Wasmachine.com

Wasmachine 12kg

Grote gezinnen of mensen met veel wasgoed kunnen veel baat hebben bij een wasmachine 12 kg. Hierin kun je namelijk het wasgoed voor 6 personen in kwijt of grote dingen zoals gordijnen en beddengoed wassen. Kijk bij het uitzoeken van een nieuw model niet alleen naar de inhoud van de trommel, maar ook naar andere eigenschappen, zoals het energielabel, de verschillende wasprogramma's en eventuele extra functies die het gebruiksgemak kunnen verhogen.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een wasmachine met 12 kg vulgewicht is geschikt voor 6 personen.
  • Let naast de inhoud ook altijd op het energielabel.
  • Analyseer voor de beste keuze ook altijd het soort wasgoed dat je hebt.

Wat is een wasmachine met 12 kg?

Met een wasmachine 12 kg wordt bedoeld dat je er 12 kg wasgoed in kwijt kunt. Over het algemeen wordt aangenomen dat dat voldoende is om de was van een huishouden van 6 personen te doen. Hier zit dan ook het beddengoed en de handdoeken bij.

Voor consumenten is dit de wasmachine met de grootste inhoud die er beschikbaar is. Er zijn wel grotere wasmachines, maar die vind je vaak bij tankstations en zijn eerder bedoeld voor uitzonderlijk grote ladingen.

Je hoeft niet met een angstig oog je energiemeter in de gaten te houden, ook de grote wasmachines zijn beschikbaar met energielabel A. Het enige nadeel is dat je met dit vulgewicht geen bovenlader kunt vinden, die hebben altijd een lager vulgewicht.

Dit zijn de beste wasmachines met 12 kg vulgewicht van 2024

Ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine met een vulgewicht van 12 kg? Dan is de kans groot dat je al een tijdje aan het zoeken bent. Namelijk niet alle fabrikanten maken zulke grote wasmachines. Gelukkig hebben wij hier een aantal modellen voor je verzameld, die we ook nog eens getest hebben. Daarbij keken we niet alleen naar de inhoud van de trommel, maar ook naar het energielabel, de verschillende wasprogramma’s, het geluidsniveau en natuurlijk de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Hier vind je de beste wasmachine met een vulgewicht van 12 kg van 2024:

Waarom kiezen voor een wasmachine met 12 kg

Een vrijstaande wasmachine met een vulgewicht van 12 kg is geschikt om de was voor een huishouden van 6 personen te doen. Maar, ook als je een klein huishouden hebt kan het een goede keuze zijn, bijvoorbeeld als je vaak grote dingen zoals gordijnen en beddengoed wil wassen.

Bij het kiezen van het juiste vulgewicht moet je er rekening mee houden dat je meer energie en water verbruikt dan nodig is als je vulgewicht te hoog is. Tegelijkertijd zal een te laag vulgewicht ervoor zorgen dat je wasgoed juist helemaal niet goed schoon wordt. De verschillende items hebben dan niet genoeg ruimte om door de trommel te bewegen.

In dat geval kun je het beste kiezen voor een energiezuinige wasmachine met beladingssensor, waarbij de verschillende wasprogramma’s altijd worden aangepast aan de hoeveelheid wasgoed die er in de trommel zit. Zo weet je zeker dat er niet meer water of energie wordt verbruikt dan strikt noodzakelijk is.

Wasmachine met 12 kg: hier moet je op letten

Als je op zoek bent naar een voorlader wasmachine met een vulgewicht van 12 kg, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Naast het vulgewicht, zijn er namelijk nog een paar andere eigenschappen die bepalen of een wasmachine geschikt voor je is.

Het geluidsniveau

Een grote wasmachine neemt iets meer ruimte in en zal ook iets meer geluid maken dan je misschien gewend bent. Kijk dus altijd naar het geluidsniveau, zodat je er zeker van bent dat het apparaat in een ruimte naast je slaap- of werkkamer geplaatst kan worden.

Het energielabel

Je kunt flink op je energierekening besparen als je kiest voor een model met een zuinig energielabel. Het verschil tussen energieklasse A en F kan over de hele levensduur van het apparaat oplopen tot wel honderden euro’s. Producten met een zuinig label zijn over het algemeen wel iets duurder. Soms is het op de lange termijn voordeliger om te investeren in een zuinige wasmachine met een aantal jaar fabrieksgarantie, omdat je dan uiteindelijk alsnog goedkoper uit bent.

De verschillende wasprogramma’s

Bij een groot huishouden heb je vaak ook veel verschillende soorten wasgoed en in dat geval is het handig om ervoor te zorgen dat je een wasmachine met de juiste wasprogramma’s hebt. Ook kun je eens kijken naar bijvoorbeeld een stoomfunctie, waarmee je kleding die niet echt vies is snel kunt opfrissen.

Extra functies

Voor grote ladingen wasgoed gebruik je ook veel wasmiddel en daarom zou het handig kunnen zijn om na te denken over extra functies als automatische wasmiddeldosering. Ook de eerder genoemde beladingssensor kan erg handig zijn.

Het aantal toeren

Het toerental geeft aan hoe vaak de trommel draait tijdens het centrifugeren. Hoe meer toeren, hoe minder vocht er in je kleding achter zal blijven. Voor grote ladingen is het prettig als je wasgoed er zo droog mogelijk uit komt, want dit betekent dat je wasgoed minder lang hoeft te drogen.