Wasmachine.com

Professionele wasmachine

Huishoudelijke wasmachines slijten snel bij veelvuldig gebruik. In dat geval kan een professionele wasmachine uitkomst bieden, omdat deze machines gebouwd zijn om dagelijks veel wasbeurten te kunnen draaien. Ze zijn steviger, wassen sneller en zijn eenvoudig te bedienen, waardoor je snel weer door kunt met andere taken. Bovendien zijn ze geschikt voor een grote groep mensen. Overweeg advies in te winnen om te bepalen of een professionele wasmachine geschikt is voor jouw situatie. Laat je hier adviseren over of een professionele wasmachine is waar jij naar op zoek bent.

Beste professionele wasmachine van 2024

1

Samsung WW80T654ALX AddWash

2

Samsung WW90T986ASH QuickDrive AddWash

3

Bosch WGG14408NL

4

Siemens WG44G207NL

5

Siemens WM14VK0CFG intelligentDosing

Laatste update: 19 mei 2024

Beste professionele wasmachine van 2024

1

Samsung WW80T654ALX AddWash

2

Samsung WW90T986ASH QuickDrive AddWash

3

Bosch WGG14408NL

4

Siemens WG44G207NL

5

Siemens WM14VK0CFG intelligentDosing

Laatste update: 19 mei 2024

Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Professionele wasmachines hebben een levensduur van ongeveer 30.000 wasbeurten.
  • Bij huishoudelijke modellen is dat gemiddeld 3500 wasbeurten.
  • Als je meerder keren per dag wast, is een professioneel model de beste keuze.
  • De beste professionele wasmachine is de Samsung WW80T654ALX AddWash

Wat is een professionele wasmachine?

Professionele wasmachines, ook wel industriële wasmachines genoemd, zijn speciaal gemaakt voor situaties waarbij je meerdere keren per dag wil wassen. Iedere keer dat je een wasmachine gebruikt, neemt de levensduur een beetje af. Gemiddeld doet een huishouden tussen de 8 en 12 jaar met een wasmachine, dit komt omdat er maximaal 5 keer per week een was gedraaid wordt.

Diezelfde wasmachine zal bij professioneel gebruik veel minder lang meegaan. Het is voor geen een bedrijf prettig om iedere paar jaar een nieuwe wasmachine te moeten kopen, dus een professioneel model kan dan een goede oplossing zijn.

Dit zijn de beste professionele wasmachines van 2024

Ben je op zoek naar een professionele wasmachine, maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? Geen probleem, hier vind je een overzicht van de beste professionele wasmachines van 2024. Wij hebben deze selectie getest en met elkaar vergeleken. We keken daarbij onder andere naar de invloed van het apparaat op het milieu, de soorten textiel die gewassen kunnen worden, het vulgewicht, het gemak van onderhouden en het maximale aantal toeren.

Voordelen Nadelen
Maakt weinig geluid
Voor 1 of 2 personen
Heeft een stoomfunctie
Bediening via app
Heeft geen WiFi
De Samsung WW80T654ALX AddWash wasmachine is ontworpen voor de moderne huishouding en heeft diverse innovatieve functies. Een opvallend kenmerk is de AddWash-deur, die het mogelijk maakt om vergeten kledingstukken toe te voegen terwijl de wascyclus al draait. Verder zorgt de EcoBubble-technologie voor een efficiënte reiniging bij lage temperaturen, wat zowel milieuvriendelijk is als beter voor de kleding.

Hoewel het apparaat hoog scoort op gebruiksgemak en efficiëntie, zijn er ook enkele nadelen. Het mist een Autodose-functie voor automatische wasmiddeldosering en heeft geen QuickDrive-functie voor snellere wascycli. Ook kan het draaigeluidsniveau van 72 dB als storend worden ervaren in kleinere woonruimtes.

De machine biedt ook slimme connectiviteit via de SmartThings-app en verschillende lekbeveiligingsmechanismen. In geval van een lek wordt de watertoevoer automatisch afgesloten, wat extra veiligheid en gemoedsrust biedt. De app maakt het mogelijk om favoriete wascycli op te slaan en te selecteren, wat bijdraagt aan een gebruiksvriendelijke ervaring op de lange termijn.

Voordelen Nadelen
Maakt weinig geluid
Voor een gezin
Heeft een stoomfunctie
Topklasse waskwaliteit
Bediening via app
Heeft WiFi
Duur
De Samsung WW90T986ASH QuickDrive AddWash wasmachine onderscheidt zich met unieke functies zoals QuickDrive-technologie, die een halfvolle trommel in slechts 39 minuten kan wassen. Dit maakt het apparaat bijzonder geschikt voor mensen met een drukke levensstijl. Ook de AI Wash-functie voor automatische dosering van wasmiddel en wasverzachter is een groot pluspunt; het bespaart zowel geld als milieu.

Aan de andere kant kent de machine ook enkele nadelen. Zo ontbreekt een trommelverlichting, wat lastig kan zijn in een donkere ruimte zoals een kelder. Daarnaast is met een geluidsniveau van 72 dB tijdens het centrifugeren, de wasmachine niet de stilste in zijn soort.

