Wasmachine.com

Wasmachine schoonmaken

Je wasmachine maakt je kleding weer stralend schoon, maar daar staat wel tegenover dat je het apparaat zelf ook regelmatig schoonmaakt. Op die manier voorkom je dat je wasmachine gaat stinken en dat je wasgoed niet goed schoon wordt. Gelukkig kun je hiervoor dingen gebruiken die je vaak al in huis hebt, zoals azijn, soda en vaatwastabletten. Vergeet vooral niet om de rubberen randen van je wasmachine af te nemen met een vochtige doek, zo voorkom je dat vetluis zich te veel ophoopt. Een schone wasmachine is niet alleen beter voor je wasgoed, het apparaat gaat ook langer mee. Hier lees je alles wat je moet weten over je wasmachine schoonmaken.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Je maakt een wasmachine schoon met soda, azijn of vaatwastabletten.
  • Speciaal spul kopen is eigenlijk bijna nooit nodig.
  • Maak je wasmachine eens in de maand schoon

Stappenplan voor het schoonmaken van je wasmachine

Bij het reinigen van je wasmachine is het handig om altijd hetzelfde stappenplan aan te houden. Zo weet je zeker dat je geen onderdelen vergeet. Met deze vijf stappen is je wasmachine weer als nieuw:

Stap 1: Maak de deur van de wasmachine schoon

Om de deur van je wasmachine schoon te maken heb je alleen vochtige doek nodig en een sopje met wat allesreiniger. Gebruik bij voorkeur een microvezeldoek en vergeet niet om ook goed tussen de randjes schoon te maken.

Stap 2: Reinig het zeepbakje

Bij de meeste wasmachines kun je het bakje volledig uit het apparaat halen. Gebruik een ontvettend wasmiddel en een sponsje om alle resten te verwijderen. Als het bakje erg vies is, kun je er ook voor kiezen om het even in wat heet water met afwasmiddel te laten weken. Het is ook mogelijk om het bakje in de vaatwasser te reinigen. Als het bakje eruit is, kun je ook meteen de opening schoonmaken met een vochtige doek. Op de wasmachine staan instructies over of en hoe je het bakje kunt verwijderen.

Stap 3: Het bakje vullen met soda

Zodra het bakje schoon is, stop je het terug in de opening en vul je het met een halve kop soda. Verdeel de soda zo goed mogelijk over de twee bakjes.

Stap 4: Draai een leeg programma

Kies een programma voor 90 graden en draai het terwijl de trommel leeg is. De soda krijgt dan goed de kans om zich door de trommel te bewegen.

Stap 5: Neem de buitenkant van het apparaat af

Als het programma aan staat kun je het doekje gebruiken om de buitenkant van de machine schoon te maken. Ook hiervoor heb je geen bijzonder schoonmaakmiddel nodig, tenzij het apparaat van een bijzonder materiaal is gemaakt. Een zwarte wasmachine heeft bijvoorbeeld snel last van vetvlekken, die je op een witte veel minder snel ziet.

Is het nodig om je wasmachine schoon te maken?

Er zijn een aantal redenen om je wasmachine schoon te maken. In de eerste plaats gaat een wasmachine die goed onderhouden wordt veel langer mee. Met name vloeibaar wasmiddel kan nog wel eens in de trommel en achter de rubberen rand blijven hangen, waardoor de onderdelen sneller stuk gaan. Als je wi dat je wasmachine langer meegaat, doe je er dus goed aan om het apparaat met regelmaat schoon te maken.

Daarbij kan schoonmaken ook voorkomen dat je een stinkende wasmachine krijgt. Resten wasmiddel kunnen zorgen voor verstoppingen, wat weer als gevolg heeft dat je wasmachine stinkt. Deze vieze geur gaat vervolgens ook weer in je kleding hangen. Je wasmachine regelmatig schoonmaken kan dit heel gemakkelijk voorkomen.

Tot slot is het ook veel beter om je kleding in een schone wasmachine te reinigen. Resten wasmiddel uit een vieze wasmachine kunnen op je kleding achterblijven, waardoor het wassen eigenlijk weinig zin heeft. De vlekken die op je kleding worden gemaakt, zijn vervolgens ook weer moeilijk uit je kleding te verwijderen.

