Wasmachine.com

Verbruik wasmachine

Wil je graan wat op je jaarlijkse kosten voor energie besparen? Dan is je verbruik wasmachine een goede plek om te beginnen. Door over te stappen naar een model met energielabel A kun je jaarlijks tot wel €30 besparen, wat over de gehele levensduur neerkomt op een bedrag van meer dan €300. Het is altijd verstandig om te kijken naar het verbruik van een nieuwe wasmachine, omdat het op de lange termijn goedkoper kan zijn om een zuiniger model aan te schaffen.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • De meest zuinige wasmachine verbruikt 99 kWh per jaar.
  • De minst zuinige wasmachine verbruikt 194 kWh per jaar.
  • In totaal kost dit je per jaar €30 meer.

Wat is het waterverbruik van een wasmachine?

Per wasbeurt ligt het waterverbruik van een wasmachine op ongeveer 60 liter. Vind je het moeilijk om voor te stellen hoe veel dat ongeveer is? Bij het doortrekken van de wc gebruik je ongeveer 6 liter en douchen tussen de 30 en 60 liter.

Hoe veel jouw wasmachine precies verbruikt kun je terug vinden op het energielabel. Onderaan staan vijf symbolen, in de rechter bovenhoek staat een kraantje met daar onder een getal en het aantal liter. Dit is het verbruik bij het 40-60 eco programma. Bij andere programma’s kan het verbruik iets hoger of lager zijn.

Wat is het energieverbruik van een wasmachine?

Je kunt pas echt worden overgehaald om een energiezuinige wasmachine te kopen als je beseft hoe veel je per jaar bespaart en

Energielabel A

Per jaar verbruik je 99 kWh, wat jaarlijkse energiekosten van ongeveer €40 met zich meebrengt. In vergelijking met het minst zuinige energielabel bespaar je op jaarbasis ongeveer €30. Over tien jaar is dat bijna €300.

Energielabel B

Het jaarlijkse verbruik van energielabel B ligt iets hoger, namelijk op 114 kWh per jaar. Dat kost je ongeveer €45 en is €23 goedkoper dan bij de minst zuinige wasmachine. Over de gehele levensduur van tien jaar bespaar je €230.

Energielabel C

Ook met energielabel C kun je nog flink besparen. Per verbruik je 130 kWh, waar je €52 voor betaalt. Het totale verschil met de minst zuinige optie komt neer op €16 per jaar en ongeveer €165 per tien jaar.

Energielabel D

Vanaf energielabel D betaal je al bijna het dubbele. Het verbruik ligt op 152 kWh, wat je €61 kost, per jaar bespaar je nog net €8 op de minst zuinige variant. Over tien jaar is dat dus €80.

Energielabel E

Met een verbruik rond de 172 kWh ben je ongeveer €70 per jaar kwijt, hierdoor kun je niet besparen.

Energielabel F

Het aller hoogste verbruik hoort bij energielabel F en komt neer op 194 kWh per jaar, voor de kosten van €80. Ook hiermee bespaar je helemaal niks.

Kijk op het energielabel voor het verbruik van jouw wasmachine

Wil je precies weten hoeveel energie je wasmachine per wasbeurt verbruikt? Dan kun je dat zelf op het energielabel controleren. Hier staat namelijk hoeveel de wasmachine verbruikt per 100 wasbeurten. Dit getal staat direct onder de energieklasse aangegeven in kWh, met daarnaast een cirkel met een pijl en daarin het getal 100.

Om uit te rekenen wat een wasmachine per wasbeurt verbruikt kun je dit getal delen door 100. Wil je precies berekenen wat je jaarlijkse verbruik is? Neem dan dit getal en vermenigvuldig het met de keren dat je per week wast en vermenigvuldig dat weer met 52. Hier komt het gemiddelde verbruik uit dat voor jou wat realistischer is, omdat het gemiddelde is bepaald aan de hand van 4 wasbeurten in de week, wat voor jou misschien wel veel te veel of juist veel te weinig is.

Houd er ook rekening mee dat het getal op het label is bepaald aan de hand van het programma 40-60 eco stand, waardoor je verbruik hoger ligt als je bijvoorbeeld het katoenprogramma gebruikt.

Hoeveel bespaar je na 10 jaar?

De reden dat het verstandig is om eens naar het verbruik over een langere periode te kijken, is dat je kunt zien dat het echt de moeite waard kan zijn om een duurdere wasmachine die weinig energie verbruikt te verkiezen boven een goedkoper model dat veel stroom verbruikt. Op de lange termijn kan je soms namelijk zo veel besparen dat het toch goedkoper is om het model met de hogere aanschafprijs te kiezen. Daarom hebben we nog eens voor je op een rijtje gezet hoe veel je over een periode van 10 jaar bespaart:

EnergielabelBesparing over de gehele levensduur
Energielabel A€290,-
Energielabel B€230,-
Energielabel C€165,-
Energielabel D€80,-
Energielabel E€0,-
Energielabel F€0,-

Wat is het verbruik van een oude wasmachine?

