Wasmachine.com

Trillingsdempers wasmachine

Een demper beschermt jouw wasmachine en vloer tegen ernstige trillingen die veel lawaai maken en je wasmachine verplaatsen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over trillingsdempers & alternatieven om de trillingen te reduceren.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Wat zijn trillingsdempers? Een dop of mat om geluidsoverlast te verminderen.
  • Niet stabiel genoeg of een defect? Ontdek waarom jouw wasmachine trilt.
  • Wat kun je nog meer doen om de trillingen van wasmachines te dempen?

Trillingsdempers: wat zijn dat?

Trillingsdempers plaats je onder je wasmachine zodat deze tijdens het centrifugeren minder hard trilt, minder herrie maakt en om de kans te verkleinen dat de wasmachine van zijn plek komt. Deze kunststof of rubberen doppen of mat plaats je onder de wasmachine pootjes om de trillingen te verminderen. Het lawaai tijdens het centrifugeren wordt hierdoor ook direct minder.

De doppen koop je altijd in een set van 4 stuks, zodat je onder alle pootjes een demper kunt plaatsen. De dempers, zowel de matten als de doppen, zijn universeel. Dat betekent dat iedere trillingsdemper geschikt is voor iedere wasmachine. Je kunt ze tevens gebruiken voor een andere apparaten die trillen, zoals een droger of vaatwasser.

Let op: Je kunt niet altijd trillingsdempers gebruiken!

Wees je er alleen wel van bewust dat niet iedere wasmachine geschikt is voor trillingsdempers! Dit heeft vooral te maken met de vloer waar de machine op staat en het materiaal van de wasmachine poten. Verder in dit artikel lees je hier meer over.

Dit zijn de beste trillingsdempers voor een wasmachine van 2024

Trillingsdempers van rubber of kunststof vangen de ergste trillingen van je wasmachine op, waardoor deze een stuk minder lawaai maakt. Dit zijn de beste matten en doppen om heftige trillingen en overbodig geluid te voorkomen.

Waarom trilt mijn wasmachine?

Er zijn verschillende redenen waarom wasmachines (te) veel lawaai maken tijdens het centrifugeren. Tijdens de centrifuge draait de trommel van je wasmachine heel hard rond om zo veel mogelijk water uit je wasgoed te persen. Het is normaal dat je wasmachine tijdens dit proces herrie maakt. Maar er zit een aan hoe veel geluid een wasmachine zou moeten maken tijdens dit deel van het wasprogramma. Denk je dat jouw wasmachine te veel lawaai maakt? Hieronder vind je de meest voorkomende redenen van een te luide wasmachine.

  1. Als je wasmachine erg veel trilt tijdens het centrifugeren, en soms zelfs van zijn plek komt, is de kans groot dat je wasmachine niet waterpas staat. Meestal staan wasmachines op pootjes waaraan je kunt draaien om ze hoger of korter te maken. Zo kun je de wasmachine proberen recht te zetten.

  2. Als je wasmachine tijdens het centrifugeren een gierend geluid maakt, is de kans groot dat de kogellagers zijn versleten. De kans hierop is groter bij een oude wasmachine dan bij een nieuwe wasmachine. Je kunt de kogellagers controleren door de trommel van de wasmachine met de hand rond te draaien. Gaat dit stroef? Dan zijn de lagers waarschijnlijk aan vervanging toe.

  3. Een bonkend geluid tijdens de centrifuge kan twee oorzaken hebben: Het gewicht in de trommel is niet goed verdeeld of de schokbrekers of veren zijn versleten. Als het gewicht niet goed verdeeld is, let er dan op dat de trommel tijdens het wassen niet te vol of te leeg is. Als de schokbrekers of veren versleten zijn, moeten deze worden vervangen.

Trillingen van de wasmachine voorkomen zonder trillingsdempers

Een trillende wasmachine kan erg vervelend zijn. Het maakt een hoop herrie, wat soms zelfs voor geluidsoverlast kan zorgen. Daarnaast riskeer je het risico dat tijdens het trillen de wasmachine van zijn plaats komt. En dat kan gevaarlijk zijn. Niet iedereen kan trillingsdempers gebruiken, dus het is maar goed dat er nog een aantal andere dingen zijn die je kunt doen om de trillingen te dempen! Zo krijg je weer een stille wasmachine:

  1. We noemden het al eerder: Als je wasmachine (erg) hard trilt tijdens het centrifugeren, komt dit meestal doordat hij niet waterpas staat. Hierdoor is hij niet in balans en trilt het apparaat. Je kunt je wasmachine gemakkelijk recht zetten met behulp van een waterpas en de wasmachine pootjes. Je kunt aan de voetjes draaien om ze te verstellen tot je wasmachine 100% recht staat.

