Wasmachine.com

Tussenstuk wasmachine droger

Een tussenstuk droger wasmachine, ook wel een stapelkit genoemd, plaats je tussen de twee apparaten wanneer deze op elkaar gestapeld staan. Je voorkomt zo dat de wasdroger tijdens het centrifugeren van de wasmachine af trilt. Daarbij bespaar je een hoop ruimte en vaak kun je met een uitschuifbaar werkblad ook nog wat extra gemakken toevoegen. Meer weten? Lees dan snel verder!
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Met een tussenstuk valt de droger niet.
  • Een universeel tussenstuk past op alle modellen.
  • De installatie is gemakkelijk te doen met twee personen.

Wat is een tussenstuk voor een wasmachine en droger

Wanneer je je droger op de wasmachine plaatst bestaat er altijd een risico dat het bovenste apparaat door de trillingen naar beneden zal glijden. Een tussenstuk, ook wel een stapelkit wasmachine droger genoemd, zorgt ervoor dat alles netjes op elkaar blijft staan.

Er zit een spanband aan die ervoor zorgt dat de droger ook tijdens het centrifugeren van de wasmachine geen kant op kan.

Sommige stapelkits hebben een uitschuifbaar werkblad, waardoor je ook nog wat extra ruimte hebt. Hier kun je bijvoorbeeld tijdens het uitruimen een wasmand op zetten of je gebruikt hem om je kleding direct op te vouwen. Zodra je klaar bent kan het uitschuifbare werkblad gewoon weer ingeschoven worden en valt het weg tussen de twee apparaten.

Voordelen van een stapelkit voor een wasmachine en droger

Er zijn een aantal voordelen te noemen voor als je je wasmachine en droger op elkaar gestapeld hebt.

Meer ruimte besparen

Niet iedere woning is groot genoeg om een wasmachine en ook nog eens een droger naast elkaar kwijt te kunnen. Gelukkig hoef je in dat geval niet de droger achterwege te laten, maar is een stapelkit de ideale oplossing.

Veiliger

Je kunt ervoor kiezen om geen tussenstuk te gebruiken, maar dan loop je wel het risico dat je op een dag je droger op de grond zal vinden. Ondanks dat moderne wasmachines lang niet meer zo heftig centrifugeren, bestaat er nog steeds een kans dat het te heftig zal zijn om de droger op zijn plaats te houden.

Past altijd

Met het ruime assortiment is het bijna onmogelijk om geen stapelkit te kunnen vinden die niet compatibel is. Of je nu een standaard lengte van 60 of 50 centimeter zoekt, er zijn altijd producten die uw wasruimte kunnen optimaliseren. Bij wasmachines en drogers sets is het ook mogelijk om er een te vinden die bij de specifieke modellen hoort.

Kleine investering

Bedenk je eens wat een nieuwe droger kost in vergelijking met een stapelkit. Gooi daar dan ook nog eens bovenop dat het vaak niet alleen je droger is die stuk valt, maar dat daarbij ook nog je vloer beschadigd kan raken. Dan is zo’n kitje van tussen de €50 en €70 opeens echt een koopje.

Kun je voor elk model wasmachine en droger een tussenstuk gebruiken?

In principe kan een tussenstuk wasmachine droger voor alle modellen gebruikt worden. Neem voor de zekerheid een universeel tussenstuk, dat past vrijwel altijd. Ook als je verschillende merken gebruikt.

Ben je bang omdat je droger dieper is dan je wasmachine? Dat maakt niet uit. Voor extra bescherming kun je slipstroken gebruiken die de boel op z’n plek houden.

De enige reden waarom je geen tussenstuk zou kunnen gebruiken is als de wasmachine minder diep is dan 55 centimeter. Een tussenstuk zal in dat geval niet passen, omdat er bovenop de wasmachine niet genoeg ruimte is.

Alternatieven van een stapelkit

Als je echt geen stapelkit wil gebruiken zijn er een aantal alternatieven:

Niks gebruiken

Dit kan, maar houd er wel rekening mee dat het de minst veilige optie is. De droger kan namelijk gemakkelijk naar beneden vallen.

Een kast

In een kast met twee aparte vakken staan de apparaten wel bovenop elkaar, maar raken ze elkaar niet aan. Het is dus niet nodig om in dit geval een tussenstuk te gebruiken.

Matje

Een antislip matje zorgt er ook voor dat er minder kans is dat de droger naar beneden glijdt, maar het is erg moeilijk om een matje te vinden dat bestand is tegen alle trillingen.

Kan je een wasmachine en droger stapelen zonder een tussenstuk?

Het kan zeker, maar het is niet aan te raden. Wanneer je het (tijdelijk) zonder tussenstuk doet, moet je er in ieder geval voor zorgen dat er iets anders onder de wasdroger ligt, bijvoorbeeld viltjes die normaal gesproken de vloer beschermen tegen krassen.

Dit zijn de stappen voor het stapelen van jouw wasmachine en droger

Gelukkig is het plaatsen van een stapelkit kinderlijk eenvoudig. Houd er wel rekening mee dat je dit het beste kunt doen met twee personen, omdat alleen een droger tillen niet te doen is.

Stap 1: Wasmachine waterpas zetten

Een stapelkit werkt heel goed, maar als de wasmachine niet recht staat is de kans nog steeds aanwezig dat de droger er vanaf zal vallen. Gebruik een waterpas en schroef naar behoefte de pootjes onderaan de wasmachine aan. Als er geen pootjes onder zitten dan moet u een ander hulpmiddel zoeken om het apparaat op de gewenste hoogte te krijgen.

Stap 2: Plak anti-slip stroken en Bevestigingsriem uitrollen

De meeste stapelkits worden bevestigd met behulp van anti slip stroken. Deze moet je direct op de wasmachine aanbrengen. Maak je daarbij geen zorgen over eventuele schade, ze kunnen gemakkelijk weer verwijderd worden.

Hoe de riem precies op het tussenstuk bevestigd moet worden is afhankelijk van het model, maar u moet er in ieder geval altijd voor zorgen dat het gedeelte waarmee je hem strak kunt trekken aan de buitenkant zit.

Stap 3: Til de droger op de wasmachine en zet vast

Zorg ervoor dat de droger zo veel mogelijk in het midden staat en dat ieder deel contact heeft met het tussenstuk. Trek vervolgens de riem zo strak mogelijk aan en zet deze vast op het strakste punt.

Veelgestelde vragen over een tussenstuk wasmachine droger

Voordat je gaat willen we er zeker van zijn dat je alles weet over het plaatsen van je droger op de wasmachine. Lees daarom eens de vragen die het vaakst gesteld worden door andere consumenten.

Waarom een tussenstuk tussen wasmachine en droger?

Je plaatst een tussenstuk om te voorkomen dat de droger van de wasmachine af glijdt. De spanband die er bij het tussenstuk zit zorgt ervoor dat alles netjes op zijn plek blijft en dat kan je in de toekomst veel ellende besparen.

Hoe zet je wasmachine en droger op elkaar?

Er zijn verschillende manieren om de twee apparaten op elkaar te stapelen, maar met een stapelkit die geschikt is voor beide modellen zal je het meeste succes hebben. Zorg er altijd voor dat de wasmachine waterpas staat en uiteraard dat de wasmachine onder de droger staat. De eerste is namelijk het zwaarst.

Kan een warmtepompdroger op een wasmachine geplaatst worden?

Ja, warmtepompdrogers zijn iets zwaarder dan andere drogers, maar nog steeds lichter dan wasmachines. Ook deze moeten dus bovenop geplaatst worden.