Wasmachine.com

Wasmachine symbool

Je kent het wel, dat kriebelende label dat aan de binnenkant van al je kleding zit. Erg irritant, maar ook echt nuttig, het geeft namelijk aan hoe je je kleding moet behandelen om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk mooi blijft. Er zijn verschillende soorten wassymbolen die je informatie geven over het wassen, strijken, stomen, drogen en bleken van je kleding. Als je de betekenissen goed weet, zul je nooit meer de fout maken om je favoriete kledingstukken op de verkeerde manier te behandelen.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

 • Kleding wassen doe je aan de hand van de wasvoorschriften.
 • Hier vind je info over wassen, strijken, stomen, drogen en bleken.
 • Door je aan de wasvoorschriften te houden gaat je kleding langer mee.

Waar kan je de wassymbolen vinden?

Aan de binnenkant van ieder kledingstuk zit een wit label waarop staat hoe een kledingstuk gewassen mag worden. Synthetische vezels en delicate stoffen hebben namelijk een hele andere behandeling nodig dan stevig katoen. Soms moet je iets aan de lucht laten drogen of mag je kleding drogen in een wasdroger. Ook vind je er of iets chemisch gereinigd mag worden of dat het juist niet aan hoge temperatuur mag worden blootgesteld.

Wat betekenen de wasmachine symbolen op kleding?

In dit gedeelte zullen we per categorie voor je uiteenzetten wat de verschillende symbolen betekenen. Hieraan kun je aflezen of chemisch reinigen een optie is of dat juist op een lage temperatuur drogen veel beter is.

Wassen

Dit symbool is te herkennen aan de vorm van een wasteil met daarin een laagje water. Het kan verschillende vormen hebben.

 1. Als er een hand in het symbool staat dan mag het alleen met de hand gewassen worden of met een speciaal handwasprogramma.
 2. Staat er een cijfer in? Houd deze dan aan als maximale temperatuur.
 3. Staat er één streep onder het symbool? Maak dan gebruik van een korter wasprogramma (bijvoorbeeld een programma voor fijne of synthetische kleding).
 4. Staan er twee strepen onder het symbool? Dan gaat het om speciale fijne of delicate was. Gebruik een extra fijn of synthetisch wasprogramma (bijvoorbeeld voor wollen kleding).
 5. Een kruis erdoorheen betekent dat je het beter niet kunt wassen.

Strijken

Er zijn zes verschillende symbolen die aangeven op welke manier een kledingstuk gestreken mag worden.

 1. Een strijkijzer symbool geeft aan dat de stof geschikt is om te strijken.
 2. De stippen komen overeen met die op je strijkijzer, hoe meer stippen, hoe heter je mag strijken. Staan er twee stippen op het waslabel, gebruik dan ook de twee stippen op het strijkijzer.
 3. Staat er een kruis doorheen? Dan mag strijken of stomen beslist niet, de kleding kan niet tegen hoge temperatuur.

Drogen

Een droger wordt als symbool weergegeven als een vierkant met een rondje erin.

 1. Een leeg vierkantje geeft aan dat de kleding gedroogd mag worden in een wasdroger.
 2. De stippen geven aan hoe warm je machinaal mag drogen. Ook hier geldt hoe meer stippen hoe heter. Het maximale aantal stippen is twee. Een vierkant met één stip
 3. Een vierkant met een liggende streepje geeft aan dat de kleding liggend moet drogen. Dit moet bij sommige kledingstukken zodat ze in hun eigen vorm blijven en niet uitrekken door het hangen.
 4. Een vierkant met een schuine streep geeft aan dat de kleding in de schaduw moet drogen.
 5. Een vierkant met een zwarte cirkel geeft aan dat de kleding alleen mag drogen met koude lucht.
 6. Een vierkant met één streep onder het symbool betekent dat je alleen mag drogen met een anti-kreukprogramma (bijvoorbeeld een programma voor fijne of synthetische was).
 7. Een vierkant met twee strepen onder het symbool betekent dat je deze moet drogen met een extra fijn programma (bijvoorbeeld een programma voor wol).
 8. Een vierkant met een een halve cirkel aan de bovenkant geeft aan dat de kleding hangend mag drogen.
 9. Een vierkant met verticale strepen geeft aan dat de was opgehangen mag worden als het nog kletsnat is.
 10. Ook hier betekent een kruis dat machinaal drogen verboden is.
 11. Het laatste symbool geeft aan dat de je de kleding niet mag uitwringen.