  2. Wat ook kan helpen tegen een trillende wasmachine, is het kalibreren van je wasmachine. Bij de meeste wasmachines gebeurt dit in de fabriek, maar het gebeurt nauwkeuriger als je het thuis doet. Je wasmachine zal na het kalibreren minder trillen, minder herrie maken en zelfs energiezuiniger wassen. Altijd een aanrader dus! In de gebruiksaanwijzing van je wasmachine lees je terug hoe je de machine kalibreert.

  3. Als laatste kun je ook nog je wasmachine klem zetten. Bijvoorbeeld in een speciale kast of door je droger erop te plaatsen. Dit vermindert de ruimte voor de wasmachine om te trillen en zorgt er dus voor dat hij minder geluid maakt en beter op zijn plek blijft staan.

Wanneer moet ik trillingsdempers gebruiken?

Zoals we eerder al kort benoemden, kan je niet onder iedere wasmachine zomaar trillingsdempers plaatsen. De ondergrond van je wasmachine en het materiaal van je wasmachine pootjes bepalen of trillingsdempers voor jou een optie zijn om de trillingen van de wasmachine te reduceren.

De ondergrond van je wasmachine

Of je wel of geen trillingsdempers kunt gebruiken, is voor een groot deel afhankelijk van de vloer. Niet iedere vloer is namelijk geschikt voor trillingsdempers. Bij een harde vloer, zoals beton of tegels, kun je prima dempers onder je wasmachine plaatsen. Maar bij een zachtere ondergrond, zoals hout, parket, laminaat of vloerbedekking, hebben trillingsdempers geen nut. Deze vloeren bieden namelijk al voldoende demping om heftige trillingen en eventuele geluidsoverlast te voorkomen. Ook als je wasmachine in een kast of een lekbak staat, hebben trillingsdempers geen zin.

Het type wasmachine pootjes

Vrijwel iedere wasmachine staat op voetjes die je in hoogte kunt verstellen. Maar het materiaal van deze pootjes kan verschillen. En dat heeft ook invloed op de werking van eventuele trillingsdempers. Als de wasmachine pootjes van rubber zijn, heeft het geen zin om er nog rubberen doppen of een mat onder te plaatsen – de rubberen poten geven namelijk al demping.

Veelgestelde vragen over een trillingsdempers wasmachine

Wat te doen tegen trillende wasmachine?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tegen een trillende wasmachine. Hieronder hebben we alle tips nog eens op een rijtje gezet:

1. Zet de wasmachine waterpas door aan de voetjes te draaien;
2. Zorg dat het wasgoed goed over de trommel is verdeeld tijdens het centrifugeren;
3. Kalibreer je wasmachine (zie gebruiksaanwijzing);
4. Zet je wasmachine klem, bijvoorbeeld onder je droger;
5. En controleer de kogellagers, schokbrekers en veren van je wasmachine.

Indien de kogellagers, schokbrekers of veren van je wasmachine vervangen moeten worden, raden we je aan contact op te nemen met een reparateur.

Wat doen trillingsdempers?

Trillingsdempers zijn rubberen doppen of één enkele mat die je onder je wasmachine plaatst om de ergste trillingen tijdens het centrifugeren op te vangen. Deze zachte laag tussen de wasmachine en de vloer, kan helpen het overtollige geluid van je wasmachine te dempen en vermindert de kans dat de wasmachine tijdens het centrifugeren ongewenst verplaatst.

Waarom trilt de wasmachine?

De meestvoorkomende reden waarom een wasmachine trilt, is dat deze niet waterpas staat. Als je wasmachine een bonkend geluid maakt, is de kans groot dat tijdens het draaien het wasgoed in de trommel niet goed verdeeld is. In het geval van een oude wasmachine, bestaat ook de kans dat de kogellagers, schokbrekers of veren versleten zijn en je hiervan (geluids)overlast krijgt. Deze onderdelen kunnen worden vervangen.

Wat is de beste ondergrond voor een wasmachine?

Je kunt je wasmachine het beste op een harde vloer plaatsen, bijvoorbeeld van steen, beton of tegels. Een houten vloer kan namelijk gaan meetrillen met de wasmachine.

Wat gebeurt er als de wasmachine niet waterpas staat?

Als een wasmachine niet geheel recht staat, kan de trommel van de wasmachine uit balans raken. Hierdoor gaan wasmachines ernstig trillen en herrie maken, maar kunnen ze ook van hun plaats komen. Dat is vervelend, maar kan ook gevaarlijk zijn aangezien je zo je wasmachine of leidingen kunt beschadigen.