Wasmachine.com

Schoonmaakazijn wasmachine

Schoonmaakazijn gebruiken in je wasmachine heeft veel voordelen. Je kleding wordt er schoner van, het voorkomt een geïrriteerde huid en azijn verwijdert kalk en maakt je wasmachine schoon. Ook is azijn een goede vervanger voor wasverzachter en het is bovendien erg goedkoop. Waar een kopje azijn in je wasmachine al niet goed voor is!
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Azijn maakt je kleding schoner en zorgt voor een frisse geur.
  • Azijn is een goede vervanger voor wasverzachter en voorkomt huidirritatie.
  • Met schoonmaakazijn ontkalk en reinig je wasmachines.

Wat is schoonmaakazijn?

Schoonmaakazijn is een reinigingsproduct dat op synthetische wijze wordt geproduceerd. Het bevat tussen de 7 en 15% azijnzuur, water en soms ook methanol. Dit is een dubbele hoeveelheid vergeleken met natuurazijn. Het is daarom absoluut niet geschikt voor consumptie en alleen te gebruiken voor huishoudelijk gebruik. Schoonmaakazijn is erg goedkoop, voor één liter azijn betaal je gemiddeld slechts €0,75!

Waar kan je schoonmaakazijn voor gebruiken in de wasmachine?

Kleren worden schoner met azijn

Azijn verwijdert vlekken van wijn, zweet en saus als je dit, voordat je gaat wassen, op de kleding wrijft of spuit. Een kopje azijn toevoegen bij je wasgoed zorgt er ook voor dat je schone kleren krijgt. Door azijn blijft witte kleding mooi en wordt het minder snel geel en wordt zwarte kleding niet vaal. Heb je net nieuwe kleding gekocht? Azijn fixeert kleur. Kleding in azijn laten weken een paar minuten lang zorgt ervoor dat je zult zien dat je kleurrijke kleding veel langer mooi blijft. Tevens neutraliseert het zuur van azijn vieze geurtjes in de kleding en maakt anti statisch én verwijdert het de laatste resten wasmiddel op je kleren.

Azijn voorkomt huidirritatie

Een scheut azijn toevoegen in de wasmachine verwijdert zeepresten. Deze resten wasmiddel op je kleren zorgen er vaak juist voor dat je huid geïrriteerd raakt. Door azijn te gebruiken in combinatie met een mild wasmiddel, voorkom je irritatie aan de huid en kun je met een gerust hart je kleding dragen.

Azijn gebruiken als wasverzachter

Azijn is goed te gebruiken als vervanging van wasverzachter. Een wasverzachter helpt om zachtere kleding te krijgen. Azijn verwijdert kalk uit het water en hierdoor wordt water zachter en dus ook je kleding. Bij het wassen van babykleding is het gebruik van wasverzachter niet aan te raden door de gevoelige babyhuid. In plaats daarvan gebruik je een klein scheutje azijn. Het breekt urineresten en zeepresten af en maakt de kleding lekker fris en bovendien zacht.

Azijn verwijdert kalk en maakt wasmachine schoon

Naast dat kalk zorgt voor zacht water, reinigt het ook je wasmachine. Wil je de wasmachine echt een keer goed reinigen? Met een flinke scheut azijn en een kop soda in de trommel was je de wasmachine schoon op een hoge temperatuur (het liefst 90 graden). Het verwijdert alle zeep, bacteriën en vieze geuren en laat je wasgoed bij de volgende wasbeurt lekker fris ruiken.

Don’t voor het gebruiken van azijn in de wasmachine!

Geen wasmiddel vervangen voor azijn

Hoewel een kopje azijn zoals je leest voor vele dingen goed te gebruiken is, is het geen vervanger voor wasmiddel. Met wasmiddel verwijder je de meeste vlekken. Gebruik dus altijd een wasmiddel naast azijn. Wel kun je iets minder wasmiddel toevoegen dan gewoonlijk. De combinatie van een mild wasmiddel met azijn is het beste voor een gevoelige huid.

Azijn niet combineren met bleek

Gebruik nooit azijn in de wasmachine in combinatie met een wasmiddel waar bleek in zit. Door deze combinatie kan giftig chloorgas vrijkomen. Controleer dus of je geen wasmiddel met bleek gebruikt.

Opletten met het gebruik van azijn en rubberen rand

Wil je de rand van de wasmachine schoonmaken? Natuurazijn werkt hier goed voor, maar gebruik absoluut geen schoonmaakazijn. Hier zit te veel zuur in en dit tast het rubber aan. Ook bij het schoonmaken met natuurazijn moet je dit niet veelvoudig gaan doen om het rubber te beschadigen.

Alternatieven voor schoonmaakazijn

Een alternatief voor schoonmaakazijn is natuurazijn. Zowel natuurazijn als schoonmaakazijn bevat zuur, echter heeft natuurazijn vaak maar een percentage van 4-5%. Het is wel een natuurlijk middel en daarom beter voor het milieu dan schoonmaakazijn.

Veelgestelde vragen over een schoonmaakazijn wasmachine

Waar voeg je schoonmaakazijn toe in je wasmachine?

Je voegt azijn toe in het wasverzachterbakje van de wasmachine.

Hoeveel azijn toevoegen bij de was?

Een klein kopje azijn bij je kleding toevoegen is meer dan voldoende. Wil je de wasmachine reinigen, dan werkt een flinke scheut schoonmaakazijn in combinatie met wat soda in de trommel het beste.

Hoe doe je azijn in de wasmachine?

Wil je azijn toevoegen tijdens het wassen van kleding, dan doe je een scheutje azijn in het wasverzachterbakje. Maak je enkel de wasmachine schoon zonder wasgoed erin, dan doe je de azijn in de trommel.

Wat gebeurt er als je azijn in de wasmachine doet?

Met de toevoeging van azijn in je wasmachine wordt je kleding schoner, voorkom je huidirritatie, verwijder je kalk in de wasmachine en gebruik je zo een natuurlijke wasverzachter.

Hoe kun je kleding wassen met azijn?

Je kunt azijn toevoegen tijdens het wasprogramma, maar je kunt azijn ook gebruiken door kleding vooraf te laten weken in azijn. Of je spuit wat azijn op hardnekkige vlekken om zo deze vlekken en andere vieze geurtjes te verwijderen.