Oorzaken van een wasmachine die geen water afpompt
Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn bij een wasmachine die geen water afpompt. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken stap voor stap.
Pompfilter is verstopt
Het pompfilter van een wasmachine kan verstopt raken als je deze niet regelmatig schoon maakt. Zo blijven er muntjes, haren, of pluisjes hangen in het filter. Hierdoor kan het water uit de wasmachine vervolgens niet meer weg stromen. Dus is je pomp geblokkeerd? Je lost dit eenvoudig zelf op door het water uit de wasmachine te laten lopen via een slang en vervolgens het filter schoon te maken.
De afvoerslang is geblokkeerd
De afvoerslang aan de achterkant van de wasmachine kan geblokkeerd raken waardoor het water niet meer weg stroomt. Check of de afvoerslang verstopt, geklemd, of geknikt is.
Schoep van de afvoerpomp is geblokkeerd
Achter het pompfilter van de wasmachine vind je de schoep. Dit is een soort van propeller die geblokkeerd kan raken door kleine voorwerpen of viezigheid. Om dit op te lossen haal je eerst de filter uit de wasmachine om vervolgens de voorwerpen te verwijderen.
De afvoerslang zit te diep in de afvoerbuis
De afvoerslang van de wasmachine kan te diep in de afvoerbuis zitten. Indien dit het geval is wordt het water terug de wasmachine in gepompt. Zorg ervoor dat de afvoerslang correct geplaatst is, dit betekent: niet dieper dan 15 cm in de afvoerbuis.
De vaste afvoer is geblokkeerd
Als de vaste afvoer is geblokkeerd zal je wasmachine ook stoppen met afpompen. Je kunt dit checken door de afvoerslang uit de afvoerbuis te halen en er wat water in te gieten. Loopt het water snel weg? Niks aan de hand. Loopt het water niet weg? Dan heb je te maken met een blokkade die in je afvoer zit. Dit kun je verhelpen aan de hand van ontstoppingsmiddelen.
Blokkades in de slangen binnen in de wasmachine
Binnenin de wasmachine zijn een aantal slangen die verstopt kunnen raken. Bijvoorbeeld de slang van de wastrommel naar de afvoerslang. Deze kan verstopt raken door een kledingstuk. Om dit op te lossen is het nodig om de hulp van een monteur in te schakelen.
De pomp krijgt geen stroom
Het komt wel eens voor dat er een stekker in de wasmachine los is geraakt of een contact is vervuild. Als dit het geval is krijgt de pomp geen stroom waardoor het water niet weggepompt wordt. Voor dit probleem heb je ook een monteur nodig.
Defecte afvoerpomp
Als de pomp kapot is kan het water niet meer weglopen en zal deze moeten worden vervangen door een monteur. Als je liever geen geld uitgeeft aan een dure reparatie is het ook mogelijk om de pomp zelf te vervangen.
De wasmachine pompt geen water af, wat moet ik doen?
Wij leggen stap voor stap uit wat je het beste kunt doen als je wasmachine geen water meer afpompt.
Stap 1: Haal de stekker uit het stopcontact
De eerste stap is de stekker uit het stopcontact halen als het wasprogramma is afgerond. Zo kun je op een veilige manier nagaan wat de oorzaak van het probleem is.
Stap 2: Reinig het pompfilter en de schoep
De tweede stap is het reinigen van het pompfilter en de schoep. Laat aan de onderkant van de wasmachine het water eruit lopen. Dit doe je door het klepje voorzichtig te openen en het water op te vangen met een emmer en dweil. Vervolgens kun je het filter uit de wasmachine halen om deze af te spoelen met een sopje. Controleer ook of er de schoep niet geblokkeerd wordt door kleine voorwerpen. Draai het filter vervolgens weer in de wasmachine en kies voor het wasprogramma ‘afpompen’. Als dit programma is beëindigd kun je als het goed is je wasgoed uit de trommel halen.
Pompt de wasmachine hierna nog steeds niet goed af? Ga dan verder naar stap 3.
Stap 3: Controleer de afvoerslang en ontstop de afvoer
Bij de derde stap controleer je eerst of de afvoerslang geknikt of geblokkeerd is en of deze te diep in de afvoerbuis zit. Als dit niet het geval is ga je beginnen met het ontstoppen van de afvoer. De verstopping zit in de meeste gevallen in de sifon dus deze gaan we eerst schoonmaken. Voordat je de slangklem op de sifon losmaakt, is het verstandig om een emmer onder de kraan te plaatsen. Verwijder de slang voorzichtig en giet het water in de emmer. Reinig vervolgens de afvoerslang en de sifon.
