Wasmachine.com

Wasmachine slang aansluiten

Je wasmachine heeft natuurlijk water nodig om je wasgoed schoon te krijgen en dat moet na het spoelen ook weer worden afgevoerd. De wasmachine slang zorgt ervoor dat je wasmachine dit kan doen. Slangen worden altijd meegeleverd bij je wasmachine en wanneer de slangen aan vervanging toe zijn, kun je ze gemakkelijk vinden bij de bouwmarkt en zelf aansluiten. Er zijn verschillende soorten slangen beschikbaar, waarbij je altijd moet letten op de lengte, het merk en eventuele waterbeveiliging. Met een waterslot kun je namelijk voorkomen dat een slang ook nog water aan blijft voeren op het moment dat het ergens anders weglekt, waardoor je minder waterschade hebt bij eventuele lekkage.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Je wasmachine heeft een slang voor de aan- en afvoer van water.
  • Kies voor een waterslot om lekkage te voorkomen.
  • Je kunt heel gemakkelijk zelf je wasmachine aansluiten of de slang vervangen.

Wat is een wasmachine slang?

De aanvoerslang wasmachine wordt gebruikt om het water vanuit je afvoer in de wasmachine te krijgen. Dat water moet natuurlijk ook weer weggepompt worden en daarvoor heb je een afvoerslang nodig. Als het goed is wordt je wasmachine gewoon geleverd met de bijbehorende slangen, deze hoef je dus niet los te kopen. Wel kan het voorkomen dat de meegeleverde slang niet de juiste lengte heeft of dat deze na een tijd in gebruik stuk gaat, dan kun je online of bij de bouwmarkt heel simpel een nieuwe bestellen.

Wasmachine aanvoerslang aansluiten

Om je aanvoerslang aan te sluiten heb je gelukkig geen hulp van een professional nodig, je kunt het heel gemakkelijk zelf doen. Volg gewoon dit eenvoudige stappenplan:

Stap 1: Schakel alles uit

Om er zeker van te zijn dat je veilig kunt werken, is het handig als je ervoor zorgt dat de stroom en het water zijn afgesloten. Zo kun je tijdens het aansluiten niet worden overvallen door een wasmachine die opeens aangaat of een straal water.

Stap 2: Sluit de slang aan

Heb je een slang met een waterslot? Dan moet je er rekening mee houden dat deze aan de kant van de afvoer geplaatst moet worden. Het andere uiteinde plaats je op de wasmachine.

Stap 3: Controleer alles

Voordat je de ringetjes vastdraait, controleer je eerst of ze recht in de koppeling zitten, pas daarna draai je ze vast. Zet je wasmachine vervolgens weer aan en laat het water weer lopen. Draai een kort wasprogramma met een lege trommel om te controleren of alles naar behoren werkt.

Voorkomen dat je wasmachine slang gaat lekken

Als je wasmachine lekt is er een grote kans dat het van de slang komt. Je doet er dus goed aan om de slang regelmatig te checken, zodat je zeker weet dat alles nog in orde is. Bij een kleine beschadiging moet je de slang zo snel mogelijk vervangen, zodat je kunt voorkomen dat het erger wordt. Bij een tijdelijke sluiting, bijvoorbeeld door middel van tape, is het verstandig om de wasmachine niet te gebruiken. De dichtstbijzijnde bouwmarkt zal waarschijnlijk de juiste slang op voorraad hebben, het zijn geen op maat gemaakte artikelen. Anders zijn ze ook altijd online verkrijgbaar en krijg je hem op de volgende bezorgdag gratis thuisbezorgd. Je kunt het dan bij de bouwmarkt retourneren als het toch niet goed blijkt te zijn.

Kijk of zowel de aan- als afvoerslang aan beide kanten goed vastzit en controleer of er geen knik in de kabel zit. Als wasmachine slangen het water niet goed kunnen aan- en afvoeren, blijft het water in de wasmachine staan en gaat het water lekken.

Voorkomen is beter dan genezen, maar lang niet altijd mogelijk, ook met de beste bedoelingen kan het nog wel eens voorkomen dat er water uit je wasmachine komt. Je kunt er ook altijd voor kiezen om een lekbak te plaatsen onder je wasmachine, deze zal voorkomen dat het water direct op de grond onder de wasmachine komt, wat veel kan schelen bij het opruimen.

Aanvoerslang kopen

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe waterslang voor je wasmachine, zijn er een aantal eigenschappen waar je rekening mee moet houden. Zo weet je zeker dat je een wasmachine slang vindt die precies past bij jouw situatie en wasmachine.

Het merk

In de eerste plaats moet de slang natuurlijk precies passen op je wasmachine. De universele waterslangen passen op iedere wasmachine, maar sommige merken leveren ook hun eigen waterslang. Wanneer je een waterslang koopt die van hetzelfde merk is als je wasmachine, weet je zeker dat deze altijd perfect zal passen.

De lengte

Daarbij moet je nadenken over de lengte. Denk altijd goed na over de afstand tussen je wasmachine en de kraan waar het water uit komt. Houd daarbij altijd rekening met wat speling, zodat je altijd een slang hebt die lang genoeg is.

Waterbeveiliging

Er zijn slangen die er zelf voor kunnen zorgen dat de toevoer van water wordt geblokkeerd op het moment dat er een lekkage ontstaat. Een aquastop sluit bijvoorbeeld de toevoer van water af als er meer water wordt aangevoerd dan normaal. Dit betekent namelijk dat het water niet in de wasmachine blijft, maar dat het er ergens uitkomt.

Veelgestelde vragen over een wasmachine slang

Voordat je gaat adviseren we om nog even te kijken naar de volgende vragen die gaan over de wasmachine slang. Dan weet je zeker wat je moet doen als er water lekt uit je wasmachine.

Hoe vervang ik afvoerslang wasmachine?

Je wasmachine slang vervangen is heel gemakkelijk, je hebt hier geen professionele hulp voor nodig. Het enige wat je hoeft te doen is een bouwmarkt selecteren, daar een afvoerslang meenemen en deze zelf plaatsen. Voordat je begint met het afhalen van je oude slang, zorg je ervoor dat de aanvoer van stroom en water uitgeschakeld is. Je haalt dan heel eenvoudig de oude slang van de wasmachine en de afvoer af en dan plaats je de nieuwe weer terug. Zorg dat alles goed vastzit, gebruik daarvoor de meegeleverde ringen. Draai daarna eerst een kort programma, zodat je zeker weet dat alles goed is aangesloten en weer naar behoren werkt.

Hoe lang is de waterslang van een wasmachine?

De meeste slangen zijn ongeveer 150 centimeter lang, maar er zijn voor bijzondere gevallen ook slangen die bijna 200 centimeter zijn. Houd er wel rekening mee dat een lange slang ook betekent dat je wasmachine meer moeite moet doen om het water aan te voeren. Het is dus altijd beter om een te lange slang een stukje af te knippen.