Wasmachine.com

Wasmachine deur gaat niet open

Heb je net een was gedraaid, maar de deur gaat niet open? Erg vervelend dat je zo niet bij je wasgoed kan. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor de deur gesloten blijft, zoals een geactiveerd kinderslot of een verstopte filterbuis. Het is een veelvoorkomend probleem, maar vaak gelukkig goed te verhelpen. In dit artikel lees je de oorzaak en oplossing voor jouw wasmachine deur!
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Vind eerst de oorzaak waarom de deur niet open gaat.
  • Veelvoorkomende oorzaken zijn een geactiveerd kinderslot of verstopte filterbuis.
  • Raadpleeg een monteur bij het vervangen van een deurslot of technische fout.

Oorzaken waarom je wasmachine deur niet meer open gaat

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken waardoor je wasmachine deur niet open gaat. Gelukkig is dit vaak geen groot probleem en kan dit makkelijk opgelost worden door jezelf, zonder een monteur in te schakelen. Oorzaken zoals het kinderslot dat aanstaat, of de wasmachine deur die niet goed gesloten is heb je binnen enkele minuten gefixt. Hieronder lees je zeven veelvoorkomende oorzaken én hoe je dit oplost.

Oplossingen wanneer je wasmachine deur niet meer open gaat

Stap 1: Wasprogramma draait nog

De wasmachine deur gaat niet open terwijl de was draait, dit is natuurlijk logisch. Vaak is het ook zo dat wanneer het wasprogramma afgelopen is, de deur ook niet meteen open gaat. De wasmachine koelt eerst even af voordat de deur ontgrendeld wordt. Het display kan al op zwart zijn gegaan, maar dat betekent niet dat de wasmachine defect is. Wacht 2-5 minuten nadat het programma afgelopen is en probeer het dan nog een keer.

Stap 2: Kinderslot staat aan

Het wasprogramma is volledig afgerond, maar de wasmachine deur gaat niet open? Eén van de eerste dingen om te checken is of het kinderslot niet aan staat. Dit kun je zien op het display wanneer er een slotje of baby afgebeeld staat. Dit is eenvoudig op te lossen. Bij de meeste wasmachine merken werkt het om de start knop 3 tot 5 seconden ingedrukt te houden. Werkt dit niet? Het verschilt per wasmachine hoe je het slot eraf haalt, kijk dan even in de gebruiksaanwijzing of zoek online op kinderslot + merk wasmachine.

Stap 3: Er zit nog water in de wasmachine

Er zit nog water in de trommel. De deur gaat dan niet open om jou en je interieur te beschermen. Probeer dit eerst op te lossen door nogmaals te centrifugeren. Krijg je de deur nog steeds niet open? Gebruik dan de afpomp functie als jouw wasmachine dit heeft, check hiervoor de handleiding. Lost dit het probleem ook niet op, dan kan het zijn dat er iets verstopt zit, zoals de filterbuis. Hieronder lees je hoe je dit oplost.

Stap 4: Filterbuis wasmachine verstopt

Het niet schoonmaken van o.a. de filterbuis zorgt ervoor dat de wasmachine verstopt raakt en je de deur niet open krijgt. De filterbuis vind je vaak aan de voorkant onderaan van de wasmachine. Om dit filter te reinigen, haal je de stekker uit het stopcontact, open je het klepje en laat je het water wegstromen. Leg een handdoek of emmer eronder om het water op te vangen. Hierna kun je de pluisjes en ander materiaal verwijderen om te buis schoon te maken. De deur kun je weer openen. Reinig het filter regelmatig om dit te voorkomen in de toekomst.

Stap 5: Deur niet goed gesloten

Wanneer je deur van wasmachines niet goed sluit, blokkeren deze zichzelf. De deur moet in het slot vallen, anders gaat deze niet open. Dit is makkelijk op te lossen door tegen de gehele deur te duwen, niet tegen de hendel, totdat je deze in het slot hoort klikken. De wasmachine gaat nu weer goed open.

Stap 6: Technische fout

Als geen van bovenstaande punten mogelijke oorzaken zijn van het probleem, dan kan er een technische fout in het systeem van de wasmachine zitten waardoor je de deur niet kan openen. Je kunt eerst proberen om de wasmachine te resetten en de stekker voor zo’n 20 minuten uit het stopcontact te halen. Werkt dit niet? Dan is het toch het beste om een witgoed monteur in te schakelen.

Stap 7: Deurslot kapot

Naast een technische fout kan ook het deurslot kapot gaan. De techniek tussen de wasmachine deur en het slot functioneert niet meer goed. Dit kan komen door slijtage van het slot of ouderdom. Een deurslot vervangen doe je niet eenvoudig zelf, schakel hiervoor een monteur in.

Veelgestelde vragen over een wasmachine deur gaat niet open

Wat moet je doen als de deur van de wasmachine niet open gaat?

Een wasmachine deur gaat niet open door verschillende oorzaken. Probeer eerst de oorzaak te achterhalen. Vaak is dit iets simpels als het kinderslot, de deur die niet goed gesloten is of de filterbuis die verstopt is.

Hoe krijg je de deur van de wasmachine open?

Een wasmachine deur gaat open wanneer het probleem verholpen is. Om een deur open te krijgen, moet je dus eerst de oorzaak vinden. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals het wasprogramma dat nog niet afgerond is, maar kan ook een technische fout zijn.

Hoe krijg je een wasmachine open zonder stroom?

Elke wasmachine heeft een ontgrendelingssysteem waardoor je de deur kan openen zonder stroom. Dit kan bijvoorbeeld een gaatje naast het deurtje zijn waarmee je met een pen of schroevendraaier in kan, of een knop aan de onderkant van de machine. Bekijk zeker de handleiding om dit goed uit te voeren. Pas ook op voor eventueel water dat uit de deur kan komen.

Wat betekent een slotje op een wasmachine?

Als je een slot op het scherm van je wasmachine ziet, dan betekent dit dat het kinderslot geactiveerd is. Hoe je dit eraf haalt, verschilt per wasmachine. Bij de meeste wasmachine merken werkt het om de start knop 3 tot 5 seconden ingedrukt te houden. Werkt dit niet? Bekijk hiervoor de gebruikshandleiding.