Wasmachine.com

Mini wasmachine

Een goede mini wasmachine is geen volwaardige vervanging van je eigen wasmachine, maar het kan voor onderweg of als je vaak kleine wasjes hebt zeker de moeite waard zijn. Door het kleine formaat kun je ladingen van 2,5 kg tot 5 kg wassen en soms ook laten drogen. De meeste mini wasmachines hebben een functie voor centrifuge, maar het kan ook voorkomen dat je was er heel nat uit komt. Hier vind je de beste mini wasmachines van 2024:
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Mini wasmachines zijn handig voor als je vaak op vakantie gaat.
  • Ook op een studentenkamer zijn ze erg praktisch.
  • Betaal nooit te veel voor je mini wasmachine.

Wat is een mini wasmachine?

Om precies aan te duiden wat een mini wasmachine is, moet er onderscheid gemaakt worden met een kleine wasmachine. Technisch gezien wordt er gesproken van een kleine wasmachine als het vulgewicht tussen de 5 kg en 7 kg ligt, een mini wasmachine heeft een vulgewicht van 4 kg of 5 kg. Een normale wasmachine begint vanaf een vulgewicht van 7 kg.

Ook het uiterlijk is anders dan je misschien gewend bent. Het lijkt meer op een soort bak met aan de bovenkant een klep, je zou het met een prullenbak kunnen verwarren.

Het grootste gedeelte van alle mini wasmachines werkt gewoon op stroom, maar er zijn ook nog exemplaren te vinden waarbij je handmatig moet draaien. Je vult deze vaak zelf met warm water, want de meesten hebben geen verwarmingselement. Dit kan via een aanvoerslang of door een emmer te vullen en deze in de mini wasmachine te legen.

Gemiddeld duurt een wasprogramma 15 minuten, de meeste modellen stoppen vanzelf. Na het programma voer je het water af door de slang in een gootsteen te leggen, op het einde moet je misschien nog een beetje schudden om de laatste beetjes water weg te krijgen.

Dit zijn de beste mini wasmachines van 2024

Of je nu op zoek bent naar een camping wasmachine of een handig apparaat voor op een studentenkamer, je wil natuurlijk altijd de beste mini wasmachine in huis halen. Wij hebben een groot aantal mini wasmachines getest en met elkaar vergeleken, waarbij we hebben gekeken naar het vulgewicht, de aanwezigheid van een centrifuge en natuurlijk de prijs. Dit zijn de beste mini wasmachines van 2024:

Mini wasmachine: voordelen en nadelen

Voordat je overgaat tot de aankoop van een mini wasmachine is het verstandig om eerst na te denken over de verschillende specificaties die je mag verwachten. Niet alle hele kleine wasmachines zijn hetzelfde en het ene model is voor jou misschien een beter idee dan het andere.

Voordelen van een mini wasmachine

Als grootste voordeel moet het compacte formaat benoemd worden, dat is ook meestal de reden dat je een mini wasmachine aanschaft. Je kunt gemakkelijk kleine wasjes doen op een plek waar je normaal gesproken geen wasmachine tot je beschikking hebt, bijvoorbeeld in de camper of op een studentenkamer.

Ook als je camping wasmachines te duur of niet hygiënisch genoeg vindt kun je zelf je eigen exemplaar meenemen. Houd er daarbij wel rekening mee dat je altijd toegang moet hebben tot een stroomvoorziening en (warm) water.

Nadelen van een mini wasmachine

Het grootste nadeel is natuurlijk dat mini wasmachines nooit een volwaardig alternatief zijn voor conventionele wasmachines. Je gebruikt ze voornamelijk terwijl je onderweg bent of als je thuis geen wasmachine hebt en af en toe toch een kleine lading met bijvoorbeeld sokken of ondergoed schoon wil maken.