Tenslotte, op het gebied van energiebesparing valt de Samsung WW90T986ASH QuickDrive AddWash tegen. Hoewel de machine in staat is om de wastijd te verkorten, levert dit op de lange termijn een geschatte energiebesparing van slechts 290 euro op. Dit is niet bijzonder indrukwekkend in vergelijking met andere energiezuinige modellen.

Voordelen Nadelen
Maakt weinig geluid
Voor een gezin
Topklasse bouwkwaliteit
Geen stoomfunctie
Basisklasse waskwaliteit
Heeft geen WiFi
De Bosch WGG14408NL wasmachine scoort hoog op diverse punten. Een van de belangrijkste voordelen is de Hygiëne Plus wascyclus, speciaal ontworpen om allergenen zoals pollen en dierenharen te verwijderen. Dit maakt de machine uitermate geschikt voor mensen met allergieën of huisdieren. Daarnaast biedt de machine een anti-vlek systeem om hardnekkige vlekken efficiënt aan te pakken, en een SpeedPerfect optie die een wasbeurt met 65% versnelt zonder verlies van waskwaliteit.

Echter, de machine is niet zonder nadelen. Het mist een i-DOS functie voor automatische dosering van wasmiddel, waardoor er kans is op verspilling. Ook ontbreekt een Iron Assist functie voor het verminderen van kreuken, wat kan resulteren in extra strijktijd. Bovendien is er geen volledige snelle wascyclus, wat zou kunnen helpen bij tijdsgebrek.

Qua energie-efficiëntie is de Bosch WGG14408NL een sterke speler met een A-label, wat een besparing tot € 290 aan energiekosten gedurende de levensduur van de machine belooft. Dit maakt het een duurzame keuze voor zowel kleine als grote huishoudens.
Voordelen Nadelen
Maakt weinig geluid
Voor een gezin
Topklasse bouwkwaliteit
Geen stoomfunctie
Basisklasse waskwaliteit
Heeft geen WiFi
De Siemens WG44G207NL wasmachine wordt gekenmerkt door gebruikersgemak en efficiëntie, geschikt voor zowel grote als kleine huishoudens. Opvallende pluspunten zijn de AquaStop-lekbeveiliging, die automatisch de wateraanvoer uitschakelt bij een lek, en de varioSpeed-optie, waarmee je tot 60% sneller kunt wassen zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast is de machine met een geluidsniveau van 70dB relatief stil, wat handig is voor thuiswerkers en studenten.

Aan de andere kant zijn er ook nadelen. Het apparaat mist een intelligentDosing-systeem voor automatische dosering van wasmiddel en wasverzachter. Ook kan de machine niet via een app bediend worden, wat in het huidige digitale tijdperk een gemis kan zijn.

Energie-efficiëntie is een ander sterk punt; de machine heeft een A energielabel, wat tot €290 besparing op de energierekening kan opleveren gedurende zijn levensduur. Het laadvermogen van 9 kg maakt de wasmachine flexibel inzetbaar.

De Siemens WM14VK0CFG wasmachine biedt verschillende innovatieve functies om het wassen gemakkelijker en efficiënter te maken. Met de intelligentDosing technologie doseert de machine automatisch de optimale hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter, wat niet alleen handig is maar ook de levensduur van je kleding kan verlengen. Daarnaast helpt de powerSpeed 59'-functie om 5kg wasgoed binnen slechts 59 minuten te wassen, een ideale optie voor mensen met een drukke agenda.

De wasmachine is ook milieuvriendelijk en kostenefficiënt dankzij de iSensoric sensoren. Deze technologie meet hoe vuil de was is en past het water- en energieverbruik dienovereenkomstig aan. Hierdoor kan men tot €290 besparen gedurende de levensduur van de machine.

Echter, er zijn ook enkele nadelen. De Siemens WM14VK0CFG heeft geen app-ondersteuning voor het bedienen van de wasmachine op afstand. Bovendien, terwijl de powerSpeed 59'-functie nuttig is voor kleine wasladingen, biedt de machine geen snelle wascyclus voor grotere ladingen. Daarnaast heeft de machine een geluidsniveau van 69 dB tijdens het centrifugeren, wat storend kan zijn in sommige woonomstandigheden.

Huishoudelijke wasmachines versus professionele wasmachines

Levensduur

Huishoudelijke machines hebben een gemiddelde levensduur van 3500 wasbeurten, terwijl professionele wasmachines tot wel 30.000 wasbeurten mee kunnen. De robuuste uitvoering zorgt er ook voor dan de onderdelen minder snel beschadigen, wat ook voordelig is voor de levensduur.

Gebruiksgemak

Daarbij zijn professionele wasmachines ook meer gericht op gebruik door verschillende mensen. De modellen hebben een groot display met een gemakkelijk programmeerbare besturing in verschillende talen. Ieder personeelslid binnen een bedrijf zal dan moeiteloos de wasmachine kunnen gebruiken, zonder schade aan te richten aan het apparaat zelf of aan het wasgoed.

