Wasmachine.com

Wasmachine met energieklasse A

Een wasmachine energieklasse A is op dit moment het meest zuinige model dat je kunt vinden. Als je veel met het milieu én met je portemonnee bezig bent, is dit de beste keuze die je op dit moment kunt maken. Let op dat er ook nog wasmachines zijn waar op de energieklasse A+++ staat, maar dit is volgens het verouderde label. De kans is groot dat deze modellen nu onder klasse C vallen. Zo goed als ieder merk heeft een model met energieklasse A in het assortiment, dus je hebt een ruime keuze. Denk altijd goed na over wat ervoor zorgt dat een wasmachine bij jou past, zoals het vulgewicht en eventuele extra functies.

Beste wasmachine met energieklasse a van 2024

1

LG GC3V708S2 TurboWash 39

2

Bosch WGG14408NL

3

Siemens WM14VK0CFG intelligentDosing

4

AEG LF62CS86 ProSense

5

Beko B3WT5941WS IronFast

Laatste update: 7 september 2024

Beste wasmachine met energieklasse a van 2024

1

LG GC3V708S2 TurboWash 39

2

Bosch WGG14408NL

3

Siemens WM14VK0CFG intelligentDosing

4

AEG LF62CS86 ProSense

5

Beko B3WT5941WS IronFast

Laatste update: 7 september 2024

Foto van Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Iedere fabrikant heeft energiezuinige wasmachines in het assortiment.
  • De meest zuinige wasmachine heeft energielabel A.
  • In maart 2021 zijn de energielabels voor wasmachines aangepast.
  • De beste wasmachine met energieklasse a is de LG GC3V708S2 TurboWash 39

Wat is een wasmachine met energieklasse A?

Als je op zoek bent naar een energiezuinige wasmachine, dan is een model met energieklasse A je beste optie. Je weet dan zeker dat de wasmachine van jouw keuze zo min mogelijk verbruikt, waardoor je de laagste kosten hebt.

Dit zijn de beste wasmachines met energieklasse A van 2024

Is energie efficiëntie belangrijk binnen jouw huishouden? Kies dan voor een energiezuinige wasmachine! Wij hebben de populairste modellen al voor jouw getest en met elkaar vergeleken, zodat je wat tijd kunt besparen. We hebben daarbij rekening gehouden met het energieverbruik, het waterverbruik, het geluidsniveau, eventuele extra functies en natuurlijk de prijs. Dir zijn de beste energiezuinige wasmachines van 2024:

Voordelen Nadelen
Maakt weinig geluid
Voor 1 of 2 personen
Heeft een stoomfunctie
Bediening via app
Heeft WiFi
Basisklasse waskwaliteit
De LG GC3V708S2 TurboWash 39 wast snel en energiezuinig kleine en grotere wasbeurten. Zo was je het beddengoed van een 2-persoonsbed in één keer. Dankzij het TurboWash programma van deze wasmachine is je favoriete outfit in 39 minuten schoon. De Steam+ optie wast je kleding en beddengoed extra goed schoon. Het stoomprogramma verwijdert allergenen en bacteriën en zorgt bovendien voor minder kreukels. Dat scheelt weer strijkwerk en vermindert jeuk. Met de AI DD technologie in deze machine blijven je outfits langer mooi. De automaat meet naast het gewicht ook de zachtheid van je wasgoed en past daar de trommelbewegingen op aan. Zo slijt je kleding minder snel, waardoor deze langer als nieuw blijft.
Voordelen Nadelen
Maakt weinig geluid
Voor een gezin
Topklasse bouwkwaliteit
Geen stoomfunctie
Basisklasse waskwaliteit
Heeft geen WiFi
De Bosch WGG14408NL (serie 6) wast met energieklasse A zeer energiezuinig. Je bespaart over de levensduur gemiddeld tot € 220,- op je energiekosten. De wasmachine is met 9 kilogram vulgewicht geschikt voor een grote lading beddengoed of berg handdoeken. Ook wanneer je de trommel niet helemaal vol krijgt, was je zuinig schoon dankzij de beladingssensor. Deze past de programmaduur automatisch aan. Je wast je hoeslakens grondig schoon met Hygiene Plus. Met dit programma was je langer op een hogere temperatuur. Ook voegt de wasmachine een extra spoelbeurt toe. Hierdoor verwijder je allergenen, zoals dierenharen en heb je minder last van een gevoelige huid. Zet SpeedPerfect aan en was tot 65% sneller. Handig, wanneer je vaak haast hebt.
De Siemens WM14VK0CFG wasmachine biedt verschillende innovatieve functies om het wassen gemakkelijker en efficiënter te maken. Met de intelligentDosing technologie doseert de machine automatisch de optimale hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter, wat niet alleen handig is maar ook de levensduur van je kleding kan verlengen. Daarnaast helpt de powerSpeed 59'-functie om 5kg wasgoed binnen slechts 59 minuten te wassen, een ideale optie voor mensen met een drukke agenda.

