Wasmachine.com

Wasmachine op houten vloer

Bij het plaatsen van je wasmachine op een houten vloer loop je een aantal risico's. De wasmachine maakt veel lawaai, kan uit balans raken, de wasmachine trilt of kan zelfs aan de wandel gaan. Daarnaast ontstaan er tijdens het centrifugeren van de wasmachine trillingen. Deze trillingen zorgen ervoor dat de wasmachine meebeweegt. Doordat een houten vloer mee veert hebben deze trillingen ook directe gevolgen voor je houten vloer en loop je het risico op scheurvorming. Dit laatste is slechts een kleine kans en gebeurt alleen bij slechte vloeren.

Is het dan nog wel mogelijk om je wasmachine op een houten vloer te plaatsen? Het is een vraag die we vaak krijgen en het is zeker mogelijk. In dit artikel zullen we uitgebreid bespreken op wat voor manier jij je wasmachine op een houten vloer kunt plaatsen.

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Er zijn verschillende oplossingen om je wasmachine op een houten vloer te plaatsen.
  • Je wasmachine staat het meest stabiel en veilig op een harde ondergrond.
  • De beste vloer om je wasmachine op te plaatsen is een betonnen vloer.

Oplossingen voor het plaatsen van een wasmachine op een houten vloer

Het is mogelijk om je wasmachine op een houten vloer te plaatsen, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je kunt de volgende acties ondernemen om meer zeker te zijn van de veiligheid van je houten vloer.

Verstevig je houten vloer

Een goede oplossing is het verstevigen van je houten vloer. Door je houten vloer te verstevigen loop je minder risico op scheurvorming in je vloer. Dit kun je doen door het aantal vloerbalken te verhogen of door een watervast verlijmde multiplex plaat te plaatsen onder de wasmachine.

Plaats de wasmachine in een hoek

Een simpele oplossing is het plaatsen van de wasmachine in een hoek. De hoek van een ruimte is de beste plek om je wasmachine te plaatsen. Hier zorgt de vloer voor de meest stabiele ondergrond en staat de wasmachine vaster doordat hij tegen twee muren aan staat.

Zorg voor een vlakke ondergrond (betontegel)

Een andere oplossing is het zorgen voor een vlakke ondergrond. Veel ondergronden zijn helemaal niet vlak, waardoor de wasmachine niet waterpas staat. Dit zorgt ervoor dat de wasmachine meer gaat trillen en eerder voor beschadiging kan zorgen. Je kunt het beste een vlakke ondergrond creëren door een houten plaat of een betonnen plaat van 60 bij 60 centimeter, met een dikte van minimaal 3 centimeter te plaatsen onder de wasmachine. Je zorgt er hiermee voor dat de wasmachine stabiel staat en minder lawaai maakt.

Problemen met het plaatsen van een wasmachine op een houten vloer

Er kunnen verschillende problemen ontstaan bij het plaatsen van een wasmachine op een houten vloer. Dit komt doordat een houten vloer mee veert met de trillingen en hierdoor een onstabiele ondergrond is. Bij een nieuwe houten vloer heb je hier minder last van dan bij een oude houten vloer. De problemen waarmee je te maken zou kunnen krijgen zijn veel lawaai tijdens het centrifugeren, het niet op de plek blijven staan van de wasmachine en het ontstaan van onbalans in de wasmachine waardoor je kleding niet meer goed gewassen kan worden. Daarnaast is er bij een slechte houten vloer zelfs kans op scheurvorming in de vloer.

Welke wasmachine is geschikt voor op een houten vloer?

Wij hebben voor jou uitgezocht welke wasmachine het meest geschikt is om op een houten vloer geplaatst te worden. Je kunt het beste gaan voor een wasmachine met een balanssysteem. Een wasmachine met een degelijk balanssysteem blijft stabiel op dezelfde plek staan.

Wat is de juiste vloer voor een wasmachine?

De beste vloer om een wasmachine op te plaatsen is een harde, stabiele vloer. Het is belangrijk dat deze niet meeveert en niet glad is. Zo heb je het minste last van geluid en trillen tijdens het centrifugeren, staat je wasmachine stevig en hoef je niet bang te zijn voor het ontstaan van scheuren in de vloer.

De volgende vloeren zijn de beste ondergronden voor wasmachines:

  1. Egale vloer van beton

  2. Stenen vloer

  3. Matte tegelvloer

Hetgeen wat bovenstaande drie vloeren gemeen met elkaar hebben is dat ze een harde en stabiele ondergrond vormen. Zo kun je met een gerustgesteld hard wasjes draaien.

Tip: controleer of de wasmachine waterpas staat.

Veelgestelde vragen over een wasmachine op houten vloer

Hieronder bespreken wij de veelgestelde vragen over het plaatsen van een wasmachine op een houten vloer.

Kan een wasmachine op een houten vloer?

Ja, dit kan. Je loopt enkele risico’s waardoor het belangrijk is om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kun je je vloer verstevigen of de wasmachine op een stabiele betontegel plaatsen.

Welke wasmachine op houten vloer?

Er wordt aangeraden om een wasmachine met een balanssysteem op een houten vloer te plaatsen.

Wat is de beste ondergrond voor een wasmachine?

De beste ondergrond voor een wasmachine is een egale betonnen vloer, stenen vloer of matte tegels. Op deze soort ondergronden staat de wasmachine het stevigst en zal deze niet uit zichzelf verplaatsen. Hierdoor minimaliseer je geluid en trillingen.

Hoe voorkom je een trillende wasmachine?

Wanneer een apparaat niet op waterpas staat, kan het apparaat gaan trillen en bewegen. De wasmachine moet waterpas en goed in balans op de poten staan om goed te kunnen werken. Een apparaat dat niet in waterpas staat, trilt en schudt tijdens het gebruik. Ook kun je gebruik maken van trillingsdempers. Trillingsdempers zijn rubberen dopjes die je onder de poten van je wasmachine kunt bevestigen. Maar doe dit alleen bij oudere wasmachines waarbij de rubberen pootjes zijn versleten.