Wasmachine.com

Wasmachine lekt

Merk je tijdens het wassen dat jouw wasmachine lekt? Waterlekkage is niet fijn en kan voor veel schade zorgen aan je interieur. Probeer daarom zo snel mogelijk de oorzaak van het lek te vinden om het op te kunnen lossen. Alle oorzaken en oplossingen waarom een wasmachine lekt vind je hier.  
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Achterhaal wat de oorzaak is van de lekkage om het op te lossen.
  • Trek eerst altijd de stekker eruit: water en elektriciteit is geen goede combi.
  • Schakel een monteur in bij interne lekkage.

Oorzaken van een lekkende wasmachine

Er zijn veel mogelijke oorzaken waarom jouw wasmachine water lekt. De meest voorkomende oorzaak is dat de deur lekt. Dit komt omdat de deur naar verloop van tijd gaatjes kan krijgen in de rubberen rand waardoor water lekt. Of er zit wasgoed vast in de opening. Een verstopte filter of afvoer komt ook regelmatig voor. Om de oorzaak te achterhalen haal je eerst de stekker uit het stopcontact en loop je de volgende onderdelen na:

  1. De aan- en afvoerslang

  2. De afvoerpijp

  3. De wasmiddellade

  4. De wasmachine deur

  5. De onderkant van de wasmachine

Hoe los ik een lekkende wasmachine op?

Als jouw wasmachine lekt is het belangrijk om als eerste het lek op te sporen. Dit is vaak een verstopte afvoer, lekkende afvoerslang of een lekkende deur. Spoor de oorzaak op en lees hieronder hoe je dit vervolgens het beste oplost.

De afvoerslang lekt

Controleer of de aan- en afvoerslang goed vast zitten, zowel aan de wasmachine als aan de kraan en waterafvoer. Check of beide slangen geen knikken, scheurtjes of andere beschadigingen hebben. Heb je een kapotte slang? Dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen om ergere lekkage te voorkomen.

De afvoerpijp lekt of zit verstopt

Is er geen lekkage bij de slang, maar juist bij de afvoerpijp? Dan is de afvoer verstopt of de afvoerpijp lekt. Bij de lekkende afvoer lekt er water wanneer de slang te diep in de afvoerpijp zit. Dit mag niet dieper dan 15 centimeter zijn. Veel slangen hebben een houder of plastic beugel zodat de slang niet losgaat en te diep in de afvoer zit.

Zit de afvoerslang niet te diep in de afvoer, maar lekt er wel water? Controleer of de afvoerbuis verstopt is door de afvoerslang uit de afvoer te halen en water in de afvoerpijp te gieten. Overstroomt de afvoer direct dan heb je een verstopte afvoer. Dit kun je verhelpen door kokend water of een oplosmiddel in de slang te gieten.

De wasmiddellade lekt

Een wasmiddellade die lekt komt meestal voor doordat er klontjes wasmiddel in de lade achter blijven. Haal de lade eruit en maak deze goed schoon onder de kraan. Probeer voortaan niet teveel zeep te gebruiken en gebruik af en toe wat azijn. Dit verwijdert opgehoopte zeepresten en houdt alles mooi schoon.

De wasmachine deur lekt

Als het lek bij de deur zit, kan het zijn dat de deur niet goed afgesloten is. Dit komt door een te volle belading, de deur die niet goed in het slot is gevallen of doordat er wasgoed tussen de deur vast zit en er zo water uitloopt. Zet de wasmachine uit, draai ook de kraan dicht en haal de stekker uit het stopcontact. Plaats een handdoek aan de achterkant van de wasmachine en kantel de wasmachine voor één minuut een stukje naar achteren. Zet hem daarna terug op de plek en sluit de wasmachine weer aan. Je kunt nu veilig de deur openen zonder een grote waterlekkage op de vloer te veroorzaken. Haal het vastzittende wasgoed weg en sluit de deur nu goed voordat je het wasprogramma weer opstart.

Komt de lek niet door wasgoed? Dan kan het zijn dat de rubberen rand van de wasmachine versleten is of er zit een scheurtje in. Deze moet vervangen worden. Neem contact op met de leverancier en schakel hiervoor een monteur in.

Er is lekkage aan de onderkant van de wasmachine

Als de wasmachine lekt aan de onderkant van het apparaat, controleer dan eerst of het afvoerfilter goed dichtgedraaid is. Deze vind je onderaan achter het klepje. Is dit het geval, dan heb je last van een lekkende bodemplaat dat vaak veroorzaakt wordt door teveel wasmiddel. Trek de stekker uit het stopcontact en kantel de wasmachine naar achteren om te zien of er water uitloopt bij de bodemplaat. Zie je water weglopen, gebruik dan een verhoging (een baksteen of stuk hout) om de wasmachine schuin te laten staan en laat al het water weglopen en laat daarna de wasmachine een dag drogen. Lekt de wasmachine daarna nog steeds dan is het waarschijnlijk een interne lekkage. Schakel hierbij een monteur in om de lekkage te verhelpen.

Een monteur inschakelen om het probleem op te lossen

Heb je alles nagekeken en kun je zelf niet achterhalen waar de lekkage vandaan komt en hoe je deze moet oplossen? Dan is het zeker verstandig om een monteur te bellen. Schakel altijd een monteur in bij een interne lekkage of als de deur vervangen moet worden.

Veelgestelde vragen over een wasmachine lekt

Waarom lekt mijn wasmachine aan de onderkant?

Als jouw wasmachine lekt aan de onderkant dan kan het zijn dat je afvoerfilter niet goed dichtgedraaid is of dat je een lekkende bodemplaat hebt. Dit laatste komt door een overmatig gebruik aan zeep.

Wat moet ik doen als mijn wasmachine lekt?

Zoek uit waar het lek vandaan komt en probeer het op te lossen. Welke lekkages voorkomen en hoe je dit verhelpt lees je hier boven.

Waarom staat er water in mijn wasmachine?

Als er water in de trommel blijft zitten, dan pompt de wasmachine het water niet af. Dit komt door een verstopping. Dit kan een verstopping bij het filter zijn of bij de afvoerslang of de afvoerpijp.