Wasmachine.com

Was-droogcombinatie

Een was droogcombinatie, ook wel een wasmachine en droger in 1 genoemd, is een apparaat waarmee je kunt wassen én drogen. Dat is handig als je weinig ruimte of budget hebt, maar je moet er wel rekening mee houden dat de programma's aanzienlijk langer duren, dat je wasgoed sneller kreukt en dat het verbruik van water en energie hoger is. Ook is je capaciteit voor wassen altijd hoger dan voor drogen, wat betekent dat je kleinere ladingen moet draaien of tussentijds was uit de trommel moet halen.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

 • Met een was droogcombinatie kun je wassen en drogen.
 • De trommel kan niet dezelfde hoeveelheid kleding wassen en drogen.
 • Je energie en waterverbruik is aanzienlijk hoger.

Wat is een wasmachine en droger in 1

Een wasmachine en droger in 1, ook wel bekend als een was droogcombinatie, is een apparaat wat de functies van beide apparaten combineert. In plaats van dat je een aparte wasmachine en droger moet kopen en installeren, doe je alles met dezelfde machine.

Dat is voornamelijk erg handig als je niet zo veel ruimte hebt of als je even niet het budget hebt twee losse apparaten aan te schaffen.

Dit zijn de beste was droogcombinaties van 2024

Ondanks dat nog niet ieder merk ook een was droogcombinatie in het assortiment heeft, heb je toch ontzettend veel keuze. Het kan daardoor erg lastig zijn om de beste wasdroogcombinatie voor jou te vinden. Wij hebben een groot aantal modellen getest en met elkaar vergeleken, daarbij keken we naar het maximaal vulgewicht voor wassen en drogen, de extra functies, zoals een stoomfunctie, de energieklasse en natuurlijk de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Dit zijn de beste was droogcombinaties van 2024:

Hoe werkt een was droogcombinatie?

Bij een was droogcombinatie kun je wassen én drogen in hetzelfde apparaat, maar dat betekent niet dat dat ook altijd moet. Je kunt er ook voor kiezen om een programma met alleen wassen of alleen drogen aan te zetten.

Tijdens het zoeken naar de beste was droogcombinatie voor jouw wensen let je altijd op het vulgewicht. Dit staat altijd aangegeven met twee getallen, waarbij het grootste geldt voor wassen en het kleinste voor drogen. Je kunt dan bijvoorbeeld 8 kilogram wasgoed wassen en 5 kilogram wasgoed drogen.

Gemiddeld ligt zowel de was- als droogkwaliteit iets lager dan bij twee losse apparaten, maar dat is niet iets om je heel druk over te maken. De meeste mensen hebben niks te klagen over hoe hun wasgoed eruit komt.

Hoe kies ik het vulgewicht bij een was droogcombinatie?

Wat betreft het vulgewicht moet je er rekening mee houden dat je altijd meer kilo wasgoed wassen kunt dan drogen. Voor drogen is namelijk een grotere trommelinhoud nodig, wat betekent dat je er tussentijds altijd wat wasgoed uit moet halen. Houd rekening met een afname van 50% tot 75% van het maximale vulgewicht.

Dit houdt in dat je tussentijds wasgoed uit het apparaat moet halen of dat je minder in de trommel moet stoppen dan er eigenlijk in kan. De eerste optie is redelijk onhandig, maar bij de andere optie verbruik je eigenlijk meer water en energie dan nodig is.

Was droogcombinatie: voordelen en nadelen

Op het eerste gezicht lijkt een was droogcombinatie alleen maar voordelen te hebben, maar er kleven ook nadelen aan. Lees deze allebei goed door voordat je een beslissing maakt.

De voordelen van een was droogcombinatie

 1. Het grootste voordeel van een was droogcombinatie zijn dat je minder ruimte nodig hebt. In plaats van twee apparaten, plaats je er maar één. Voor kleine woningen is een was droogcombinatie dus bijzonder geschikt.
 2. Een ander voordeel is dat je minder handelingen hoeft te verrichten. Waar je normaal het wasgoed uit je wasmachine moet halen en in je droger moet stoppen, hoef je het nu slechts één keer in en uit te laden. Hier zit echter wel een voorwaarde aan verbonden, want het geldt alleen als je meer wil wassen dan het apparaat kan drogen. In dat geval zal je er tussentijds toch een deel van je wasgoed uit moeten halen.
 3. Ook hoef je de condensbak niet te legen. Het apparaat is namelijk aangesloten op de waterafvoer, waardoor er geen condensbak nodig is. Dit kun je dus ook niet vergeten.
 4. Tot slot hoef je je ook niet druk te maken om het reinigen van de pluizenfilter. Bij een normale wasdroger moet je dit na iedere droogbeurt doen, maar bij een was droogcombinatie wordt het weggespoeld. Het onderhoud is hierdoor precies hetzelfde als bij een wasmachine.

De nadelen van een was droogcombinatie

Er zijn in totaal ook vier nadelen op te noemen van een was droogcombinatie ten opzichte van een losse wasmachine en droger.

 1. Ten eerste moet je er rekening mee houden dat een programma veel langer duurt. Het wassen én drogen met een non stop programma duurt tussen de 4 en maar liefst tien uur. Zo kan het bijna een hele dag duren voordat je wasgoed klaar is. Al die tijd zit je dus in het lawaai van het apparaat en dat kan erg vervelend zijn als je thuis moet werken, studeren of slapen.
 2. Ook heb je een minder grote trommel en dat heeft als gevolg dat je wasgoed niet genoeg ruimte heeft om rond te draaien. De kans is aanzienlijk dat je wasgoed er erg gekreukt uit zal komen. Houd er dus rekening mee dat je ook nog een deel van je wasgoed zal moeten strijken.
 3. Daarbij verbruiken was droogcombinaties veel meer energie. De technologie is nog niet ver genoeg ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het energieverbruik zo laag mogelijk is. Er zijn nog geen was droogcombinaties met een warmtepomp of koolborstelloze motor.
 4. Tot slot is het vierde nadeel dat ook het waterverbruik aanzienlijk hoger is. Er wordt water gebruikt om je wasgoed te wassen, maar ook om de condensor schoon te spoelen en de pluizen te verwijderen. Gewone wasdrogers gebruiken geen water.

Een wasmachine en droger set als alternatief

Wanneer je de ruimte en het budget hebt is het altijd een beter idee om te kiezen voor een wasmachine en droger set. Hiermee kun je namelijk veel van de nadelen elimineren. Zo heb je er geen last meer van dat de wasmachine een groter vulgewicht heeft dan de droger en kun je ook voor een energiezuinigere optie kiezen.

Veelgestelde vragen over een wasmachine en droger in 1

Voordat je alles denkt te weten is het goed om eens te kijken naar wat andere consumenten willen weten over een wasmachine en droger in 1. We hebben hier de meest gestelde vragen voor je verzameld.

Is een wasmachine en droger in 1 goed?

Zeker, maar het is wel even wennen als je gewend bent aan twee losse apparaten. Ook met een grote trommel voor wassen moet je er rekening mee houden dat je niet altijd al je wasgoed ook kunt drogen en dat kan wel eens onhandig zijn. Daarbij duren de programma’s ook veel langer, wat onhandig is als je niet veel tijd hebt.

Wat zijn de nadelen van wasdroogcombinatie?

Er zijn vier nadelen van een was droogcombinatie te benoemen:

1. Programma’s duren langer
2. Je wasgoed heeft weinig ruimte en kreukt daardoor snel
3. Ze zijn veel minder zuinig met energie
4. Het waterverbruik is hoger