Wasmachine.com

Energieklasse wasmachine

Op het energielabel wasmachine vind je veel verschillende soorten informatie, van de energieklasse tot aan het daadwerkelijke energieverbruik per 100 wasbeurten. De nieuwe energielabels zijn net even iets anders dan de oude, wat voor de meeste consumenten minder ingewikkeld is. Energieklasse A is nu het meest zuinig en energieklasse G het minst. Kijk bij je aankoop niet alleen naar het energielabel, maar ook naar het vulgewicht, want met een te grote trommel verbruik je alsnog meer energie dan nodig is.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Door strengere eisen is er sinds 1 maart 2021 een nieuw energielabel.
  • Kijk niet alleen naar de energieklasse, maar ook naar het vulgewicht.
  • Een dure, maar zuinige wasmachine is op de lange termijn goedkoper.

Wat betekenen de verschillende energieklassen?

Voor iedereen die op zoek is naar een zuinige wasmachine zijn de energieklassen erg belangrijk. Deze geven namelijk aan wat een wasmachine verbruikt en zo kun je zelf goed berekenen wat een wasmachine je kost. Hier onder vind je per label het jaarlijkse verbruik en de bijbehorende kosten:

EnergielabelVerbruik per jaarKosten
Energielabel A99 kWh€40,-
Energielabel B114 kWh€45,-
Energielabel C130 kWh€52,-
Energielabel D152 kWh€61,-
Energielabel E172 kWh€70-
Energielabel F194 kWh€80,-

De kosten zijn gebaseerd op 3 wasbeurten in de week. Als je meer wast of als je een programma met een hogere temperatuur gebruikt kunnen je kosten hoger oplopen.

Het energielabel wasmachine uitgelegd

Op het energielabel van een wasmachine vind je een aantal verschillende onderdelen, we zullen ze hier toelichten:

QR code

Rechts bovenaan staat een QR code waarmee je bij de database van de Europese Unie terechtkomt. Hier staan specificaties van de wasmachine, zonder oordeel.

Energieklasse en verbruik

Direct bovenaan vind je de gekleurde schaal met de klassen en daarnaast staat een zwart vakje met het energielabel van jouw wasmachine. Daar onder staat het verbruik in kWh per 100 wasbeurten.

Vulgewicht

Onder het icoon van een volle wasmand staat het vulgewicht in kilo’s.

Programmaduur

Het klokje geeft aan hoe lang de wasmachine gebruikt om een volle trommel te draaien met het eco 40 60 programma. Voor de : staat het uur en daar achter de minuten.

Waterverbruik

Een icoontje van een kraan geeft aan hoe veel water de wasmachine per wasbeurt verbruikt. Ook dit is gebaseerd op het eco 40 60 programma.

Centrifugeresultaat

Als je wil weten hoe droog je wasgoed uit de machine komt kijk je naar de informatie onder het uitgewrongen shirt. Hier staan de letters A t/m G onder, hoe dichter bij de A, hoe droger je wasgoed.

Geluidsniveau

Plaats je je nieuwe wasmachine in de buurt van een slaap of werkkamer? Let dan goed op het getal onder de luidspreker. Het geluidsniveau wordt aangegeven in decibel, waarbij alles onder de 73 dB stil is. Het wordt ook aangegeven met de klassen A t/m D. Hoe dichter bij de A, hoe stiller.

Het vernieuwde energielabel voor wasmachines sinds 1 maart 2021

Voordat het energielabel van A t/m G liep, kon je op het energielabel de klassen A+++ tot en met D vinden. Soms stond er achter de klasse ook nog een toevoeging van bijvoorbeeld -10% of 50%. Dit label was erg nauwkeurig, maar in de praktijk bleek het vooral tot veel verwarring te leiden. Het was voor consumenten helemaal niet duidelijk wat nu precies de zuinigste wasmachines waren en wat alle toevoegingen precies betekenden.

Bij het nieuwe label zijn daarom de plusjes en andere toevoegingen weg gelaten, in de hoop dat het voor iedereen duidelijk is dan een wasmachine met nieuw energielabel A het meest zuinig is.

Het oude label was ook niet meer geschikt omdat wasmachines veel zuiniger zijn geworden. Daardoor ontstond er veel verschil tussen de meest zuinige wasmachines, waardoor het voor consumenten nog steeds niet duidelijk was wat nu de beste keuze was.

Als een wasmachine op het oude energielabel A+ had, zou dat op het nieuwe energielabel G zijn. Wat voor heen werd gezien als een relatief energiezuinige wasmachine is tegenwoordig dus een van de minst zuinige modellen.

Waarom een duurdere wasmachine soms een goedkopere wasmachine is

Energiezuinige modellen kunnen een hoge prijs hebben en het is begrijpelijk dat je daar van schrikt. De technieken die er alles aan doen om het water- en energieverbruik zo laag mogelijk te houden zijn nu eenmaal wat prijziger.

Toch kan het zeker de moeite waard en op de lange termijn zelfs goedkoper zijn om een duurdere wasmachine aan te schaffen. Dat is geen goedkope verkooptruc, maar eigenlijk heel logisch. Zoals je hier boven hebt kunnen zien liggen de kosten voor energie veel hoger bij wasmachines die een laag energielabel hebben. Over de gehele levensduur kun je voor een goedkope wasmachine dus gemakkelijk nog een paar honderd euro meer aan energiekosten kwijt zijn.

Wees verstandig en reken altijd precies uit wat een wasmachine verbruikt en wat het jou op jaarbasis gaat kosten. In sommige gevallen zijn er namelijk nog wasmachines te vinden die een hogere aanschafprijs hebben, maar op de langere termijn toch goedkoper zijn.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een wasmachine?

Bij je zoektocht naar een nieuwe wasmachine moet je goed kijken naar alles wat er op het energielabel staat. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een wasmachine met een hoge energie efficiëntie te kopen als je het verkeerde vulgewicht hebt. Voor een huishouden met 1 persoon is 7 kg vaak genoeg en als je een wasmachine met energieklasse A en een vulgewicht van 9 kg koopt, zul je nooit een volle wastrommel draaien. Uiteindelijk verbruik je dan alsnog meer energie dan nodig is.

Wat voor jou de beste energiezuinige wasmachines is hangt dus voornamelijk af van hoe veel wasgoed je verwacht te hebben. Huishoudens van 2 tot 3 personen hebben een wasmachine met 8 kg vulgewicht nodig en bij 3 personen of meer mag dat 9 kg of zelfs 10 kg zijn. Wanneer je vaak grote dingen wast, zoals winterjassen, dekbedden en gordijnen, kun je voor de zekerheid voor een kilo meer gaan.

Veelgestelde vragen over een energieklasse wasmachine

Lees voordat je een definitieve beslissing over je nieuwe wasmachine maakt nog eens wat anderen graag willen weten over het energielabel wasmachine.

Wat is de beste energieklasse voor een wasmachine?

De meest zuinige wasmachine heeft volgens het nieuwe label energieklasse A. Dat staat gelijk aan een verbruik van 99 kWh, wat je jaarlijks ongeveer €40 zal kosten.

Wat is de energiezuinigste wasmachine?

De meest energiezuinige wasmachine heeft een verbruik van ongeveer 45 kWh per 100 wasbeurten. Ter vergelijking: de meeste wasmachines verbruiken ongeveer 60 kWh per wasbeurt.

Wat is energieklasse C wasmachine?

Een wasmachine met energieklasse C is de op twee na zuinigste in zijn soort, wat betekent dat het apparaat ongeveer 130 kWh per jaar verbruikt. Dit komt overeen met energiekosten van ongeveer €50 per jaar.