De wasmachine is ook milieuvriendelijk en kostenefficiënt dankzij de iSensoric sensoren. Deze technologie meet hoe vuil de was is en past het water- en energieverbruik dienovereenkomstig aan. Hierdoor kan men tot €290 besparen gedurende de levensduur van de machine.

Echter, er zijn ook enkele nadelen. De Siemens WM14VK0CFG heeft geen app-ondersteuning voor het bedienen van de wasmachine op afstand. Bovendien, terwijl de powerSpeed 59'-functie nuttig is voor kleine wasladingen, biedt de machine geen snelle wascyclus voor grotere ladingen. Daarnaast heeft de machine een geluidsniveau van 69 dB tijdens het centrifugeren, wat storend kan zijn in sommige woonomstandigheden.
Voordelen Nadelen
Voor 1 of 2 personen
Heeft een stoomfunctie
Basisklasse waskwaliteit
Heeft geen WiFi
Met de AEG LF62CS86 was je altijd zuinig, ook als je de 8 kilogram ruime trommel niet helemaal vult. De ProSense sensoren meten nauwkeurig hoeveel wasgoed er in de trommel zit en de wasmachine past de programmaduur daarop aan. Hierdoor blijft je favoriete trui langer mooi. Met energieklasse A wast de automaat extra zuinig. Je bespaart hierdoor jaarlijks op je energierekening. Daarnaast heb je minder last van trillingen en geluid dankzij de koolborstelloze motor. Je kiest uit 10 wasprogramma's voor onder andere wol, fijne was en zijde. Dankzij de zelfreinigende wasmiddellade spoelt er na elk wasprogramma water door het zeepbakje. Dit scheelt jou een schoonmaakklus.
Voordelen Nadelen
Goedkoop
Voor een gezin
Heeft een stoomfunctie
Bediening via app
Basisklasse bouwkwaliteit
De Beko B3WT5941WS heeft een IronFast stoomfunctie waarmee je kreukels vermindert. Na het wasprogramma voegt deze wasmachine stoom toe, zodat je minder strijkwerk hebt. Met de 15 wasprogramma's vind je gemakkelijk de juiste instellingen voor jouw wasgoed, bijvoorbeeld voor je spijkerbroeken, overhemden of donkere T-shirts. Heb je per ongeluk geknoeid met wijn, ketchup of chocola? Gebruik dan het StainExpert programma. Hiermee verwijder je 25 verschillende vlekken uit je kleding. Dankzij het ruime vulgewicht van 9 kilogram was je gemakkelijk een grote lading wasgoed in 1 keer, zoals beddengoed. Wanneer je een keer minder was hebt, past het beladingssensor het verbruik aan. Zo verbruik je nooit teveel.

Wat is het water- en stroomverbruik van een wasmachine

Om je wasgoed volledig schoon te krijgen heb je natuurlijk water en energie nodig, maar het verbruik daarvan is niet bij iedere wasmachine hetzelfde.

De beste energiezuinige wasmachines verbruiken namelijk aanzienlijk minder van beide, waardoor jij over de hele levensduur van energiezuinige modellen wel honderden euro’s kunt besparen. We hebben het hier voor je op een rijtje gezet:

EnergielabelEnergieverbruik per jaarWaterverbruik per jaar
A105 kWh10560 liter
B121 kWh10560 liter
C147 kWh10120 liter
D152 kWh10560 liter
E172 kWh14960 liter
F194 kWh11440 liter

Het nieuwe energielabel

Sinds maart 2021 zijn de energielabels op wasmachines veranderd en dat zorgt nog steeds een beetje voor onduidelijkheid. Vroeger werd de duurzaamheid van wasmachines beoordeelt op een schaal van A+++ tot aan D, tegenwoordig is dat van A tot G.

De plusjes werden door consumenten namelijk vaak als erg verwarrend ervaren, waardoor er is gekozen om ze alleen nog met letters in te delen.

