Wasmachine.com

Wasmachine en droger op 1 groep

Het is belangrijk om een wasmachine en een droger op aparte groepen aan te sluiten om overbelasting van je stroomnetwerk te voorkomen. Dit geldt zelfs als de apparaten niet tegelijkertijd worden gebruikt en het niet aan te raden is om ze op dezelfde groep aan te sluiten. Verzekeringsmaatschappijen kunnen een claim weigeren als de installatie niet aan de richtlijnen voldoet. Zelfs als de apparaten een eigen groep hebben, is het belangrijk om op te letten dat ze niet tegelijkertijd worden aangezet om overbelasting te voorkomen.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een wasmachine en droger kunnen niet op één groep worden aangesloten.
  • Bij onjuiste installatie kan de verzekering een claim weigeren.
  • Je vindt het verbruik van je wasmachine en droger op het typeplaatje.

Kunnen een wasmachine en droger op één groep worden aangesloten?

De vuistregel is dat alle apparatuur met een wattage van 2000 watt of meer altijd op een eigen groep moet worden aangesloten. Een gemiddelde wasmachine verbruikt tussen de 2500 en 3000 watt. Voor een droger geldt hetzelfde, wat dus betekent dat beide apparaten op hun eigen groep aangesloten moeten worden. Wanneer je dit niet doet, loop je het risico dat je stroomnetwerk wordt overbelast. De dragen van de apparaten worden dan heet, wat tot gevolg heeft dat ze stuk gaan en zelfs brand kunnen veroorzaken.

Dubbel stopcontact gebruiken

Wat veel mensen doen, is beide apparaten toch op dezelfde groep aansluiten, met behulp van een dubbel stopcontact of een dubbele WCD. Zij gebruiken dan als argument dat ze beide apparaten nooit tegelijkertijd aan zullen zetten. Hier kleeft echter wel een groot nadeel aan, namelijk dat de verzekering kan weigeren om schade te vergoeden, omdat je de twee apparaten niet volgens de richtlijnen van de NEN1010 hebt geïnstalleerd.

Energiezuinige wasmachine en droger aansluiten op 1 groep

Zelfs wanneer je een energiezuinige wasmachine en droger hebt, is de kans groot dat het gezamenlijke verbruik nog steeds meer dan 3500 watt is. Je kunt het verbruik in watt altijd controleren op het typeplaatje, dat ergens op de wasmachine geplakt is. Waar je deze precies kunt vinden verschilt per wasmachine en droger. Soms zitten ze aan de binnenkant van de deur, aan de achterkant van het apparaat of achter het klepje van de filter.

Tegelijkertijd de wasmachine en droger aanzetten in huis

Wanneer beide apparaten op een aparte groep zijn aangesloten, loop je in principe geen extra risico als je beide apparaten tegelijk aanzet. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

  1. In de eerste plaats moet je er zeker van zijn dat je stroomnetwerk sterk genoeg is om beide apparaten te kunnen ondersteunen. Zeker in oudere huizen kan het nog wel eens voorkomen dat het simpelweg niet mogelijk is om zowel een wasmachine als droger te laten draaien.
  2. Ook moet je rekening houden met de programma’s die je draait. Een heftige droogcyclus kan misschien niet gecombineerd worden met het meest energie intensieve wasprogramma. Dit vergt samen te veel energie, waardoor je netwerk overbelast kan raken.

No go

Over het algemeen is het dus niet aan te raden om beide apparaten tegelijk aan te zetten, om zo min mogelijk risico te lopen.

Je kunt er ook voor kiezen om een wisselschakelaar te gebruiken, deze zal ervoor zorgen dat één van de apparaten wordt uitgeschakeld als de ander meer stroom verbruikt. Zo wordt bijvoorbeeld de droger tijdelijk uitgeschakeld als de wasmachine aan het centrifugeren is. Bij verminderde stroombehoefte van de wasmachine wordt de droger vanzelf weer ingeschakeld.

Veelgestelde vragen over een wasmachine en droger op 1 groep

Natuurlijk zijn er meer mensen die vragen hebben over of een wasmachine en droger op één groep aangesloten kunnen worden. Hier beantwoorden we de vragen die het vaakst worden gesteld.

Kunnen een wasmachine en droger op één groep?

Je kunt een wasmachine en droger niet op één groep aansluiten, omdat deze dan overbelast zal raken. Per groep mag je ongeveer 3500 watt aansluiten, maar beide apparaten hebben een gemiddeld wattage tussen de 2500 watt en 3000 watt.
Ook als je beide apparaten niet tegelijkertijd gebruikt, is het nog steeds een heel slecht idee om ze allebei op dezelfde groep aan te sluiten. De verzekering zal namelijk de schade niet dekken als de apparaten niet volgens de juiste richtlijnen aangesloten zijn.

Welke apparaten moeten op een aparte groep?

Het standaard advies is om alle apparaten van meer dan 2000 watt op aparte groepen aan te sluiten. Naast je wasmachine en je droger, vallen daar ook de vaatwasser en de oven onder. Je kunt het vermogen van een apparaat altijd vinden op het typeplaatje, dit zit vaak op de achter- of onderkant van elektrische apparaten.

Heeft een droger een aparte groep nodig?

Ook een droger heeft een verbruik van meer dan 2000 watt, waardoor het wordt geadviseerd om het apparaat op een aparte groep aan te sluiten. Zonder eigen groep voor je droger loop je het risico dat je netwerk overbelast raakt, wat ook schadelijk kan zijn voor je apparaten.