Wasmachine.com

Wasmachine met energieklasse A

Een wasmachine energieklasse A is op dit moment het meest zuinige model dat je kunt vinden. Als je veel met het milieu én met je portemonnee bezig bent, is dit de beste keuze die je op dit moment kunt maken. Let op dat er ook nog wasmachines zijn waar op de energieklasse A+++ staat, maar dit is volgens het verouderde label. De kans is groot dat deze modellen nu onder klasse C vallen. Zo goed als ieder merk heeft een model met energieklasse A in het assortiment, dus je hebt een ruime keuze. Denk altijd goed na over wat ervoor zorgt dat een wasmachine bij jou past, zoals het vulgewicht en eventuele extra functies.

Beste wasmachine met energieklasse a van 2023

1

Haier HW80-B14979

2

Samsung WW90T534AAW Autodose

3

Samsung WW90TA049AE EcoBubble

4

LG GC3V708S2 TurboWash 39

5

AEG L7FE794CBS ProSteam

Laatste update: 3 juni 2023

Beste wasmachine met energieklasse a van 2023

1

Haier HW80-B14979

2

Samsung WW90T534AAW Autodose

3

Samsung WW90TA049AE EcoBubble

4

LG GC3V708S2 TurboWash 39

5

AEG L7FE794CBS ProSteam

Laatste update: 3 juni 2023

Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Iedere fabrikant heeft energiezuinige wasmachines in het assortiment.
  • De meest zuinige wasmachine heeft energielabel A.
  • In maart 2021 zijn de energielabels voor wasmachines aangepast.
  • De beste wasmachine met energieklasse a is de Haier HW80-B14979

Wat is een wasmachine met energieklasse A?

Als je op zoek bent naar een energiezuinige wasmachine, dan is een model met energieklasse A je beste optie. Je weet dan zeker dat de wasmachine van jouw keuze zo min mogelijk verbruikt, waardoor je de laagste kosten hebt.

Dit zijn de beste wasmachines met energieklasse A van 2023

Is energie efficiëntie belangrijk binnen jouw huishouden? Kies dan voor een energiezuinige wasmachine! Wij hebben de populairste modellen al voor jouw getest en met elkaar vergeleken, zodat je wat tijd kunt besparen. We hebben daarbij rekening gehouden met het energieverbruik, het waterverbruik, het geluidsniveau, eventuele extra functies en natuurlijk de prijs. Dir zijn de beste energiezuinige wasmachines van 2023:

1

Beste wasmachine met energieklasse a

Met een reviewscore van een 9.2, 14 verschillende wasprogramma’s met opties voor wol, sport- en babykleding en een display om alles eenvoudig op af te lezen is de Haier HW80-B14979 een erg goede wasmachine. In deze review zullen we alle voor- en nadelen van de Haier HW80-B14979 bespreken zodat jij een goed beeld van de wasmachine zult krijgen.

De wasmachine wast erg energiezuinig met energielabel A, is gemaakt van topklasse bouwkwaliteit, en is geschikt voor een klein gezin. Daarnaast zul je niet snel overlast ervaren vanwege het lage geluidsniveau en beschikt de wasmachine over verschillende handigheidjes, zoals een stoomfunctie, een kledingbeschermende trommel en trommelverlichting. De nadelen van de wasmachine zijn de ontbrekende Wi-Fi functie en het feit dat de machine slechts tot de basisklasse wat betreft waskwaliteit behoort. Wat al deze functies betekenen hebben we hieronder uitgebreid uitgelegd.

We raden het gebruik van een tussenstuk bij deze wasmachine af. Heb je een wasdroger? Dan plaats je deze best naast de wasmachine

Op zoek naar een nieuwe wasmachine? Lees hier onze review over de Samsung WW90T534AAW Autodose en misschien is dit wel een wasmachine voor jou!

De wasmachine heeft een display waar alles eenvoudig op is af te lezen en behoort tot de middenklasse wat betreft de bouwkwaliteit. Zo heeft de machine een zelfreinigende wasmiddellade, een koolborstelloze motor en trommelreiniging. Dit zorgt ervoor dat je zeker van de wasmachine zult genieten.Het is bovendien een erg energiezuinige wasmachine met een laag geluidsniveau, een kledingbeschermende trommel en een stoomfunctie. Je zult een erg goed wasresultaat krijgen door de topklasse waskwaliteit en daarnaast is de machine geschikt voor een groot gezin.

Ook kun je de wasmachine besturen vanaf elke locatie, als je maar Wi-Fi hebt. Last, but not least, is de wasmachine uitgekozen door Coolblue als beste keuze! Naast al deze voordelen heeft de wasmachine ook een nadeel. Hij beschikt niet over een verlichte trommel. Wat al deze voor- en nadelen betekenen hebben we hieronder uitgebreid besproken dus lees gauw verder.

