Wasmachine.com

Wasmachines vergelijken

Ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine en wil je wasmachines vergelijken? Door het grote aanbod online is het moeilijk zoeken. In dit artikel lees je hoe je wasmachines moet vergelijken en waar je op moet letten. Zo maak je een weloverwogen keus en koop je de beste wasmachine voor jouw huishouden.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

 • Een goede wasmachine past bij jouw behoeftes.
 • Vergelijk wasmachines op vulgewicht, toerental, energieklasse en geluidsniveau.
 • Een goedkope wasmachine heeft meestal een kortere levensduur.

Het merk

Bij het kopen van een nieuwe wasmachine kijk je natuurlijk naar het merk. Er zijn vele soorten merken wasmachines op de markt. Het is moeilijk om te zeggen wat het beste wasmachine merk is. Elke soort wasmachines hebben hun eigen unieke kwaliteiten. Zo hebben Miele wasmachines bijvoorbeeld een lange levensduur, maar zijn deze ook duur in aanschaf. Wil je een goedkope wasmachine, dan kun je weer kijken naar het merk Indesit. Hieronder vind je de meest bekende wasmachine merken:

 1. AEG wasmachine
 2. Beauknecht wasmachine
 3. Beko wasmachine
 4. Bosch wasmachine
 5. Haier wasmachine
 6. Hover wasmachine
 7. Indesit wasmachine
 8. Inventum wasmachine
 9. LG wasmachine
 10. Miele wasmachine
 11. Samsung wasmachine
 12. Siemens wasmachine
 13. Whirlpool wasmachine

De echte A-merken wasmachines zijn Siemens, AEG, Bosch, Samsung en Miele. Hier zit dan ook een prijskaartje aan. Goedkope wasmachine hebben misschien de laagste prijs, maar gaan vaak jammer genoeg wel eerder kapot. Een goed merk wasmachine is misschien duurder in aanschaf, maar heeft wel een langere levensduur en zo heb je er uiteindelijk meer plezier van.

Waarop kun je wasmachines vergelijken?

Wasmachines vergelijken doe je op vele specificaties. Het belangrijkste punt van wasmachines voor huishoudens is het vulgewicht. Hoe groter het huishouden, hoe groter het vulgewicht moet zijn. Het standaard vulgewicht van een wasmachine is 8 kg. Naast het vulgewicht kijk je naar het aantal toeren, welk wasprogramma een wasmachine heeft en in welke energieklasse een wasmachine zit. Hoe hoger de energieklasse, hoe zuiniger de wasmachine in gebruik is. Dit zijn de belangrijkste punten om naar te kijken. Daarnaast moet je een keuze maken of je een boven- of voorlader wasmachine koopt en wat het geluidsniveau van de wasmachine moet zijn. Uiteraard heb je ook een voorkeur voor een bepaald merk en welk prijskaartje aan de aanschaf van een nieuwe wasmachine hangt.

De prijs

De prijzen van wasmachines kunnen nogal uiteen lopen, dit varieert van €370 tot €2000. Wasmachines tot €500 worden gezien als goedkope wasmachines. Zo kun je een goedkope wasmachine kopen voor minder dan dat geld, maar dan heb je wel energieklasse D en weinig extra functies. Wil je een goede wasmachine hebben, met wat extra functies erbij en een zuinige energieklasse? Dan betaal je gemiddeld zo’n €700 voor een nieuwe wasmachine. Het is daarom goed om eerst te kijken naar wat jij allemaal in een wasmachine zoekt en hoe uitgebreid deze moet zijn. Je kunt daarna kijken naar wat jouw budget is en vervolgens met elkaar vergelijken wat de beste prijs is. Vaak hebben verschillende webshops als Mediamarkt ook vaak aanbiedingen die de prijs gunstiger maken.

Het vulgewicht

Bij het selecteren van de perfecte wasmachine voor jou en jouw gezin is de vulcapaciteit van de wasmachine van belang. Hoe meer mensen in huis gebruikmaken van de wasmachine, hoe meer trommelinhoud je nodig zult hebben. Voor huishoudens van drie tot vier personen is een vulgewicht van 7 kg tot 8 kg voldoende. Woon je alleen dan heb je ook genoeg aan een trommelinhoud van 5 à 6 kg. Huishoudens met 5 personen of meer hebben een grote trommel nodig met een vulgewicht van 9 kg of meer. Wanneer je regelmatig beddengoed of gordijnen wast, is het handig om een vulgewicht van minimaal 8 kg te hebben.

