dosering wasmiddel.

Waarom kiezen voor een wasmachine met 6 kg

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een wasmachine met een vulgewicht van 6 kg. Deze redenen hebben we hieronder voor je opgesomd, zodat je een beter inzicht krijgt in de voordelen van dit specifieke formaat:

1. Kleine huishouden

In de eerste plaats zijn ze bijzonder geschikt voor kleine huishoudens. Een wasmachine met een groter vulgewicht zal er namelijk voor zorgen dat je meer water en energie verbruikt dan nodig is. Door voor het juiste vulgewicht te kiezen, weet je zeker dat je verbruik minimaal blijft.

2. Niet veel wasgoed

Het kan ook een goede optie zijn als je simpelweg niet zo veel wasgoed hebt. Doe je liever vaker wat kleine wasjes in plaats van wat minder vaak een grote lading? Dan bespaar je met een kleinere wasmachine zo veel mogelijk water en energie.

3. Weinig ruimte

Tot slot is een wasmachine met een kleine inhoud vaak ook minder groot, waardoor deze gemakkelijker in een klein hoekje zal passen. In zo’n geval is de kans groot dat je bij een bovenlader wasmachine uitkomt, waarbij je je wasgoed dus vanaf de bovenkant moet inladen.

Houd er wel rekening mee dat je misschien niet alles kunt wassen met een kleinere vulcapaciteit, zo kan het zijn dat je beddengoed niet in zijn geheel in de trommel kan. Dat kan betekenen dat je meerdere wasbeurten moet draaien. Ook zal het moeilijk zijn om een was droogcombinatie te vinden met deze inhoud.

6 kg wasmachines: hier moet je op letten

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je op zoek bent naar een trommel met een inhoud van 6 kg. Behalve de grootte zijn er nog een aantal eigenschappen die belangrijk zijn:

Het geluidsniveau centrifugeren

Zeker als je op zoek bent naar een wasmachine die in een kleine ruimte past, is het geluidsniveau centrifugeren erg belangrijk. Het geluidsniveau wordt altijd aangegeven in decibel, waarbij alles onder de 72 dB wordt gezien als extra stil. Deze modellen kun je naast je werk- of slaapkamer plaatsen zonder dat je er last van hebt. Machines met een koolborstelloze motor maken vaak minder geluid.

De energieklasse

Een energielabel zegt heel veel over het verbruik en hoeveel je jaarlijks kunt besparen. Zo bespaar je met een wasmachine met energielabel B €230 ten opzichte van energielabel F, maar bij energielabel C is die besparing slechts €165 en voor D is dat nog €80. Soms kan het dus voordeliger zijn om een duurder en energiezuiniger model aan te schaffen en op de lange termijn te besparen.

Het toerental

Kleinere wasmachines hebben vaak een lager toerental, wat betekent dat het langer duurt voordat je wasgoed helemaal droog is. Bij 1200 toeren komt je wasgoed met 52% restvocht uit het programma. Als je gaat voor 1400 toeren is dat nog 48% en bij 1600 toeren 44%. Je hoeft je wasgoed dan minder lang op een andere manier te drogen. Een aanpasbare centrifugesnelheid is erg handig als je verschillende soorten wasgoed hebt, want niet iedere stof kan er tegen om snel gecentrifugeerd te worden.

Extra functies

Een kleine wasmachine hoeft niet per se een minder goede te zijn. Je kunt nog steeds een model vinden met verschillende wasprogramma’s, een beladingssensor, automatische wasmiddeldosering, een softcare trommel en startuitstel.