Voordelen Nadelen
Goedkoop
Maakt weinig geluid
Voor een gezin
Heeft een stoomfunctie
Heeft geen WiFi
De Samsung WW90TA049AE (5000 serie) heeft energieklasse A en wast zeer energiezuinig grote ladingen kleding of beddengoed. Je gebruikt de wasmachine ook als je een kleiner huishouden hebt, doordat de beladingssensor automatisch het programma aanpast. Zo verbruik je nooit meer water en energie dan nodig is. Je favoriete pyjama was je grondig schoon met het programma 'hygiënisch stomen'. Dit verwijdert bacteriën en allergenen, zoals dierenharen en pollen, met stoom. Met de EcoBubble techniek was je ook op een lage temperatuur schoon en blijft je lievelings outfit langer mooi. De wasmachine mengt het wasmiddel met water en verspreidt dit gelijkmatig over je kleding. Het schuim dringt hierdoor beter door in de vezels van je was en verwijdert ook hardnekkige vlekken.

Op zoek naar een nieuwe wasmachine? Lees dan snel deze review over de LG GC3V708S2 TurboWash 39. De wasmachine heeft een hoge reviewscore van een 9.1, een display om alles op af te lezen en verschillende handige functies. Benieuwd naar de voor- en nadelen van dit model? Neem dan gauw een kijkje hieronder.

De wasmachine beschikt over automatische wasmiddeldosering, zodat de juiste hoeveelheid wasmiddel wordt toegevoegd. Dit is beter voor je wasgoed. Ook de AI DD zorgt voor betere bescherming van je kleding aangezien de trommelbewegingen automatisch worden aangepast aan het type wasgoed. Het Anti-Allergie programma verwijdert pollen en dierenharen, waardoor je extra hygiënisch wast en je geen last zult hebben van huidirritaties. De bouw- en waskwaliteit van de wasmachine zijn beiden van middenklasse, zo heeft de wasmachine een koolborstelloze motor, trommelreiniging en een RVS trommel, maar geen zelfreinigende wasmiddellade. Hierdoor blijft enig onderhoud nodig.

De LG GC3V708S2 TurboWash 39 is een goede wasmachine met vele voordelen en slechts één enkel nadeel. De voordelen van de wasmachine zijn de stoomfunctie, de kledingbeschermende trommel, het lage geluidsniveau en het speciale TurboWash 360 programma. Bovendien wast de wasmachine erg energiezuinig en is hij geschikt voor een groot gezin. Het besturen van de wasmachine vanaf je smartphone en de mogelijkheid om vergeten was toe te voegen maakt het gebruiksgemak nog fijner. Het nadeel van de LG GC3V708S2 TurboWash 39 is dat de wasmachine geen trommelverlichting heeft. Lees hieronder verder om te weten te komen wat deze voor- en nadelen voor het gebruiksgemak betekenen.

Voordelen Nadelen
Voor een gezin
Heeft een stoomfunctie
Heeft geen WiFi
De AEG L7FE794CBS ProSteam is een wasmachine die kreukels vermindert dankzij de stoomfunctie. Met de 'Plus Steam' knop voeg je stoom toe aan het einde van je wasprogramma. Je bent hierdoor snel klaar met strijken. Om een shirt op te frissen met stoom, selecteer je het stoomprogramma. Je doet dit als je was muf ruikt, maar geen vlekken heeft. De wasautomaat is met 9 kilogram vulgewicht geschikt voor grote ladingen kleding of handdoeken. Je gebruikt deze ook wanneer je een kleiner huishouden hebt, maar veel beddengoed wast. Met energieklasse A was je zeer energiezuinig. De ProSense beladingssensor past het wasprogramma aan wanneer je minder wasgoed hebt. Zo verbruik je niet meer water en energie dan nodig is.

Wat is het water- en stroomverbruik van een wasmachine

Om je wasgoed volledig schoon te krijgen heb je natuurlijk water en energie nodig, maar het verbruik daarvan is niet bij iedere wasmachine hetzelfde.

De beste energiezuinige wasmachines verbruiken namelijk aanzienlijk minder van beide, waardoor jij over de hele levensduur van energiezuinige modellen wel honderden euro’s kunt besparen. We hebben het hier voor je op een rijtje gezet:

EnergielabelEnergieverbruik per jaarWaterverbruik per jaar
A105 kWh10560 liter
B121 kWh10560 liter
C147 kWh10120 liter
D152 kWh10560 liter
E172 kWh14960 liter
F194 kWh11440 liter

Het nieuwe energielabel

Sinds maart 2021 zijn de energielabels op wasmachines veranderd en dat zorgt nog steeds een beetje voor onduidelijkheid. Vroeger werd de duurzaamheid van wasmachines beoordeelt op een schaal van A+++ tot aan D, tegenwoordig is dat van A tot G.

