Wasmachine.com

Transportbout wasmachine

Transportbouten zijn essentieel voor een wasmachine wanneer je gaat verhuizen. Deze bouten beschermen je wasmachine namelijk doordat de wastrommel vastgezet wordt. Lees in dit artikel alles over de transportbouten en wat je moet doen als je transportbouten kwijt raakt.  
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een transportbout heb je nodig bij het verhuizen van een wasmachine.
  • Schaf nieuwe transportbouten aan wanneer deze kwijtgeraakt zijn.
  • Check of je de transportbouten verwijdert hebt voordat je de wasmachine gebruikt.

Wat is een transportbout van een wasmachine?

Transportbouten zijn bouten die speciaal ontworpen zijn voor de wasmachine. Met de transportbouten zet je de trommel vast zodat de wasmachine niet beschadigd raakt tijdens een verhuizing. Een transportbout is meestal gemaakt van kunststof of metaal materiaal en wordt altijd meegeleverd bij een nieuwe wasmachine. Tijdens het transport van de winkel naar jouw huis zorgen deze bouten ervoor dat ze jouw wasmachine beschermen en in perfecte staat bij jou bezorgd wordt.

Zo installeer en verwijder je de transportbout van je wasmachine

Transportbouten verwijderen bij eerste gebruik

Zodra jouw nieuwe wasmachine bij jou geleverd is, is het noodzakelijk om de transportbouten te verwijderen voordat je de eerste keer gaat wassen. Gebeurt dit niet, dan kan je de wasmachine beschadigen. De bouten vind je vaak onderaan of aan de achterkant, dit verschilt per type wasmachine. In de meeste gevallen kun je de bouten los maken met met een steeksleutel 10 of dropsleutel 10 (het kan zijn dat deze is meegeleverd bij de wasmachine). Als je de transportbouten hebt verwijderd kun je de meegeleverde afdekdoppen op de gaten plaatsen. Raadpleeg vooraf echter altijd de handleiding van je wasmachine, voor ieder type wasmachine kan het verschillen.

Transportbouten bewaren voor verhuizing

Als je de transportbouten hebt verwijderd, is het belangrijk om deze goed te bewaren. Je hebt deze namelijk weer nodig als je de wasmachine gaat verhuizen. Met een wasmachine verhuizen schroef je eerst de transportbouten weer aan de wastrommel vast voordat je deze verplaatst.

Transportbouten installeren

Bij het vervoeren van de wasmachine is het dus belangrijk om de transportbouten eerst weer te installeren. De bouten vind je vaak onderaan of aan de achterkant, dit verschilt per type wasmachine. Verwijder de afdekdoppen en plaats de bouten in de gaten, je kunt in de meeste gevallen de transportbouten aandraaien met een drop- of steeksleutel 10. Draai de bouten niet te vast aan de trommel, dan breekt de bout of stript het schroefdraad. Echter, raadpleeg altijd de handleiding van jouw wasmachine omdat dit per type kan verschillen!

Help, ik ben mijn transportbouten kwijt

Oeps, het kan natuurlijk voorkomen dat je de transportbouten kwijt raakt of niet meer weet waar je ze gelaten hebt. Een wasmachine verhuizen zonder transportbouten is niet handig, dus wij raden zeker aan om een nieuw setje te kopen. Transportbouten kopen doe je het best bij de fabrikant zelf of via de winkel waar de wasmachine vandaan komt. Dit omdat elk type wasmachine vaak zijn eigen passende transportbouten heeft. Wil je ze online kopen dan is het het makkelijkst om te zoeken op type merk + transportbouten. Bijvoorbeeld Samsung wasmachine transportbouten.

Veelgestelde vragen over een transportbout wasmachine

Waar zitten de transportbouten van een wasmachine?

De transportbouten zitten vaak aan de achterkant of onderaan de wasmachine, dit verschilt per merk. Check de gebruiksaanwijzing voor de exacte locatie. Wasmachines hebben meestal vier transportbouten.

Waarom moet je de transportbouten van een wasmachine verwijderen?

Het is ontzettend belangrijk om transportbouten te verwijderen voordat je gaat wassen. Doe je dit niet dan kan je de trommel en wasmachine onnodig beschadigen en zelfs kapot maken. Controleer daarom dubbelgoed of de transportbouten verwijderd zijn voor de eerste wasbeurt!

Heeft elke wasmachine transportbouten?

Ja, elke wasmachine heeft transportbouten. De plek waar ze zitten kan verschillen, lees daarom eerst de handleiding door om de locatie van de bouten te vinden. Kun je de transportbouten niet meer vinden en moet je nieuwe transportbouten kopen? Let dan goed op dat je de juiste soort koopt omdat elk merk specifieke bouten gebruikt. Het beste kan je de fabrikant of winkel contacten om zo verzekerd te zijn van de juiste maat.

Was gedraaid met Transportbouten?

Heb je een was gedraaid met transportbouten? De bouten blokkeren de trommel en wanneer de wasmachine begint met draaien, draait deze zichzelf stuk door de druk. Dit merk je vaak al snel doordat de wasmachine (zeker tijdens centrifugeren) erg veel geluid maakt. Verwijder de bouten alsnog en kijk de wasmachine na of er beschadigingen zijn. Wanneer je wat moet repareren schakel je het beste een monteur in.