Stroomt het water nog steeds niet goed weg? Dan zit de verstopping dieper in de afvoer van de wasmachine. Er zijn verschillende manieren om deze te ontstoppen; kokend water, soda, azijn, of gootsteen ontstopper. Ook kun je bij een verstopte afvoer een trekveer of een hogedruk rioolreiniger gebruiken.
Stap 4: Neem contact op met een monteur
Mocht er na bovenstaande stappen toch nog water in de wasmachine blijven staan dan is waarschijnlijk de afvoerpomp defect. Je kunt nu het beste contact opnemen met een monteur.
Hoe kan ik voorkomen dat de wasmachine geen water afpompt?
Om ervoor te zorgen dat je wasmachine het water goed blijft afpompen is het belangrijk om je wasmachine goed te onderhouden. Zo is het verstandig om het filter van de wasmachine goed schoon te houden en eens in de zoveel tijd de afvoer te ontstoppen.
Het is daarnaast goed voor het milieu om op lagere temperaturen te wassen, maar toch is het nodig om ongeveer 1 op de 20 wasjes op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Op deze manier worden zeep en vuilresten opgelost en kan het water makkelijker doorstromen. Zo voorkom je dat de afvoer verstopt raakt.
Vervang de pomp
Je kunt de afvoerpomp van je wasmachine ook zelf vervangen. Hieronder leggen wij met een uitgebreid stappenplan uit hoe je dit precies doet.
1. Haal net zoals hierboven genoemd eerst de stekker uit het stopcontact om veilig aan de slag te gaan.
2. Open vervolgens de deur van de wasmachine en haal de knelling die om de rand van het deurrubber zit los. Je doet dit door 2 schroevendraaiers ertussen te plaatsen en de veer van de knelling eruit te trekken.
3. Rondom het deurrubber zitten 1 tot 3 schroeven, draai deze allemaal los.
4. Onder de wasmachine zit een plint, klik deze los.
5. Nadat je dit hebt los geklikt zul je links en rechts schroeven zien zitten, draai deze schroeven ook los.
6. Schuif vervolgens het zeepbakje uit de wasmachine om de schroeven hier ook los te draaien.
7. Je kunt nu het complete frontpaneel los draaien. Dit doe je aan de hand van een draaiende beweging naar rechts.
8. Je ziet de pomp nu als het goed is duidelijk zitten. Er zitten twee stroomdraden (plus en min) aan deze pomp bevestigd met kabelschoentjes. Haal deze twee stroomdraden los, maar onthoud goed welke draad welke is. Tip: bevestig een plakbandje aan één van de draden.
9. De pomp zit meestal vast met een klikmechanisme dat je los moet klikken, waarna je de pomp los kunt draaien.
10. Verwijder de defecte pomp.
11. Plaats de nieuwe pomp.
12. Bevestig de stroomdraden aan de nieuwe pomp.
13. Plaats het voorpaneel terug door de eerste stappen van dit stappenplan in omgekeerde volgorde terug te draaien.
Een monteur inschakelen om te helpen
Ben je niet heel handig en schakel je liever de hulp van een monteur in? Reparatiekosten beginnen vanaf ongeveer 50 euro, afhankelijk van het probleem. Vraag altijd een prijsopgave aan voordat je een monteur laat komen. De uiteindelijke rekening mag niet meer dan 10% verschillen van het bedrag dat je hebt afgesproken.
Veelgestelde vragen over een wasmachine die niet goed afpompt
Waarom pompt een wasmachine niet af?
Je wasmachine pompt geen water af en er wordt een foutcode gemeld op het display. Als er een laag water in de trommel blijft staan, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het filter of de afvoer kan verstopt zitten of de afvoerpomp is kapot.
Hoe weet ik of de pomp van de wasmachine kapot is?
Als de pomp van de wasmachine kapot is blijft er een laag water in de wasmachine staan. Je kunt de pomp van de wasmachine zelf vervangen of dit door een monteur laten doen.
Wat te doen als er water in de wasmachine blijft staan?
Als er water in de wasmachine blijft staan en de oorzaak hiervan is dat het filter of de afvoer verstopt zit, kun je dit zelf oplossen. Als de afvoerpomp echter defect is heb je hulp nodig van een monteur.
Wat kost het om de pomp vervangen wasmachine?
Je kunt de pomp zelf vervangen voor gemiddeld 15 tot 30 euro, afhankelijk van de oorzaak. Als er een monteur ingeschakeld moet worden om het probleem te verhelpen ben je gemiddeld 150 euro kwijt aan de reparatie.