De plusjes werden door consumenten namelijk vaak als erg verwarrend ervaren, waardoor er is gekozen om ze alleen nog met letters in te delen.

Ook was er niet altijd genoeg ruimte om nieuwe energiezuinige wasmachines toe te voegen. In de hoogste energieklasse A+++ konden dus onderling grote verschillen ontstaan, waardoor je nooit precies wist hoe zuinig je apparaat nu eigenlijk was.

Ook zijn er een aantal andere categorieën bij gekomen. We leggen ze je hier per categorie uit:

QR code

Ieder nieuw label heeft nu een QR code die je kunt scannen met je mobiele telefoon. Je wordt dan meteen naar de database van de Europese Unie geleid, waar je de eigenschappen van de wasmachine kunt bekijken. Sommige winkels vermelden bijvoorbeeld lang niet altijd alles wat je zou willen weten en dat probleem wordt hierdoor uit de weg geholpen.

De energieklasse

De regenboogkleurige tabel geeft aan in welke energieklasse de wasmachine zit. Rechts staat er een zwart label met daarin de letter die overeenkomt met de energieklasse van je wasmachine, in de tabel links kun je vervolgens zien hoe goed dat is. A is de beste en heeft daarom de meest groene kleur, G is de minst zuinige en krijgt daarom de kleur rood.

Het vulgewicht

Onder het icoontje van het mandje staat het vulgewicht in kilogrammen. Voor een huishouden met 1 persoon heb je genoeg aan 7 kg, voor 2 a 3 personen kun je 8 kg aanhouden en bij meer personen wordt dat 9 kg of meer. Houd daarbij ook altijd rekening met het soort wasgoed dat je hebt. Zo heb je voor dekbedden, gordijnen en grote handdoeken ook een groter vulgewicht nodig.

De programmaduur

Deze eigenschap wordt altijd weergegeven onder het klokje en op basis van het Eco 40-60 programma dat alle wasmachines tegenwoordig verplicht hebben. De tijd wordt aangegeven in uur:minuten.

Het waterverbruik

Het icoontje van een kraan geeft aan wat het aantal liters is dat er per wasbeurt wordt verbruikt.

Het centrifugeresultaat

Na iedere wasbeurt wordt je was gecentrifugeerd en bij het icoontje van een uitgewrongen shirt kun je zien hoe droog je wasgoed uit de trommel komt op een schaal van A t/m G, waarbij A het droogste is.

Het geluidsniveau

Tot slot staat er onder de speaker aangegeven wat het geluidsniveau in decibel (dB) is. Houd daarbij de volgende maten aan:

Aantal decibelGeluidsniveau
71 dB of minderExtra stil
72 dB – 73 dBStil
74 dB – 77 dBNormaal
78 dB of meerLuid

Als je een stille wasmachine zoekt is het aan te raden om niet hoger dan 73 dB te gaan, dan kun je het apparaat namelijk gewoon naast je slaap- of werkkamer zetten.

Hier moet je op letten bij het kopen van een wasmachine met energielabel A

Besparen op je energierekening is natuurlijk erg fijn, maar je moet je niet altijd blindstaren op de energieklasse. Er zijn nog een aantal andere eigenschappen waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat jij met de beste wasmachine voor jouw huishouden eindigt.

Extra technologie

Wanneer je kiest voor een nieuw model dan is de kans groot dat je daarbij op een aantal extra’s kunt rekenen. Bij Miele PowerWash heb je bijvoorbeeld extra schone kleding in een korte tijd, AEG Prosense wasmachines hebben een beladingssensor waardoor je nooit meer water, wasmiddel en energie verbruikt dan nodig is en bij Bosch I dos en Miele Twindos wordt het wasmiddel altijd automatisch gedoseerd. Was je liever snel en zuinig, kies dan voor Miele Singlewash? Zo heeft iedere fabrikant weer zijn eigen specificaties.

Het vulgewicht

Het heeft geen zin om een energiezuinige wasmachine te kopen als je niet al je wasgoed in één keer kwijt kunt. Je moet dan namelijk meerdere keren wassen, waardoor je alsnog meer energie verbruikt dan nodig is. Voor 2 personen zit je goed met 8 kg, voor 4 personen heb je 9 kg nodig en voor 5 personen of meer kan dat 10 kg worden.

De wasprogramma’s

Kijk voordat je kiest altijd goed naar het soort wasgoed dat je hebt. Babykleding heeft namelijk een hele andere behandeling nodig dan sportkleding en daarom kan het handig zijn om een apparaat uit te kiezen dat aansluit op het soort wasgoed dat je hebt.

