Wasmachine.com

Wasmachine met automatische wasmiddeldosering

Een wasmachine automatische dosering zorgt ervoor dat iedere wasbeurt altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel heeft. Automatische wasmiddeldosering heeft verschillende voordelen, zo bespaar je wasmiddel en water, blijft je kleding langer mooi en heb je minder gedoe. Verschillende merken hebben modellen met deze functie en het is belangrijk dat je altijd goed kijkt of het systeem bij je past. Let daarbij op het aantal wasbeurten dat de tank meegaat en of je wel of niet het wasmiddel van je eigen voorkeur kunt gebruiken.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Bij automatische wasmiddeldosering weet je dat je altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt.
  • Kleding blijft langer mooi en je bespaart op water en wasmiddel.
  • Je hoeft bij veel modellen slechts eens in de maand te vullen.

Automatische wasmiddeldosering: wat is dat?

Het is erg lastig om per wasbeurt te bepalen welke hoeveelheid wasmiddel je nodig hebt. In veel huishoudens komt het erop neer dat je teveel wasmiddel in de lade doet. Een wasmachine met automatische wasmiddeldosering doet dit werk voor jou. Op basis van het soort wasgoed, de hoeveelheid en soms zelfs de soort vlekken, zorgt de machine ervoor dat ieder wasbeurt de juiste hoeveelheid wasmiddel heeft.

Dit zijn de beste wasmachines met automatische wasmiddeldosering van 2024

Automatisch doseren kan je leven een stuk gemakkelijker maken, maar daarvoor moet je wel de juiste machine kiezen. Wij hebben een aantal modellen voor je getest en met elkaar vergeleken, zodat je zeker weet dat je er een koopt die goed bij je past. Bekijk hieronder de beste wasmachines met automatische wasmiddeldosering van 2024.

Voor- en nadelen van een wasmachine met autodosering

Voordat je wasmachines met automatische wasmiddeldosering gaat bekijken, moet je goed overwegen wat de voor- en nadelen zijn. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet:

Voordelen

De hoeveelheid wasmiddel gebruikt wordt door de gemiddelde Nederlander is per wasbeurt vaak te veel. Teveel wasmiddel gebruiken betekent niet alleen dat je veel meer geld kwijt bent, maar het is ook slecht voor je kleding en de wasmachine zelf.

  1. Het eerste voordeel is dus dat je kleding langer mooi zal blijven. De wasmachine heeft minder lang nodig om al het wasmiddel uit te spoelen, waardoor het minder zal slijten en ook niet zo snel vaal zal worden.
  2. Als tweede voordeel is je verbruik van water dus ook aanzienlijk lager, wat niet alleen scheelt in de kosten voor water, maar wasbeurten duren ook veel minder lang. Experts hebben berekend dat een wasmachine met automatische wasmiddeldosering op jaarbasis gemiddeld 7.000 liter water kan uitsparen.
  3. Ten derde verbruik je tot 30% minder wasmiddel in vergelijking met handmatig doseren, wat neerkomt op wel 5 flessen wasmiddel per jaar.
  4. Het vierde voordeel is dat het minder gedoe is. Je hoeft slechts eens per ongeveer 20 wasbeurten de lade bij te vullen, dus niet langer bij iedere wasbeurt. Ook bepaalt de wasmachine op basis van de hoeveelheid wasgoed welke hoeveelheid wasmiddel er nodig is, waardoor je je daar zelf niet meer mee bezig hoeft te houden.
  5. Tot slot scheelt het ook veel rommel, want het is niet langer nodig om verschillende wasmiddelen bovenop je wasmachine te bewaren. Zelfs wanneer je je eigen wasmiddel gebruikt, kun je vaak meteen de hele fles in het reservoir kwijt.

Nadelen

  1. Wanneer je op zoek gaat naar een wasmachine met automatische wasmiddeldosering, moet je goed opletten welk vloeibaar wasmiddel je nodig hebt. Sommige machines hebben een tank die je kunt bijvullen met je vertrouwde wasmiddel, maar er zijn ook modellen die alleen de middelen van hun eigen merk toestaan. Deze kun je vaak niet bij de supermarkt kopen en moet je op een speciale website bestellen.

