Wasmachine.com

Afvoer wasmachine

Wil je meer te weten komen over de afvoer van wasmachines? Is de afvoer van jouw nieuwe wasmachine verstopt? Of ben je zelf op zoek naar een goede afvoer? In dit artikel bespreken wij alles met de afvoer van wasmachines te maken heeft.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • De afvoer van een wasmachine zorgt voor het verwijderen van het afvalwater.
  • Stappenplan voor als de afvoer van jouw wasmachine verstopt is geraakt.
  • Om lekkages en verstoppingen te voorkomen is het belangrijk om de afvoerslang op de juiste manier aan te sluiten.

Wat is de afvoer van een wasmachine

De afvoer van een wasmachine is essentieel voor het afvoeren van het afvalwater. Bovendien moet de afvoer op de juiste manier geplaatst worden zodat je geen last krijgt van lekkages. Als de afvoer te laag wordt geplaatst kan het water uit de wasmachine weglopen tijdens het draaien en als de afvoer te hoog wordt geplaatst kan het afvalwater terug de wasmachine inlopen. Het is dus van belang dat de flexibele slang strategisch wordt aangelegd en goed wordt aangesloten in de afvoerbuis.

Het voordeel van het goed plaatsen van de afvoer van je wasmachine

Door de afvoer van je wasmachine op de juiste manier aan te sluiten zul je voorkomen dat er lekkages en verstoppingen ontstaan. Zo heb je minder werk aan je machine en zul je er langer van kunnen genieten.

Afvoer voor wasmachine kopen: hier let je op

Bij het kopen van een nieuwe afvoer voor je wasmachine is het belangrijk om op de lengte van de afvoerslang te letten. De benodigde lengte hangt af van waar in huis jouw wasmachine komt te staan en de locatie van de afvoerbuis. De slang moet lang genoeg zijn om de afvoerbuis te halen en op de juiste manier geplaatst te worden. Zo kan de wasmachine het afvalwater goed kwijt.

Ten tweede is de dikte van de afvoerslang belangrijk om in de gaten te houden. De slang moet ongeveer 40 mm dik zijn. Dunner dan 40 mm is niet aan te raden omdat dan de kans op lekkages en verstoppingen groot zijn.

Ook kan het fijn zijn als er een montagebeugel bij de afvoerslang wordt geleverd. Deze helpt met het op de juiste manier installeren van de afvoerslang.

Zo sluit je een afvoer wasmachine aan

Na het aansluiten van de watertoevoer van je wasmachine is het tijd om de afvoer aan te sluiten. De waterafvoerslang zit meestal al vast aan de achterkant van de wasmachine en hoef je enkel nog in de aansluiting van de afvoerbuis te stoppen. Zorg dat de afvoerslang recht de afvoerbuis in hangt voor een goede werking. Het is van belang dat de afvoerslang minimaal 10 cm en maximaal 20 cm in de afvoerbuis hangt om verstoppingen en lekkages te voorkomen. Als de buis goed gemonteerd zit zul je hier geen last van hebben.

Door gebruik te maken van een montagebeugel komt de slang op de juiste wijze, recht naar beneden, de afvoerbuis in te hangen.

Help! De afvoer van mijn wasmachine is verstopt

Een verstopte afvoer van je wasmachine kan erg vervelend zijn. Er blijft meestal een laag water staan in de trommel en je kunt geen wasjes meer draaien. Gelukkig kun je dit zelf oplossen door de afvoer te ontstoppen. Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen om de afvoer van je wasmachine te ontstoppen. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit doet.

Kokend water door de afvoer gieten

De eerste stap voor het ontstoppen van de afvoer van je wasmachine is kokend water door de verstopte afvoer gieten. Kokend water reinigt goed en is een goede oplossing voor als er geen water meer in de afvoer zit, maar enkel vuil. Je kunt het water eventueel met soda mengen voor een beter effect. Giet dit vervolgens langzaam de waterafvoer in. Als je dit te snel doet zal de afvoer overstromen, dus kijk hiermee uit.

Baking soda en azijn 15 minuten op de afvoer in laten werken

Als kokend water met soda niet werkt kun je soda in combinatie met azijn proberen. Giet een kopje soda in de afvoer en daarna een kopje azijn. Laat dit 15 minuten intrekken om het vervolgens weg te spoelen met kokend water. Kijk uit wanneer je het azijn de afvoer in giet. Als het azijn in aanraking komt met het soda zal het gaan schuimen, dus houd je hoofd uit de buurt van de afvoer.

Ontstoppen met gootsteenontstopper

Werkt soda met azijn ook niet om de afvoerpijp mee te ontstoppen? Je kunt dan doorgaan met de volgende stap, het gebruiken van vloeibare of korrelvormige gootsteen ontstopper. Controleer voor het gebruik op de verpakking of de ontstopper geschikt is voor het materiaal van jouw afvoer (bijvoorbeeld pvc buis). Als dit het geval is kun je de handleiding van de ontstopper volgen om de verstopte afvoerpijp te ontstoppen.

Ontstoppingsveer gebruiken om verstopping los te duwen

Als bovenstaande middeltjes niet werken kun je gebruik maken van een ontstoppingsveer. De ontstoppingsveer duw je in de afvoer totdat je bij de verstopping terecht komt. Draai de veer rond en beweeg deze heen en weer om de verstopping los te krijgen. Als dit gelukt is kun je met kokend water het overgebleven vuil wegstromen.

Hogedruk rioolreiniger

De laatst mogelijke stap is het gebruik maken van een hogedrukreiniger. Dit doet je door de reiniger aan te sluiten op een rioolslang en deze in de waterafvoer te laten zakken. Spoel de verstopping vervolgens weg met hoge druk. Zit je afvoer hierna nog steeds verstopt? Dan zit het probleem waarschijnlijk dieper en is het van belang om de hulp van een professionele loodgieter in te schakelen voor reparatie.

Kijk uit! Gebruik agressieve schoonmaakmiddelen alleen voor het ontstoppen van je afvoer en niet voor de wasmachine zelf. Deze middelen kunnen je wasmachine namelijk beschadigen.

Veelgestelde vragen over een afvoer wasmachine

Hieronder bespreken we de veelgestelde vragen over de afvoer van een wasmachine.

Hoe ver moet de afvoerslang wasmachine in afvoer?

De afvoerslang van de wasmachine moet minimaal 10 cm en maximaal 20 cm in de afvoerbuis hangen.

Hoe moet de afvoer van een wasmachine?

De afvoer van een wasmachine moet minstens een halve meter en maximaal een meter omhoog lopen zodat de wasmachine het water goed kan wegpompen. Als dit niet goed wordt aangesloten loop je het risico dat de wasmachine tijdens het draaien leeg loopt of dat het afvalwater terug de trommel in stroomt.

Welke diameter buis voor afvoer wasmachine?

De wasmachine afvoer zal ongeveer 40mm dik zijn, dunner is zeker niet aan te raden omdat dan de kans op lekkage’s en verstoppingen groot zijn.

Hoe sluit ik de afvoer van mijn wasmachine aan?

De afvoer kun je aansluiten als de wasmachine op zijn plek staat. Zorg ervoor dat de machine waterpas staat. Sluit de afvoerslang aan door deze aan de hand van de meegeleverde kunststofbocht 15 cm in de afvoerbuis te plaatsen.