Waarom kiezen voor een wasmachine met energieklasse A?

Bij het kiezen van een nieuwe wasmachine kun je er het beste voor zorgen dat je voor een zo hoog mogelijk energielabel gaat. Wasmachines kunnen namelijk al snel meer dan 10 jaar meegaan en in die tijd worden er weer veel nieuwe energiebesparende technieken doorgevoerd. De kans is groot dat een wasmachine met energieklasse A over vijf jaar al is gezakt naar energieklasse C.

Om er zeker van te zijn dat je dus altijd zo min mogelijk energie verbruikt, en dus je kosten laag kunt houden, kies je altijd voor het hoogst mogelijke energielabel.

Nadelen van een wasmachine met energielabel A

Er zijn weinig nadelen te noemen van het kiezen voor een wasmachine met de beste energieklasse. Houd er alleen wel rekening mee dat de prijs vaak iets hoger ligt, want je betaalt voor de besparende technieken.

Daar staat wel tegenover dat je met een energiezuinige wasmachine veel kunt besparen op je jaarlijkse energiekosten, waardoor het apparaat zich op de lange termijn vanzelf terug zal betalen. In de meeste gevallen ben je met een duurdere wasmachine dus nog goedkoper uit dan met het goedkoopste model.

Energie besparen met jouw wasmachine

Als je op dit moment een oudere wasmachine hebt die het nog prima doet, hoef je deze natuurlijk niet meteen weg te doen. Er zijn ook een aantal tips waarmee je op het verbruik van je wasmachine kunt besparen:

Tip 1: Was op lage temperaturen

De meeste wasmachines hebben de mogelijkheid om op 20 graden te wassen, anders kies je voor 30. Tegenwoordig werkt wasmiddel zo goed dat je ook op lage temperaturen een schone lading krijgt. Voor delicate stoffen is dit ook nog eens veel beter, want ze slijten minder snel.

Tip 2: Was altijd een volle wastrommel

Het is zonde om maar een paar kledingstukken tegelijk te wassen. Bespaar op energie door zo min mogelijk te wassen en desnoods je wasgoed op te sparen. Liever twee keer in de week een volle trommel dan elke dag een paar items.

Tip 3: Kies een laag toerental

Je verbruikt de minste energie als je voor het laagste toerental kiest. Er blijft dan wel wat meer vocht achter in je kleding, waardoor je het langer op een andere manier moet drogen. Als je een droger gebruikt om je kleding te drogen, kun je het beste een wat hoger toerental kiezen, dan hoeft je wasgoed namelijk minder lang in de droger.

Tip 4: Schakel je wasmachine volledig uit

Veel wasmachines zullen automatisch uitschakelen nadat ze het wasprogramma hebben afgedraaid, maar dit betekent dat ze nog in stand-by staan. Het energieverbruik is dan nooit helemaal 0, maar sluimert nog een beetje. Kies er dus voor om de stekker altijd uit het stopcontact te trekken als je klaar bent met wassen.

Veelgestelde vragen over een wasmachine met energieklasse A

Lees voordat je gaat nog even de vragen die anderen vaak stellen over de energieklasse van een wasmachine. Dan weet je zeker dat je alles over de energieklasse weet.

Wat is de beste energieklasse voor een wasmachine?

Op dit moment is energieklasse A de beste energieklasse die een wasmachine kan krijgen. Let op, als je thuis een wasmachine hebt staan met energieklasse A+++ betekent dit dat je een oud label hebt (van voor maart 2021). Met de nieuwe regels kan het zijn dat jouw wasmachine eigenlijk een energielabel C heeft.

Wat is de beste en zuinigste wasmachine?

De zuinigste wasmachine heeft energieklasse A, wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Kijk altijd naar het vulgewicht en eventuele handige technologie. Met een AEG ProSteam kun je bijvoorbeeld gemakkelijk overhemden schoon krijgen zonder dat je ze daarna hoeft te strijken, terwijl Siemens en Samsung weer hun eigen merkspecifieke technologie bieden.

Welke wasmachine is energiezuinig?

Er zijn ontzettend veel wasmachines die energiezuinig zijn. Het enige wat je hoeft te doen is te zoeken naar een model dat energieklasse A heeft en je weet zeker dat je het zuinigste model van dit moment hebt.

Wat betekent A +++ wasmachine?

Dat betekent dat je een oude wasmachine hebt, die nog is beoordeeld volgens het oude systeem. Volgens de nieuwe normen kan het betekenen dat je wasmachine eigenlijk onder energielabel C of nog lager valt. Dit komt omdat de regels strenger zijn geworden en er nieuwere modellen op de markt zijn die nog minder energie verbruiken.