Hoe vaak moet je een wasmachine schoonmaken

De frequentie waarmee je je wasmachine moet schoonmaken hangt sterk af van hoe vaak je de wasmachine gebruikt en welke temperatuur je daarvoor gebruikt. Bij intensief gebruik op een lage temperatuur is het aan te raden om ten minste eens per maand je wasmachine te reinigen. Als je op lage temperatuur wast is er namelijk een kans dat niet al het wasmiddel even goed oplost, waardoor er meer zeepresten achterblijven.

Bij minder frequent gebruik, bijvoorbeeld als je twee wasjes in de week draait, is eens in de twee maanden je wasmachine reinigen meer dan voldoende. Gebruik ook je gezonde verstand en maak de machine schoon op het moment dat je de eerste restjes ziet ophopen.

Wat kan je gebruiken om je wasmachine schoon te maken?

Je wasmachine reinigen kan al met de meest simpele producten, de kans is groot dat je een paar hiervan al in huis hebt.

Wasmachine reiniger

Er zijn een aantal merken die speciale middeltjes hebben ontwikkeld waarmee je je wasmachine schoonmaakt. De ervaring is dat deze veel duurder zijn dan de andere middelen die je kunt gebruiken. In principe wordt het alleen aangeraden om deze te gebruiken als je wasmachine echt niet fris ruikt en je alle andere opties al hebt geprobeerd.

Soda

Soda voor schoonmaken, dus niet baksoda, kan je een wasmachine ook heel goed schoon krijgen. Gebruik een half kopje en draai een programma van 90 graden. Je kunt er ook voor kiezen om soda bij je wasgoed te doen, dit helpt namelijk ook als je veel vlekken hebt.

Azijn

Azijn helpt voornamelijk goed als je veel kalkaanslag in je wasmachine hebt. Je kunt hiervoor het beste natuurazijn gebruiken, want schoonmaakazijn is vaak iets zuurder en dat is minder goed voor je wasmachine. Het maakt niet uit of je de azijn in het bakje toevoegt of direct in de trommel. In principe kan azijn ook gewoon bij je kleding, het helpt voornamelijk erg goed tegen vervelende geurtjes.

Vaatwastabletten

Als je een vaatwasser hebt, kun je ook twee vaatwastabletten gebruiken. Stop deze in een lege trommel en draai een programma op 90 graden.

Het maakt niet uit welke van deze drie middelen je kiest, maar het is wel belangrijk dat je ze niet allemaal tegelijk gebruikt. Een vaatwastablet met een scheut azijn en een schep soda zal er namelijk niet voor zorgen dat je wasmachine schoner wordt dan wanneer je slechts één middel gebruikt.

Tips om je wasmachine goed te onderhouden

Het onderhouden van je wasmachine is vrij simpel. In de eerste plaats kan het helpen om nooit teveel wasmiddel te gebruiken. Als je bijvoorbeeld een machine met automatische dosering gebruikt, houd je de trommel schoon.

De deur houd je schoon door regelmatig met een doekje langs de rubberen rand te gaan. Je kunt ook een stukje wc papier gebruiken om het vuil bij het gaatje aan de onderkant weg te halen, hier zit namelijk vaak stof en haar.

Daarbij zijn er nog een aantal handige tips:

  1. Gebruik vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder, dit lost namelijk gemakkelijker op

  2. Laat het apparaat na iedere wasbeurt open staan

  3. Dood bacteriën met het stoomprogramma

  4. Was je handdoeken en lakens op 60 graden of hoger

Kalkaanslag voorkomen

Iedere wasmachine krijgt te maken met kalkaanslag en daarom moet je dit regelmatig verwijderen. Kalk kan het verwarmingselement aantasten, waardoor het apparaat harder moet werken om het water op de juiste temperatuur te krijgen. Ook zorgt kalk voor een witte waas op je kleding, die je er moeilijk weer uit krijgt.

De hoeveelheid kalk in je water is afhankelijk van de plek waar je woont. Kalk ontstaat met name bij hoge temperaturen, dus het kan helpen om zo veel mogelijk op 30 of 40 graden te wassen. Dit is ook nog eens veel beter voor je wasgoed.