Verschillende automatische wasmiddeldosering systemen

Er zijn van verschillende merken wasmachines met automatische wasmiddeldosering die voor jou het wasmiddel doseren. Door te investeren in een machine met deze techniek, weet je dat je altijd genoeg wasmiddel gebruikt.

Miele Twindos

Het TwinDos systeem van Miele maakt gebruik van twee speciaal samengestelde wasmiddelreservoirs, UltraPhase-1 en Ultraphase-2. Deze zijn door Miele zelf ontworpen en zorgen ervoor dat je wasgoed altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel heeft. Let erop dat het bij sommige modellen mogelijk is om je eigen wasmiddel te gebruiken, maar niet bij allemaal. Voor het gebruiken van je eigen wasmiddel voor automatisch doseren, moet je een apart reservoir aanschaffen.

AEG AutoDose

AEG AutoDose weegt hoeveel wasgoed er in de trommel zit en op basis hiervan wordt bepaald wat de juiste hoeveelheid wasmiddel is. Je vult het reservoir voor 20 wasbeurten, wat bij normaal gebruik neerkomt op eens in de maand bijvullen. Je kunt in dit systeem alle soorten wasmiddel gebruiken en wat bijzonder is, is dat het ook onderdosering voorkomt. Je wasgoed is dus niet langer grauw en nog vies.

Bosch i-Dos

Het is bij de i-Dos wasmachines afhankelijk van het systeem hoe het werkt. Bij een aantal wordt bijvoorbeeld ook wasverzachter toegevoegd of je kiest ervoor om een tweede wasmiddel toe te voegen, bijvoorbeeld voor witte en bonte was. Alle tanks kunnen gevuld worden met een voorraad die ongeveer een maand mee zal gaan. Je bespaart per wasbeurt ongeveer 38% wasmiddel en nog eens 10 liter water.

Op basis van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid wasgoed, de stoffen in de lading, de vuilheid, hardheid van het water en de concentratie van het wasmiddel. Ook wordt er bepaald welk wasprogramma nodig is.

Siemens IntelligentDosing

Siemens IntelligentDosing heeft als doel om het overdoseren te vermijden en tot wel 18% minder water te verbruiken. De sensoren meten de hoeveelheid wasgoed, de textielsoort waar je wasgoed van gemaakt is, de hardheid van het water en hoe vies je wasgoed is. Op basis van deze gegevens wordt bepaald hoeveel wasmiddel er nodig is om het schoonste resultaat te behalen.

Samsung AutoDose

Deze wasmachines hebben een uitneembaar reservoir dat je zelf kun bijvullen met het wasmiddel dat je zelf graag gebruikt, waardoor je bijvoorbeeld ook voor een milieuvriendelijk alternatief kunt kiezen. In de lade past voldoende wasmiddel voor ongeveer 16 wasbeurten, waardoor je ongeveer een maand vooruit kunt.

LG EzDispense

Een van de laatste fabrikanten die automatische wasmiddeldosering aan het assortiment heeft toegevoegd, is LG. De dispensers zijn bij te vullen met wasmiddel naar keuze en houden voldoende voor tot wel 35 wasbeurten. Het enige wat je zelf hoeft te doen is de trommel vullen en de machine aan te zetten, de rest zal vanzelf gaan, zelfs het juiste programma wordt voor je geselecteerd.

Veelgestelde vragen over een wasmachine met automatische wasmiddeldosering

Kan je AutoDose uitzetten?

Ja, als je er toch liever voor kiest om zelf wasmiddel toe te voegen, kun je het achterste vak van de lade tot de stippellijn vullen en dan de instelling AutoDose uitzetten.

Welk wasmiddel gebruik ik bij AutoDose?

Je kunt bij dit systeem zelf wasmiddel kiezen. De compartimenten zijn uitneembaar, waardoor je ze gemakkelijk kunt bijvullen.

Hoe werkt een Idos wasmachine?

Wasmachines met Idos zorgen ervoor dat ieder wasbeurt de juiste benodigde hoeveelheid wasmiddel heeft. De wasmachine weegt het gewicht en analyseert het type stof en de vuilheid van de kleding om te bepalen wat de juiste instellingen zijn. Je kunt zelf wasmiddel en wasverzachter of een ander wasmiddel toevoegen dat via het automatisch doseersysteem wordt losgelaten.