Ook was er niet altijd genoeg ruimte om nieuwe energiezuinige wasmachines toe te voegen. In de hoogste energieklasse A+++ konden dus onderling grote verschillen ontstaan, waardoor je nooit precies wist hoe zuinig je apparaat nu eigenlijk was.

Ook zijn er een aantal andere categorieën bij gekomen. We leggen ze je hier per categorie uit:

QR code

Ieder nieuw label heeft nu een QR code die je kunt scannen met je mobiele telefoon. Je wordt dan meteen naar de database van de Europese Unie geleid, waar je de eigenschappen van de wasmachine kunt bekijken. Sommige winkels vermelden bijvoorbeeld lang niet altijd alles wat je zou willen weten en dat probleem wordt hierdoor uit de weg geholpen.

De energieklasse

De regenboogkleurige tabel geeft aan in welke energieklasse de wasmachine zit. Rechts staat er een zwart label met daarin de letter die overeenkomt met de energieklasse van je wasmachine, in de tabel links kun je vervolgens zien hoe goed dat is. A is de beste en heeft daarom de meest groene kleur, G is de minst zuinige en krijgt daarom de kleur rood.

Het vulgewicht

Onder het icoontje van het mandje staat het vulgewicht in kilogrammen. Voor een huishouden met 1 persoon heb je genoeg aan 7 kg, voor 2 a 3 personen kun je 8 kg aanhouden en bij meer personen wordt dat 9 kg of meer. Houd daarbij ook altijd rekening met het soort wasgoed dat je hebt. Zo heb je voor dekbedden, gordijnen en grote handdoeken ook een groter vulgewicht nodig.

De programmaduur

Deze eigenschap wordt altijd weergegeven onder het klokje en op basis van het Eco 40-60 programma dat alle wasmachines tegenwoordig verplicht hebben. De tijd wordt aangegeven in uur:minuten.

Het waterverbruik

Het icoontje van een kraan geeft aan wat het aantal liters is dat er per wasbeurt wordt verbruikt.

Het centrifugeresultaat

Na iedere wasbeurt wordt je was gecentrifugeerd en bij het icoontje van een uitgewrongen shirt kun je zien hoe droog je wasgoed uit de trommel komt op een schaal van A t/m G, waarbij A het droogste is.

Het geluidsniveau

Tot slot staat er onder de speaker aangegeven wat het geluidsniveau in decibel (dB) is. Houd daarbij de volgende maten aan:

Aantal decibelGeluidsniveau
71 dB of minderExtra stil
72 dB – 73 dBStil
74 dB – 77 dBNormaal
78 dB of meerLuid

Als je een stille wasmachine zoekt is het aan te raden om niet hoger dan 73 dB te gaan, dan kun je het apparaat namelijk gewoon naast je slaap- of werkkamer zetten.

Hier moet je op letten bij het kopen van een wasmachine met energielabel A

Besparen op je energierekening is natuurlijk erg fijn, maar je moet je niet altijd blindstaren op de energieklasse. Er zijn nog een aantal andere eigenschappen waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat jij met de beste wasmachine voor jouw huishouden eindigt.

Extra technologie

Wanneer je kiest voor een nieuw model dan is de kans groot dat je daarbij op een aantal extra’s kunt rekenen. Bij Miele PowerWash heb je bijvoorbeeld extra schone kleding in een korte tijd, AEG Prosense wasmachines hebben een beladingssensor waardoor je nooit meer water, wasmiddel en energie verbruikt dan nodig is en bij Bosch I dos en Miele Twindos wordt het wasmiddel altijd automatisch gedoseerd. Was je liever snel en zuinig, kies dan voor Miele Singlewash? Zo heeft iedere fabrikant weer zijn eigen specificaties.

Het vulgewicht

Het heeft geen zin om een energiezuinige wasmachine te kopen als je niet al je wasgoed in één keer kwijt kunt. Je moet dan namelijk meerdere keren wassen, waardoor je alsnog meer energie verbruikt dan nodig is. Voor 2 personen zit je goed met 8 kg, voor 4 personen heb je 9 kg nodig en voor 5 personen of meer kan dat 10 kg worden.

De wasprogramma’s

Kijk voordat je kiest altijd goed naar het soort wasgoed dat je hebt. Babykleding heeft namelijk een hele andere behandeling nodig dan sportkleding en daarom kan het handig zijn om een apparaat uit te kiezen dat aansluit op het soort wasgoed dat je hebt.

Waarom kiezen voor een wasmachine met energieklasse A?