Gemiddeld verbruikt een oude wasmachine ongeveer 194 kWh per jaar, wat net zo veel is als een model dat vandaag de dag energielabel F heeft. De jaarlijkse energiekosten hiervoor zijn erg hoog en daarom kan het best lonen om een nieuwe wasmachine te kopen die minder energie gebruikt.

De aanschafprijs is misschien wat hoger, maar op de lange termijn kun je flink veel geld besparen met je aankoop. Ook hebben moderne wasmachines vaak veel meer moderne technieken die het wassen veel gebruiksvriendelijker maken en gaat het aantal liter water dat je verbruikt aanzienlijk omlaag.

Tips om energiezuiniger te wassen en geld te besparen

Wil je het meeste uit je nieuwe energiezuinige wasmachine halen? Kijk dan eens of een van deze tips bij je huishouden past:

Stap 1: Was altijd een volle trommel

Het heeft geen zin om de wasmachine aan te zetten voor een paar kledingstukken, want dit zorgt er alleen maar voor dat je onnodig veel elektriciteit verbruikt. Door 2 volle wasjes te draaien in plaats 2 halfvolle kun je jaarlijks tussen de €10 en €20 besparen. Weet je niet zo goed wanneer je trommel echt vol is? Kies dan eens voor een model met een beladingssensor.

Stap 2: Was niet heter dan nodig is

Voor een hogere temperatuur moet je wasmachine harder werken, dus ook meer stroom verbruiken. Het kostenverschil tussen een lading die op 30 graden wordt gewassen en dezelfde lading op 60 graden kan al snel meer dan €0,09 zijn. De hoogst mogelijke stand is al lang niet meer zo vaak nodig als voorheen, nieuwe wasmachines en moderne wasmiddelen kunnen ook op een lagere temperatuur stralend schoon wassen.

Stap 3: Gebruik de eco stand

Het is misschien een beetje vervelend dat het zo veel langer duurt, maar het kan voor je energieverbruik flink schelen als je eens wat vaker de eco stand gebruikt. Volgens experts kun je tot wel €0,25 besparen door voor de zuinige optie te kiezen en daarbij verbruik je ook aanzienlijk minder water.

Stap 4: Sla het kort wasprogramma over

Je kunt je wel voorstellen dat het veel meer energie verbruikt als je je wasgoed even schoon wil krijgen in veel minder tijd. Probeer dus zo veel mogelijk om de korte wasprogramma’s te vermijden als je op je energieverbruik wil letten.

Stap 5: Was in de daluren

Hiermee verbruik je niet per se minder energie, maar je bespaart wel op de kosten. De meeste energieleveranciers in Nederland hanteren een daluren tarief, waarbij je een lager tarief betaalt als je tussen 23:00 en 07:00 energie verbruikt. Met een extra stille wasmachine kun je ook gewoon wasjes draaien als je slaapt.

Stap 6: Zet je wasmachine altijd uit

Sinds kort is het sluipverbruik van apparaten een veelbesproken onderwerp. Dit gaat over de energie die ze verbruiken op het moment dat ze helemaal niet aan staan. Zet je wasmachine altijd helemaal uit nadat het programma is afgelopen, voor de zekerheid kun je zelfs de stekker eruit halen.

Stap 7: Kies voor een hoog toerental

Vooral als je je wasgoed in de wasdroger droogt kan je ervoor zorgen dat deze minder stroom gebruikt door voor een hoog toerental te kiezen. Je wasgoed wordt vaker door de trommel geslingerd en komt er dus droger uit. Dit zorgt ervoor dat je het minder lang in de droger hoeft te doen.

Veelgestelde vragen over het verbruik van een wasmachine

Tot slot behandelen we hier nog de vragen die andere consumenten het vaakst stellen over het verbruik van een wasmachine.

Hoeveel kWh verbruikt een wasmachine per keer?

Je moet zelf uitrekenen wat je wasmachine per keer verbruikt. Op het energielabel staat onder de energieklasse een getal in kWh en dat staat voor het verbruik per 100 wasbeurten. Deel dit door 100 om het gebruik per keer dat je wasmachine draait te berekenen.

Voor het waterverbruik geldt hetzelfde, onder het kraantje staat hoeveel liter er per wasbeurt verbruikt wordt in liters per wasbeurt.

Wat kost 1 keer wassen?

Wat een keer wassen kost hangt af van het energielabel van je wasmachine. Op het energielabel staat altijd aangegeven wat het energieverbruik per 100 wasbeurten is. Je kunt zelf het verbruik uitrekenen door dit te delen door 100 en te vermenigvuldigen met wat je voor een kWh betaalt. Hoe heter je wast, hoe hoger de prijs zal liggen. Een wasbeurt van 30 graden kost ongeveer €1, terwijl 60 graden wel €1,50 kan kosten.

De kosten voor water bepaal je door het aantal liter per wasbeurt van het energielabel te vermenigvuldigen met de prijs die je voor water betaalt.

Wat verbruikt een zuinige wasmachine?

Een zuinige wasmachine heeft energielabel A of B en verbruikt tussen de 99 kWh en 114 kWh, ook energielabel C kan nog worden gezien als redelijk zuinig, hierbij ligt het verbruik op 130 kWH.