Stomen

Sommige kledingstukken moet je bij de stomerij laten reinigen, zij kunnen aan de hand van de letters in het rondje welke middelen ze daarvoor mogen gebruiken.

 1. Een cirkel geeft weer dat de kleding gestoomd mag worden.
 2. Een cirkel met een kruis betekent dat de kleding niet gestoomd mag worden.
 3. In de cirkel staat een A? Dan mag het gereinigd worden met ieder chemisch reinigingsmiddel, zoals met minerale terpentine en perchloor.
 4. De letter P betekent dat stomen is toegestaan met verschillende oplosmiddelen, zoals perchloorethyleen. Met een streep eronder moet je op een lage temperatuur stomen.
 5. De letter F erin houdt in dat koolwaterstof gebruikt kan worden voor het stomen
 6. Als de W erin staat vind je info over nat reinigen, met een kruis erdoor mag het alleen worden gestoomd. Een streep eronder geeft aan dat de mechanische belasting zo laag mogelijk gehouden moet worden

Bleken

Wil je kleding bleken? Kijk dan naar het wassymbool in de vorm van een driehoek.

 1. Wederom betekent een kruis dat bleken niet mag.
 2. Een driehoek met daar in ‘CL’ geeft aan dat de kleding gebleekt kan worden met chloor.
 3. Diagonale strepen geeft aan dat de kleding kan worden gebleekt met een bleekmiddel zonder chloor.
 4. Een lege driehoek geeft aan dat kleding gebleekt kan worden met ieder bleekmiddel

Mijn kleding heeft geen etiket, wat moet ik doen?

Als je een item hebt zonder waslabel moet je je gezonde verstand gebruiken. Probeer zelf na te gaan wat voor stof het is door het bijvoorbeeld te vergelijken met iets anders dat je al hebt.

Online kun je vaak per stof opzoeken op welke manier het behandeld mag worden. Ook kun je contact opnemen met de fabrikant en daar vragen welke wasvoorschriften je voor je kleding moet hanteren.

Lijkt misschien heel veel moeite, maar de verkeerde behandeling van je kleding zorgt er al heel snel voor dat het slijt en dat is natuurlijk enorm zonde.

Veelgestelde vragen over een waslabel

Soms denk je precies te weten hoe je een kledingstuk moet behandelen, maar toch is het verstandig om altijd zo veel mogelijk over het waslabel te weten te komen. Wat er op het symbool staat geeft je precies de juiste informatie en dat kan veel teleurstellingen voorkomen.

Wat betekenen de symbolen op de wasmachine?

Ieder symbool heeft zijn eigen betekenis. De wasteil geeft je informatie over de wasvoorschriften en het strijkijzer laat je weten of je favoriete kledingstuk ook op hogere temperaturen gestreken kan worden. Informatie over de droger herken je aan het vierkantje met het rondje erin en of je je kleding mag laten stomen lees je af aan de cirkel. Tot slot vind je informatie over bleken in de driehoek.

Wat betekenen de was icoontjes?

De was icoontjes zorgen ervoor dat je altijd het juiste wasprogramma kiest en ook de juiste temperaturen gebruikt voor strijken. Verder kun je erop vinden of kleding mag worden behandeld bij de stomerij, of het in de droger kan en hoe en of je het kunt bleken.

Wat betekent het was symbool twee strepen?

Hoe meer strepen er onder een waslabel staan, hoe delicater de stof is. Gebruik dus een speciaal wasprogramma, lage temperaturen en vermijd chemisch reinigen. Een wasprogramma met voorwas gebruik je bijvoorbeeld als er meerdere strepen onder staan.

Wat betekent het was symbool cirkel?

De cirkel vertelt je alles over stomen. In principe hoef je hier zelf niet op te letten, de stomerij zal voor je controleren welke middelen er wel en niet gebruikt mogen worden. Alleen als je ziet dat er een kruis door de cirkel staat betekent het dat je het kledingstuk niet naar de stomerij mag brengen.