Bij het kiezen van een nieuwe wasmachine kun je er het beste voor zorgen dat je voor een zo hoog mogelijk energielabel gaat. Wasmachines kunnen namelijk al snel meer dan 10 jaar meegaan en in die tijd worden er weer veel nieuwe energiebesparende technieken doorgevoerd. De kans is groot dat een wasmachine met energieklasse A over vijf jaar al is gezakt naar energieklasse C.

Om er zeker van te zijn dat je dus altijd zo min mogelijk energie verbruikt, en dus je kosten laag kunt houden, kies je altijd voor het hoogst mogelijke energielabel.

Nadelen van een wasmachine met energielabel A

Er zijn weinig nadelen te noemen van het kiezen voor een wasmachine met de beste energieklasse. Houd er alleen wel rekening mee dat de prijs vaak iets hoger ligt, want je betaalt voor de besparende technieken.

Daar staat wel tegenover dat je met een energiezuinige wasmachine veel kunt besparen op je jaarlijkse energiekosten, waardoor het apparaat zich op de lange termijn vanzelf terug zal betalen. In de meeste gevallen ben je met een duurdere wasmachine dus nog goedkoper uit dan met het goedkoopste model.

Energie besparen met jouw wasmachine

Als je op dit moment een oudere wasmachine hebt die het nog prima doet, hoef je deze natuurlijk niet meteen weg te doen. Er zijn ook een aantal tips waarmee je op het verbruik van je wasmachine kunt besparen:

Tip 1: Was op lage temperaturen

De meeste wasmachines hebben de mogelijkheid om op 20 graden te wassen, anders kies je voor 30. Tegenwoordig werkt wasmiddel zo goed dat je ook op lage temperaturen een schone lading krijgt. Voor delicate stoffen is dit ook nog eens veel beter, want ze slijten minder snel.

Tip 2: Was altijd een volle wastrommel

Het is zonde om maar een paar kledingstukken tegelijk te wassen. Bespaar op energie door zo min mogelijk te wassen en desnoods je wasgoed op te sparen. Liever twee keer in de week een volle trommel dan elke dag een paar items.

Tip 3: Kies een laag toerental

Je verbruikt de minste energie als je voor het laagste toerental kiest. Er blijft dan wel wat meer vocht achter in je kleding, waardoor je het langer op een andere manier moet drogen. Als je een droger gebruikt om je kleding te drogen, kun je het beste een wat hoger toerental kiezen, dan hoeft je wasgoed namelijk minder lang in de droger.

Tip 4: Schakel je wasmachine volledig uit

Veel wasmachines zullen automatisch uitschakelen nadat ze het wasprogramma hebben afgedraaid, maar dit betekent dat ze nog in stand-by staan. Het energieverbruik is dan nooit helemaal 0, maar sluimert nog een beetje. Kies er dus voor om de stekker altijd uit het stopcontact te trekken als je klaar bent met wassen.

Veelgestelde vragen over een wasmachine met energieklasse A

Lees voordat je gaat nog even de vragen die anderen vaak stellen over de energieklasse van een wasmachine. Dan weet je zeker dat je alles over de energieklasse weet.

Wat is de beste energieklasse voor een wasmachine?

Op dit moment is energieklasse A de beste energieklasse die een wasmachine kan krijgen. Let op, als je thuis een wasmachine hebt staan met energieklasse A+++ betekent dit dat je een oud label hebt (van voor maart 2021). Met de nieuwe regels kan het zijn dat jouw wasmachine eigenlijk een energielabel C heeft.

Wat is de beste en zuinigste wasmachine?

De zuinigste wasmachine heeft energieklasse A, wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Kijk altijd naar het vulgewicht en eventuele handige technologie. Met een AEG ProSteam kun je bijvoorbeeld gemakkelijk overhemden schoon krijgen zonder dat je ze daarna hoeft te strijken, terwijl Siemens en Samsung weer hun eigen merkspecifieke technologie bieden.

Welke wasmachine is energiezuinig?

Er zijn ontzettend veel wasmachines die energiezuinig zijn. Het enige wat je hoeft te doen is te zoeken naar een model dat energieklasse A heeft en je weet zeker dat je het zuinigste model van dit moment hebt.

Wat betekent A +++ wasmachine?

Dat betekent dat je een oude wasmachine hebt, die nog is beoordeeld volgens het oude systeem. Volgens de nieuwe normen kan het betekenen dat je wasmachine eigenlijk onder energielabel C of nog lager valt. Dit komt omdat de regels strenger zijn geworden en er nieuwere modellen op de markt zijn die nog minder energie verbruiken.