Wasmachine.com

Vulgewicht wasmachine

Het vulgewicht wasmachine geeft aan hoeveel kilogram wasgoed er in de trommel past. Je bepaalt wat voor jou het juiste vulgewicht is aan de hand van de grootte van je huishouden, de hoeveelheid wasg, het soort was en de ruimte in je woning. Alleen als je al deze factoren goed beoordeelt, kun je bepalen welk vulgewicht je nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld alleen afgaat op een huishouden van vijf personen, maar niet bedenkt dat je nooit zulke grote ladingen hebt, maak je alsnog de verkeerde keuze.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Bepaal het juiste aantal kilogram vulgewicht niet alleen aan de hand van de grootte van je huishouden.
  • Voor grote items heb je ook een grotere wasmachine nodig.
  • Het verkeerde vulgewicht leidt tot onnodig water- en energieverbruik.

Hoeveel weegt wasgoed?

Het gewicht van was varieert sterk afhankelijk van het soort kledingstuk of textiel. Hier zijn enkele schattingen:

KledingstukGewicht
T-shirt150-200 gram
Kleine handdoek200 gram
Grote badhanddoek500-900 gram
Tweepersoonslaken500-800 gram
Dekbedhoes1-2 kilogram

Welk vulgewicht moet ik kiezen voor mijn wasmachine?

Je kiest het het aantal kg vulgewicht van je wasmachine op basis van een aantal verschillende factoren.

Grootte huishouden

Er zijn lijstjes die de grootte van een gezin verbinden aan het vulgewicht van een wasmachine:

Grootte huishoudenVulgewicht
1 tot 2 personen5 of 6 kg
3 tot 4 personen7 of 8 kg
5 personen of meer9 kg of meer

In de meeste gevallen zit je goed als je je aan dit lijstje houdt. Maar vergeet de andere eigenschappen niet!

Je hoeveelheid wasgoed

Stel dat je alleen woont, maar dat je elke dag sport en al je kleding na één keer dragen wil wassen. Dan kan het al snel gebeuren dat je een flinke berg was verzamelt. In dat geval is een wasmachine met een vulgewicht van 5 kg of 6 kg voor jou al snel te klein. Het zal namelijk betekenen dat je om de paar dagen de wasmachine aan moet zetten. Door een model met een groter vulgewicht te kopen, kun je minder vaak wassen, wat op de lange termijn je water- en energieverbruik omlaag zal brengen.

Ook kan je wel een groot huishouden hebben, maar gewoon niet zo veel was. Bijvoorbeeld omdat je werkkleding hebt die op je werk wordt gewassen of omdat je veel kleding hebt die je met de hand wast of laat stomen. Voor een paar t-shirt, sokken en onderbroeken heb je geen grote wasmachine nodig.

De soort was die je hebt

Hoeveel kilogram wasgoed je in werkelijkheid hebt is niet altijd evenredig aan je huishouden. Stel bijvoorbeeld dat jij allergieën hebt, waardoor je graag vaak je beddengoed en gordijnen wast. Dan is het wel handig dat dit allemaal in je wastrommel past. In dat geval heb je ook helemaal niks aan een kleine wasmachine.

De ruimte in je huis

Een wasmachine die bij je huishouden past, kun je misschien helemaal niet kwijt in je woning. Wasmachines met een hoger vulgewicht zijn uiteraard ook iets breder en niet zonder meer geschikt om overal neer te zetten. Je moet voordat je een nieuwe wasmachine koopt dus ook zeker goed nadenken over de ruimte die je hebt.

Wat als ik een verkeerd vulgewicht voor mijn wasmachine kies?

Het kiezen van het verkeerde vulgewicht kan ontzettend vervelend zijn. Bij een te laag vulgewicht zal je ervaren dat niet al je was in je wasmachine past, waardoor het aantal wasbeurten per week flink zal oplopen. Dat kost je niet alleen veel meer tijd, maar je verbruikt ook meer water, energie en wasmiddel dan nodig is.

Ook zal je was in een te volle trommel nooit echt goed schoon worden. Het moet namelijk kunnen ronddraaien en het water moet de ruimte krijgen om door je was heen te spoelen en de vlekken te verwijderen.

Bij grotere trommel gebeurt het omgekeerde. Je vult de trommel iedere keer maar voor de helft, waardoor je veel meer water en energie verbruikt dan nodig is. Heb je geen grote ladingen, dan heb je een kleinere wasmachine nodig.

Veelgestelde vragen over een vulgewicht ven een wasmachine

Lees ook eens wat andere consumenten willen weten over het aantal kilogram vulgewicht voor een wasmachine, misschien leer je nog iets waar je zelf niet over had nagedacht.

Wat is het vulgewicht van je wasmachine?

Het vulgewicht verwijst naar het aantal kg wasgoed dat je in de trommel kwijt kunt. Hierbij gaat het om droog wasgoed.

Hoe weeg je wasgoed?

In tegenstelling tot wat je denkt is het niet per se nodig om exact uit te vogelen wat je was weegt. Wanneer je er vanuit gaat dat een 8 kg wasmachine precies groot genoeg is voor vier personen, zit je vaak goed. Als je het wel wil wegen, moet je er rekening mee houden dat je het weegt als het nog droog is, niet als het uit de machine komt.

Hoe vol mag een trommel zitten?

Houd er rekening mee dat je was altijd voldoende ruimte nodig heeft om te bewegen. Voor de meeste stoffen houdt dit in dat je de trommel tot ongeveer driekwart kunt vullen. Stoffen die veel water opnemen, zoals handdoeken en beddengoed, kunnen heel zwaar worden als ze nat zijn en in dat geval is het verstandig om de trommel iets minder vol te doen.