Bovenlader of voorlader

Ga jij voor een wasmachine met voorlader of toch een bovenlader? Een wasmachine met voorlader heeft de deuropening aan de voorkant, bij een wasmachine met bovenlader open je de deur aan de bovenkant van de wasmachine. De meeste huishoudens kiezen voor het eerste, dit is handig als je op de wasmachine nog een droger wilt plaatsen bijvoorbeeld. Een wasmachine met voorlader heeft vaak ook uitgebreidere wasprogramma’s. Het voordeel van wasmachines met bovenladers ten opzichte van voorladers is dat deze smaller zijn. Handig als je minder ruimte hebt. Je hoeft ook niet door je knieën te gaan bij het vullen van de trommel, dat is fijn voor mensen met rug- en knieproblemen.

Het toerental

Het toerental geeft aan wat de centrifuge snelheid is van wasmachines en bepaalt daarmee het droogresultaat van jouw wasgoed. Hoe meer toeren jouw wasmachine heeft, hoe droger de kleding uit de wasmachine komt. Het toerental van wasmachines zit vaak tussen de 1200 en 1600 rpm oftewel ‘rounds per minute’.

1200 rpm toerental

Als je je kleding wat voorzichtiger wilt wassen of het toerental niet zo veel uitmaakt voor jou, dan kun je een wasmachine kopen met 1200 toeren. Het restvochtpercentage na het centrifugeren is dan 52%, dat betekent dat je kleding wat natter uit de wasmachine komt.

1400 rpm toerental

De meeste wasmachines hebben een toerental van 1400 rpm. Met dit hogere getal heb je minder natte kleding na het centrifugeren. Dit toerental is voldoende voor het drogen van broeken en shirts. De kleding moet daarna nog wel kort in de droger om te drogen.

1600 rpm toerental

Een toerental van 1600 rpm is ideaal wanneer je geen wasdroger hebt. Doordat de trommel zo snel aan het centrifugeren is, is het restvochtpercentage nog maar 44%. Zo hoef je jouw wasgoed een stuk minder lang aan de lijn te hangen om te drogen.

Wasprogramma’s

Elke wasmachine heeft wel een aantal standaard wasprogramma’s, maar tegenwoordig heb je ook speciale programma’s voor bijvoorbeeld sportkleding, babykleding, jeans, vlekken of een eco-wasprogramma. Bedenk voor jezelf welke programma’s jij gebruikt en baseer daar je keuze op voor de beste wasmachine voor jou.

Energieklasse

Met de energieklasse die elke wasmachine heeft, kun je op het energielabel zien hoe energiezuinig de wasmachine is. De energieklasse loopt van A t/m G. Hoe hoger de energieklasse is, hoe zuiniger ook jouw wasmachine is. Naast de energieklasse kun je op het label ook het waterverbruik van de wasmachine zien. Een zuinige wasmachine zal dus weinig water per wasbeurt verbruiken. Meestal zijn wasmachines met een hogere energieklasse duurder in aanschaf, maar uiteindelijk in de loop van de jaren zuiniger (en dus goedkoper) in gebruik en dat is fijn voor de energierekening.

Koolborstels

Bij het maken van de keuze voor een nieuwe wasmachine wil je natuurlijk kiezen voor een wasmachine met een laag geluidsniveau. Een wasmachine met een laag geluidsniveau is een wasmachine die een koolborstelloze motor heeft. Een wasautomaat met koolborstelloze motor is dus stiller, maar bovendien ook duurzamer en energiezuiniger dan een wasmachine met koolborstel. Tegenwoordig heeft een goede wasmachine bijna altijd een koolborstelloze motor en produceert zo weinig geluid. Het geluidsniveau bij een oude wasmachine is helaas een stuk hoger.

Extra functies

Nu je toch kiest voor een nieuwe wasmachine is het ook goed om te vergelijken op extra functies. Zo heb je wasmachines met een stoomfunctie. Hierbij wordt het wasgoed aan het eind van de wasbeurt gestoomd waardoor het minder gekreukt uit de trommel komt. Handig als je veel overhemden wast bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er ook wasmachines met een beladingssensor. Hierbij meet een sensor hoe vol de trommel gevuld is en past het water- en energieverbruik erop aan.

Veelgestelde vragen over een wasmachines vergelijken

Waar moet je op letten als je een wasmachine koopt?

Bij het vinden van de beste wasmachine voor jou kijk je naar een aantal specificaties. Zo kijk je naar het vulgewicht van de wasmachine. Hoe groter je huishouden, hoe meer vulgewicht je nodig hebt. Daarnaast kijk je naar het toerental, het wasprogramma, de energieklasse en wat voor motor de wasmachine heeft. Ook kijk je natuurlijk naar de prijs: hoe duurder een wasmachine is, hoe meer functies deze zal hebben en hoe zuiniger deze is.