Wasmachine.com

Gewicht wasmachine

We weten allemaal dat de wasmachine tijdens het verhuizen een van de meest ingewikkelde taken is en dat komt door het gewicht wasmachine. In de machine zitten namelijk altijd betonnen gewichten die ervoor zorgen dat de wasmachine niet beschadigt of verplaatst tijdens het centrifugeren. Ook zorgt dit contragewicht ervoor dat je minder last hebt van het geluid. Houd er dus rekening mee dat een wasmachine altijd tussen de 64 en 80 kg weegt.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een wasmachine weegt tussen de 64 kg en 80 kg.
  • Wat het apparaat weegt hangt altijd af van het model.
  • Er zijn geen fabrikanten die hele lichte wasmachines produceren.

Waarom is een wasmachine zo zwaar?

Je zou denken dat er inmiddels wel een techniek uitgevonden is die ervoor zorgt dat een nieuwe wasmachine niet zo ontzettend zwaar is, waardoor bijvoorbeeld een wasmachine verhuizen een stuk gemakkelijker wordt. In de afgelopen jaren zijn wasmachines namelijk veel zuiniger geworden met water en energie en zijn er verschillende technologieën die ervoor zorgen dat je wasgoed sneller schoon is, minder droogtijd nodig heeft en zelfs minder kreukt.

Helaas moet je er niet op rekenen dat er binnenkort ook een lichtgewicht wasmachine op de markt komt. Het gewicht wordt namelijk veroorzaakt door de betonnen gewichten die ervoor zorgen dat het apparaat blijft staan tijdens het centrifugeren. Zonder dit gewicht krijgt de wasmachine de kans om te gaan bewegen, waardoor het aan het einde van een wasbeurt opeens aan de andere kant van de kamer staat.

Zonder het contragewicht gaat je wasmachine ook veel sneller stuk gaan, want zonder stabiliteit moet het apparaat alle trillingen opvangen, wat sneller tot slijtage zal leiden. Ook zorgt het ervoor dat je wasmachine niet te veel geluid maakt tijdens het centrifugeren.

Wat is het gewicht van een wasmachine?

Alle wasmachines zijn zwaar, maar niet iedere wasmachine weegt even zwaar. De lichtste wasmachines wegen 64 kg, maar de meeste wasmachines zijn iets zwaarder. Reken op een gewicht tussen de 68 kg en 72 kg, met uitschieters naar 80 kg.

Natuurlijk zijn de afmetingen hierbij een bepalende factor. Een groter apparaat heeft meer contragewicht nodig. Ook het vulgewicht kan meespelen, het is geen regel, maar het komt wel vaak voor dat wasmachines met een groot vulgewicht ook een hoog gewicht in kilogram hebben.

Het enige moment dat het gewicht van een wasmachine echt van belang is, is tijdens het verplaatsen. Je kunt een lichte wasmachine gemakkelijk met twee personen tegelijkertijd optillen, maar het vervoeren van een wasmachine van 80 kg kan ingewikkelder zijn. Sommige modellen hebben de optie om het betonblok te verwijderen, waardoor je het apparaat bijvoorbeeld gemakkelijker de trap op kunt tillen.

Veelgestelde vragen over een gewicht van een wasmachine

Wil je precies weten hoe het met het gewicht van je wasmachine zit? Lees dan hier de vragen die andere consumenten vaak stellen.

Hoe zwaar weegt een wasmachine?

Het verschilt per model hoe zwaar een wasmachine weegt. Reken op minstens 64 kg, maar het kan ook makkelijk 80 kg zijn.

Hoe zwaar weegt Miele wasmachine?

Een wasmachine van de fabrikant Miele weegt tussen de 65 en 80 kilogram. Miele staat erom bekend dat ze producten maken van hoge kwaliteit, waarvoor ook zwaardere materialen worden gemaakt. Zo weegt een trommel alleen al zwaarder dan die van concurrentie. Dit extra gewicht

Hoeveel weegt een wasmachine van Bosch?

Wil je liever wassen met een wasmachine van Bosch? Dan moet je er ook rekening mee houden dat je een gewicht tussen de 65 kg en 85 kg zal krijgen. Het ene model is zwaarder dan het andere, waarbij de grootte een belangrijke rol kan spelen. In principe is het gewicht van je wasmachine niet belangrijk, kies altijd een model dat bij je huishouden past, waarbij het vulgewicht en de wasprogramma’s belangrijke eigenschappen zijn.