Als er erg veel kalk in je water zit, kun je ervoor kiezen om een waterontharder te installeren. Daar profiteer je ook van in de badkamer, want je krijgt ook minder last van kalkaanslag op de douchekop en eventueel een glazen douchewand.

In mijn trommel zitten roestvlekken

Roestvlekken in je trommel zijn erg vervelend, omdat het voor vervelende vlekken in je kleding kan zorgen. Op het moment dat je roestvlekken ziet, moet je snel handelen. Anders loop je het risico dat je trommel zo ver corrodeert dat deze onbruikbaar wordt.

Om de roest te behandelen heb je een tandenborstel en roestverwijderaar nodig, bijvoorbeeld van HG. Breng het spul met de tandenborstel aan op de plekken waar de roest zit en draai vervolgens een programma van 90 graden met een lege trommel.

Voorkom dat er weer roest in je machine terechtkomt door je wasgoed niet te lang in de trommel te laten zitten. Een van de redenen dat je roest krijgt kan namelijk zijn dat je wasgoed reageert op de mineralen in het water. Een korter programma voorkomt dat deze reactie langer duurt dan nodig is.

Vetluis in je wasmachine

Vetluis is geen luizensoort, maar een verzamelnaam voor de grijzige aanslag die op de rubbers van je wasmachine zit. Het bestaat uit stof, haar, huidschilfers en voornamelijk vet.

Iedere wasmachine krijgt uiteindelijk vetluis, dus het is belangrijk dat je dit altijd schoonmaakt. Je kunt na iedere wasbeurt even een doekje langs de randen halen, maar het is ook voldoende om tijdens je maandelijkse schoonmaakbeurt al het vetluis weg te halen. Dit gaat heel gemakkelijk met heet water en allesreiniger.

Veelgestelde vragen over een wasmachine schoonmaken

Tot slot beantwoorden we hier een aantal vragen die vaak worden gesteld over het schoonmaken van je wasmachine. Er zijn namelijk een aantal feiten en fabels, die we graag voor je verhelderen.

Kun je wasmachine schoonmaken met een vaatwastablet?

Het is inderdaad mogelijk om je wasmachine schoon te maken met een tablet dat is bedoeld voor je vaatwasser. Voor een model met een vulgewicht van 8 kg gebruik je twee vaatwastabletten en vervolgens draai je een programma op 90 graden.

Kan ik mijn wasmachine reinigen met schoonmaakazaijn?

Een van de oude trucs van oma is om je wasmachine te reinigen met schoonmaakazijn. Dit helpt namelijk uitstekend om de resten wasmiddel los te maken en te verwijderen, ook kalkaanslag kan worden verwijderd door azijn. Doe een flinke scheut azijn in het doseerbakje dat voor wasverzachter bedoeld is. Het fijne aan deze methode is dat je het gewoon bij je wasgoed kan doen, je hoeft dus geen apart programma te draaien.

Je hoeft niet bang te zijn dat het zuur je kleding zal beschadigen, daar is het namelijk niet sterk genoeg voor. Daarbij is het ook erg goedkoop in de aanschaf en kan het ook kalk uit het water verwijderen. In dat laatste opzicht is een scheutje azijn bij je wasgoed zelfs beter voor je kleding.

Hoe vaak moet je de wasmachine schoonmaken?

Baseer de frequentie op de frequentie waarmee je wast. Hoe vaker je wast, hoe meer wasmachine vet zich ophoopt. Houd ook rekening met de temperaturen waarop je wast. Bij lage temperaturen blijft er altijd meer vuil achter, waardoor je vaker zal moeten schoonmaken.

Hoe krijg je vetluis uit de wasmachine?

Gebruik voor het verwijderen van vetluis altijd een vochtige doek met warm water en een schoonmaakmiddel, dit kan gewoon allesreiniger zijn. Ga goed langs alle rubberen randen, totdat al de grijzige aanslag verdwenen is. Na het schoonmaken met water neem je de rubbers weer af met een droge doek. Vergeet daarbij niet om ook tussen de rubbers te drogen.