Snelheid

Verder is een professionele wasmachine ook veel sneller dan een consumenten wasmachine. Gemiddeld is een lading wasgoed twee keer sneller schoon, dus in 45 minuten in plaats van 90 minuten. Dit geeft bedrijven de kans om zo snel mogelijk door te kunnen gaan met de werkzaamheden.

Vulgewicht

Een professionele machine hoeft niet per se een groter vulgewicht te hebben, de kleinste modellen hebben een vulgewicht van 8 kg, wat vergelijkbaar is met een huishoudelijk apparaat, maar er zijn ook modellen die een vulgewicht van meer dan 75 kg.

Speciale wasprogramma’s

Tot slot zijn er ook speciale programma’s die het wasgoed beschermen. Zo kan wasmiddel via een automatisch weegsysteem worden aangepast op de hoeveelheid wasgoed, zodat je altijd schoon wasgoed hebt, ook als er bijvoorbeeld vetvlekken op zitten.

Waarom kiezen voor een professionele wasmachine?

Je kiest voor een professionele wasmachine in plaats van een huishoudelijke wasmachine als je dagelijks meerdere wasprogramma’s wil draaien. Veel bedrijven, bijvoorbeeld sportscholen, kapsalons en horecazaken hebben zo veel was, dat er geen huishoudelijke wasmachines zijn die die taak met dezelfde snelheid kunnen vervullen.

Voor de meeste huishoudens heeft het weinig zin om in plaats van een normale wasmachine te kiezen voor een professioneel model. Wanneer je een normale wasmachine tussen de 3 en 5 keer per week gebruikt, zal het apparaat namelijk nog steeds een voldoende lange levensduur hebben. De prijs van een professionele wasmachine ligt namelijk aanzienlijk hoger, waardoor het de investering helemaal niet waard is.

Eigenschappen van een professionele wasmachine

Er zijn een aantal eigenschappen die ervoor zorgen dat een professionele wasmachine anders is dan een model voor consumenten.

De bouw

Een machine die meerdere keren per dag aan staat, moet natuurlijk wel in staat zijn om de klappen op te vangen. Voor intensief gebruik zijn de materialen van het apparaat aanzienlijk sterker dan bij de gewone huis-tuin-en-keuken wasmachines. Zo is de roestvrijstalen trommel beter bestand tegen slijtage, waardoor je veel minder snel in de problemen komt.

Het vulgewicht

In een professionele setting heb je vaak iets meer wasgoed dan thuis, denk maar aan de kapper die dagelijks een hele berg handdoeken moet wegwerken. Daarom is het vulgewicht van deze apparaten groter dan je misschien gewend bent. De trommel zit ook wat hoger, waardoor je ook grote hoeveelheden wasgoed in een comfortabele werkhouding al het wasgoed kunt in- en uitladen. Soms zijn er ook onderdelen in hoogte verstelbaar, zodat iedereen comfortabel met het apparaat kan werken.

Duurzaamheid

Je denkt misschien dat zo’n groot apparaat helemaal niet efficiënt werkt en grote hoeveelheden water en energie verbruikt. Het tegenovergestelde is echter waar. Ieder wasprogramma is zo in te stellen dat je nooit meer water of energie verbruikt dan nodig, wat beter is voor je kosten, voor je wasgoed en voor het apparaat zelf.

Extra functies

Veel professionele modellen hebben een aansluiting voor een muntautomaat of een ander betaalsysteem. Dit is zodat ze gemakkelijk in een wasserij of andere openbare wasplek geplaatst kunnen worden.

Veelgestelde vragen over een professionele wasmachine

Tot slot beantwoorden we hier de vragen die andere geïnteresseerden vaak stellen over de professionele wasmachines. Lees het door om er zeker van te zijn dat je alles over deze apparaten te weten komt.

Hoeveel kost een professionele wasmachine?

Wat betreft de prijs moet je er rekening mee houden dat je ten minste €3000 kwijt zal zijn. Daar staat wel tegenover dat je per lading veel meer wasgoed kwijt kunt, waardoor de prijs per wasbeurt weer wat lager ligt. Gemiddeld kost een wasje draaien met een gewone wasmachine €0,50 en bij een professioneel model is dat ongeveer de helft. Dit gaat dan om de kosten voor energie en wasmiddel, per kilo wasgoed.

Waarom professionele wasmachine?

Je kiest voor een professionele wasmachine als je vaak moet wassen. Een gewoon model zal namelijk een veel kortere levensduur hebben als je meerdere keren per dag een cyclus aanzet. Een professionele wasmachine is hier wel voor gebouwd, waardoor het apparaat een langere levensduur heeft. Zo voorkom je dat je iedere paar jaar een nieuwe wasmachine aan moet schaffen.

Ook als je grote hoeveelheden was hebt, kun je kiezen voor een professionele wasmachine. Het vulgewicht kan namelijk oplopen tot wel 100 kg, wat betekent dat je heel veel wasgoed kwijt kunt. Professionele machines worden gebruikt op plekken waar er veel wasgoed is met een hoog verloop, bijvoorbeeld in ziekenhuizen om personeelskleding en beddengoed te wassen.