Wasmachine.com

Wasmachine centrifugeert niet

Heb je problemen met je wasmachine want het wasprogramma is afgelopen maar de wasmachine centrifugeert niet meer? Dit is vaak goed te verhelpen zodra je de oorzaak weet. In dit artikel lees je de meest voorkomende oorzaken én hoe je dit op de juiste manier oplost.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Wasmachine centrifugeert niet: vind eerst de oorzaak.
  • Een verstopte filter of afvoer is de meestvoorkomende oorzaak.
  • Reinig de wasmachine regelmatig om dit in de toekomst te voorkomen.

Wasmachine centrifugeert niet: probleem verhelpen

Heb je net een was gedraaid en komt de kleding nat uit de wasmachine? Dan centrifugeert de wasmachine helaas niet meer. Dit kan diverse oorzaken hebben zoals een verstopte pomp of filter of een te volle trommel. Gelukkig zijn deze oorzaken vaak zelf makkelijk en snel op te lossen waardoor jij binnen no-time weer een goed gecentrifugeerde wasmachine hebt.

Mogelijke oorzaken waardoor je wasmachine niet centrifugeert

Filter verstopt bij de pomp

Een verstopte pomp is het meest voorkomende probleem waardoor jouw wasmachine niet centrifugeert. Het filter raakt verstopt door een opeenhoping van pluisjes of kleine voorwerpen zoals knopen, muntjes en speelgoed. Zo los je dit snel op:

  1. Haal de stekker uit het stopcontact en zoek de pomp van de wasmachine. Deze bevindt zich vaak onderaan achter een klepje.

  2. Als er een afvoerslang is, zet er dan een plastic bak voor om het water op te vangen.

  3. Draai het filter van de pomp los, controleer deze op viezigheid en maak deze schoon.

  4. Controleer gelijk of de schoep niet geblokkeerd is. Deze vind je achter het filter. Check of deze goed kan bewegen. Is dit niet het geval? Haal dan de voorwerpen weg die de schoep blokkeren.

Water in de wasmachine pompt niet af

Blijft er een laagje water in de trommel zitten? De wasmachine pompt geen water af en kan daardoor ook niet centrifugeren. Als het water niet af pompt dan zijn hier verschillende oorzaken voor. Hierboven las je al het meestvoorkomende probleem. Daarnaast kan het ook zijn dat de afvoerslang geblokkeerd is of de afvoer verstopt is. De afvoerslang raakt geblokkeerd door een knik in de slang of als deze klem zit, controleer of dit het probleem is. Is de afvoerbuis verstopt, dan kan het water ook niet worden afgevoerd. Om te controleren of de afvoerbuis verstopt is pak je de afvoerslang uit de afvoer en doe je er water in. Overstroomt de afvoer direct dan is deze geblokkeerd. Dit kun je weer verhelpen door kokend water of een oplosmiddel in de afvoerslang te gieten.

Wasmachine te zwaar beladen

Wanneer je de wasmachine zwaar belaadt en de trommel te vol is, zal deze niet centrifugeren. Haal wat stukken wasgoed eruit en probeer het centrifuge programma opnieuw. Zorg er voor de volgende keer voor dat je bij het laden van de wastrommel altijd een handbreedte aan ruimte overhoudt tussen het wasgoed en de trommel.

Te veel zeepresten in de wasmachine

Je wasmachine centrifugeert niet door een teveel aan zeep in de wasmachine. Deze zeepresten blijven achter na het wassen en stapelen zich op. De zeepresten lossen zich op door een wasprogramma te draaien van 90 graden of hoger zonder wasgoed. Voeg een beetje soda toe in de trommel om deze volledig schoon te krijgen en fris te laten ruiken.

De trommel van de wasmachine draait niet meer

Werkt de wasmachine en het display goed, maar begint de trommel niet te draaien? Controleer eerst of de stekker goed in het stopcontact zit. Als dit zo is, dan zijn waarschijnlijk de koolborstels versleten. Deze moeten vervangen worden. Je kunt dit zelf doen, maar het is beter om dit door een professionele monteur te laten vervangen.

Contacteer een monteur

Neem contact op met een monteur wanneer de koolborstels moeten worden vervangen. Dit kan het beste met professionele hulp gedaan worden. Ook als de rest van de oorzaken het probleem niet verhelpen is het verstandig om hulp in te schakelen. Het kan zijn dat er dan een storing is waardoor je een defecte wasmachine hebt. Een monteur helpt jou om de storing opgelost te krijgen.

Voorkomen dat je wasmachine niet meer centrifugeert

Om te voorkomen dat je wasmachine niet centrifugeert is het belangrijk om wasmachines goed te onderhouden en regelmatig te reinigen. Dit doe je het beste door eens per maand een lege was te draaien met wat azijn erin. Zo ruikt de wasmachine fris en de azijn verwijdert de zeepresten. Maak daarbij eens paar maand ook het filter schoon en controleer de afvoerslang. Dit alles helpt ook om de levensduur van wasmachines te verlengen. Ook moet je nooit de trommel te vol proppen, hierdoor centrifugeert een wasmachine ook niet.

Veelgestelde vragen over een wasmachine centrifugeert niet

Wat moet je doen als je wasmachine niet centrifugeert?

Probeer eerst zelf de oorzaak te vinden, dit lees je in het artikel hierboven. Heb je het niet gevonden of krijg je het zelf niet opgelost? Dan is het verstandig om een monteur in te schakelen.

Waarom wilt wasmachine niet centrifugeren?

Er zijn diverse oorzaken waarom een wasmachine niet centrifugeert. Dit kan komen doordat het filter of de afvoerpomp verstopt zit, er te veel was in de trommel zit, er te veel zeepresten in de wasmachine zitten of de trommel draait niet meer. Er kan ook een storing zijn. Loop alles na om de oorzaak te achterhalen.

Wat te doen als je was kletsnat uit de wasmachine komt?

Als je was nat uit de wasmachine komt, dan centrifugeert deze niet meer. Kijk in het artikel na wat het kan zijn waarom de wasmachine niet centrifugeert en probeer daarna opnieuw een centrifuge programma.

Waarom blijft mijn was nat?

Jouw was in de wasautomaat blijft nat doordat de centrifuge niet of niet goed werkt. Probeer de oorzaak te achterhalen waarom deze niet werkt en het vervolgens te verhelpen. Het kan vaak zijn dat de trommel overbeladen is waardoor de wasmachine niet centrifugeert.