Een ander nadeel is dat je zelfs bij de beste mini wasmachines geen waspoeder kunt gebruiken, omdat dit in de 15 minuten van de wasbeurt waarschijnlijk niet volledig zal oplossen. Gebruik dus altijd vloeibaar wasmiddel in je draagbare wasmachine.

Hier moet je op letten als je een mini wasmachine gaat kopen

De beste mini wasmachine kopen kan een heel goed idee zijn, maar je moet wel goed weten waar je op moet letten. Kijk naar deze eigenschappen om er zeker van te zijn dat je thuis komt met een model dat past bij jouw wensen en behoeftes.

Met ingebouwde centrifuge of zonder

Een draagbare mini wasmachine met centrifuge is vaak iets duurder dan een model zonder. Wat voor jou de beste keuze is hangt af van de reden van je aankoop. Voor vakanties in warme landen kom je ook met een goedkope mini wasmachine zonder centrifuge goed weg, maar als je hem gewoon thuis gebruikt is het wel handig als je was een stuk droger uit het apparaat komt. Vergeet niet dat je wasgoed ook met ingebouwde centrifuge nog redelijk nat uit de trommel komt, ook dan moet je het nog ophangen, net als bij een gewone wasmachine. Soms zit er een aparte centrifuge trommel bij die je moet vervangen op het moment dat het wasprogramma is afgelopen.

Het toerental

Als je voor een mini wasmachine met centrifuge gaat, is het toerental een belangrijk aandachtspunt. Om dunne stoffen zoals dat van je ondergoed droog te krijgen heb je aan 200 toeren genoeg, maar voor een spijkerbroek of trui heb je al snel 1000 toeren nodig. Baseer je keuze voor de beste mini wasmachine dus altijd op het soort wasgoed dat je hebt.

Het geluidsniveau

Je moet er rekening mee houden dat je de mini wasmachine vaak in een kleine ruimte zet en dan is het niet zo handig als deze veel geluid maakt. Zo wil je er namelijk wel naast kunnen slapen of studeren. Wat voor jou de beste mini wasmachine is hangt af van of je er wel of niet bij in de buurt moet zijn.

Het vulgewicht

Mini wasmachines beginnen bij een vulgewicht vanaf 2 kg en kan oplopen tot bijna 5 kg. Als je met twee personen bent heeft de beste mini wasmachine een groter vulgewicht, zodat je zeker weet dat je alles erin kwijt kunt.

De prijs

Er zijn veel soorten mini wasmachines en de ene is natuurlijk de andere niet, maar er zijn er een aantal in de omloop die voor een veel te hoge prijs worden verkocht. Betaal nooit meer dan €200 en alleen voor een model met alles erop en eraan, alleen de beste mini wasmachines zijn zo duur.

Veelgestelde vragen over een mini wasmachine

Wil je echt alles weten over mini wasmachines? Lees dan de vragen die vaak worden gesteld door andere geïnteresseerden.

Wat is een goede mini wasmachine?

Voor de beste mini wasmachine betaal je al snel ongeveer €180, je mag er dan vanuit gaan dat je zeker 3,5 kg wasgoed kwijt kunt, wat je kunt drogen met 1200 toeren. Ook heeft het apparaat energieklasse A, waardoor je kosten voor energie minimaal blijven.

Wat kost een mini wasmachine?

Afhankelijk van het vulgewicht en of je op zoek bent naar een volautomatische wasmachine betaal je tussen de €100 en €200. Hoe duurder het apparaat, hoe meer je er voor zal betalen. Overweeg voor jezelf altijd welke opties je echt nodig hebt en waar je ook gemakkelijk zonder kunt.

Hoeveel water in mini wasmachine?

Het is volledig afhankelijk van het model mini wasmachine dat je hebt hoeveel water erin moet. In de meeste gevallen staat er een streep met daarop de minimale en maximale hoeveelheid. Overschrijd deze hoeveelheid nooit, want dan loop je het risico dat je wasmachine zal overlopen.