Wasmachine.com

Vetluis wasmachine

Het is iedereen wel eens overkomen. Een stinkende wasmachine. Na een tijdje ruikt je schoongewassen kleding er naar of ontstaan er zelfs vlekken in je kleding. Als dit het geval is heb je waarschijnlijk last van vetluis in je wasmachine. Het is beter voor het milieu om op lagere temperaturen te wassen, maar bij een lagere temperatuur zal de vetluis overleven. Lees in dit artikel hoe je het snelst van de vetluis in je wasmachine afkomt.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Vetluis bestaat uit micro organismen die ontstaan doordat zeepresten gemengd worden met vuil.
  • Dit artikel bevat een stappenplan om vetluis uit je wasmachine te verwijderen.
  • Je voorkomt vetluis door je wasmachine schoon te houden en niet te veel wasmiddel te gebruiken.

Wat is vetluis/ wasluis?

Vetluis, of wasluis, is een substantie die ontstaat door zeepresten, pluisjes, haren, huidschilfers en huidvetten. Vervolgens ontstaat er een muffe geur in je wasmachine doordat er uit deze substantie bacteriën ontstaan. Je ziet deze substantie vaak in de rubberen delen rond de deur van de wasmachine. Het is dus geen echte luis, maar een vettige smurrie die achterblijft in je wasmachine.

Zo verwijder je vetluis uit jouw wasmachine

Om de vetluis volledig uit je wasmachine te verwijderen is het handig om de volgende stappen te volgen:

1. Draai een lege kookwas

Een snelle manier om de vetluis uit je wasmachine te verwijderen is het draaien van een lege kookwas op 90 graden. Het water is dan heet genoeg om de vetluis te doden. Draai hiernaast minimaal 1 keer per maand een was op 60 graden.

Je kunt er een scheutje (schoonmaak)azijn bij doen om het resultaat te optimaliseren. Het heeft geen zin om er wasmiddel aan toe te voegen, dit maakt het alleen maar erger.

2. Reinig het filter

Na het draaien van een lege kookwas is het een goed idee om het filter goed te reinigen. Er blijven vaak restjes of verdwaalde kledingstukken achter bij het filter die het afvalwater niet goed weg laten lopen. Je reinigt het filter door een emmer of opvangbak onder het filter te plaatsen en voorzichtig het klepje te openen. Laat het water eruit lopen om vervolgens het filter eruit te halen en deze schoon te spoelen met warm water.

3. Maak de rubberen rand goed schoon

Vetluis ontstaat vooral in de rubberen randen van de wasmachine omdat hier veel resten achterblijven. Maak de randen schoon met een sopje en droog de randen vervolgens goed met een schone doek.

4. Vergeet het zeepbakje niet schoon te maken

Het zeepbakje in zijn geheel uit de wasmachine halen. Maak deze schoon en plaats hem weer terug.

Zo ontstaat vetluis in de wasmachine

Vetluis ontstaat groeit op restjes vuil gemend met wasmiddel wat na het wassen achterblijft. Deze restjes vuil bestaan uit huidschilfers, lichaamsvetten en haren. Dit is een broedplaats voor bacteriën. Het komt veel vaker voor dat we teveel wasmiddel gebruiken en dat in combinatie met dat we steeds meer op lage temperaturen wassen maakt dat het makkelijker is voor de vetluis om te overleven in de wasmachine. De vetluis gaat namelijk pas dood op een temperatuur boven de 75 graden. Bovendien bevatten wasmiddelen tegenwoordig veel silicaat-klei, bacteriën zijn hier dol op, waardoor vetluis tegenwoordig veel vaker voorkomt.

Hoe herken je vetluis?

Vetluis herken je aan een witgrijze, vettige substantie. Je vindt deze vaak in rubberen ring in je wasmachine deur, maar de vetluis zit vaak in de hele machine, tot de slangen aan toe. Eerst merk je nog niks, maar vervolgens is het eerst signaal een stinkende wasmachine. Je schone was ruikt niet fris en vervolgens zie je de witgrijze substantie. Vervolgens ontstaan er zelfs verkleuringen en vlekken op het wasgoed, en als je niet uitkijkt ontstaat er uiteindelijk schade aan de wasmachine.

Wanneer merk je schade aan je wasmachine door vetluis?

Wanneer de wasmachine tijdens het centrifugeren elke keer heftig trilt, kan dit betekenen dat er een scheur in het trommelkruis is ontstaan. Dit komt door de werking van het zuur dat door de bacteriën wordt gevormd.

Het is beter om schade aan je wasmachine te voorkomen, vandaar dat we hieronder bespreken hoe je voorkomt dat vetluis zich in jouw wasmachine nestelt.

Hoe voorkom je vetluis?

Je kunt aan de hand van verschillende manieren vetluis in je wasmachine voorkomen. Met het schoonhouden van je wasmachine gaat je wasmachine langer mee en voorkom je dat vetluis kan ontstaan in je wasmachine. Bovendien bespaar je hiermee geld op onderhoud en energieverbruik. Hieronder bespreken wij een aantal manieren om vetluis mee te voorkomen.

  1. Draai regelmatig een lege kookwas op hoge temperatuur. Als je dit al één keer per maand doet verwijder je beginnende vetluis.
  2. Maak het filter van je wasmachine regelmatig schoon.
  3. De volgende manier om vetluis te voorkomen is een goede ventilatie van je wasmachine na een wasbeurt . Laat het deurtje van je wasmachine open staan na elke wasbeurt. Hierdoor kan het vocht verdampen, waardoor de trommel schoner blijft en je een vieze lucht voorkomt.
  4. Maak elke drie maanden de rubbers goed schoon met een vochtige doek in je wasmachine. Dit is de plek waar vetluis vaak onstaat.
  5. Gebruik niet te veel wasmiddel. Men gebruikt vaak te veel wasmiddel dan nodig is. Het is verstandig om het per wasbeurt af te meten. Door zeepresten die overblijven na een wasbeurt kan vetluis snel ontstaan.

Veelgestelde vragen over een vetluis wasmachine

Hoe krijg je vetluis uit de wasmachine?

Je krijgt vetluis uit je wasmachine door een lege was te draaien met het kookwas programma. Je kunt dit het beste doen op 90 graden om er zeker van te zijn dat je de vetluis doodt. De vetluis overleeft namelijk niet op zulke hoge temperaturen. Ook kun je een scheut azijn of soda toevoegen. Maar gebruik deze niet tegelijkertijd, dit heeft een tegenovergesteld effect.

Hoe herken je vetluis in de wasmachine?

Vetluis komt vaak voor in en rondom de rubberen randen in de wasmachine. Het ziet er uit als een grijze, vettige substantie. Ook zul je merken dat je wasmachine erg stinkt.

Wat kun je doen om vetluis te voorkomen?

Je kunt verschillende dingen doen om vetluis te voorkomen: gebruik niet teveel wasmiddel, doe eens per maand een lege kookwas om beginnen vetluis te verwijderen, maak elke drie maanden de rubberen randen schoon en controleer eens in de zoveel tijd het filter. Kortom, houd je wasmachine schoon.

Wat te doen tegen wasluis?

Vetluis verwijderen doe je het eenvoudigst door het draaien van een ouderwetse kookwas op 90 graden. Een temperatuur van 60 graden is niet hoog genoeg om de wasluis te doden, vandaar dat het beter is om dit te doen op hoge temperaturen.