Wasmachine.com

Droger op wasmachine

Heb je een wasmachine en droger, maar geen ruimte om deze naast elkaar te zetten? Denk dan eens aan stapelen! Dat doe je heel gemakkelijk zelf met behulp van een tussenstuk of kast. Zorg altijd dat de wasmachine helemaal waterpas staat en zorg ervoor dat je droger veilig staat met een stapelkit.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Zet je droger op wasmachine met of zonder kast.
  • Houd er rekening mee dat het een klus voor twee personen is.
  • Gebruik een tussenstuk voor extra veiligheid.

Mag een wasmachine op een droger geplaatst worden?

Nee, een wasmachine is namelijk veel zwaarder dan een droger, zeker als deze tijdens het wassen is gevuld met water. Daarbij beweegt het apparaat ook veel meer tijdens het centrifugeren. Waneer je de wasmachine bovenop zet, bestaat er dus een kans dat deze er vanaf zal vallen door de trillingen. De juiste manier om de twee apparaten op elkaar te plaatsen is met de droger bovenop.

Wil je toch per se dat de wasmachine boven staat? Kies dan voor een kast waarbij de twee apparaten worden gescheiden door een plank. Zorg ervoor dat de plank stevig genoeg is om de wasmachine te kunnen dragen, ook tijdens het wassen en centrifugeren.

Zo zet je een droger op een wasmachine: stappenplan

Gelukkig is het totaal niet moeilijk om een wasmachine en droger te stapelen. Houd er wel rekening mee dat dit een klus voor twee personen is.

Stap 1: Zet de wasmachine waterpas

Eerst ga je de wasmachine plaatsen op de plek waar je de apparaten wil hebben. Kies voor een stevige ondergrond. Zorg ervoor dat de wasmachine waterpas staat, anders bestaat er een kans dat de droger er vanaf valt voordat je alles hebt bevestigd. Hiervoor kun je de verstelbare pootjes aan de onderkant draaien totdat de bovenkant helemaal recht is. Heb je geen stabiele ondergrond? Zorg er dan voor dat de wasmachine waterpas staat door er iets onder te schuiven. Om ervoor te zorgen dat de wasmachine zo blijft staan kun je trillingsdempers gebruiken.

Stap 2: Gebruik eventueel een tussenstuk

Het is de meest verstandige keuze om een tussenstuk te gebruiken, want daarmee zorg je ervoor dat de droger minder kans heeft om ongewenst te verschuiven. In de meeste gevallen zie je hier niks van en met een beetje geluk levert het je zelfs extra comfort op in de vorm van een uitschuifbaar deel. Lees de gebruiksaanwijzing goed door en vergeet niet om de anti-slip stroken op te plakken.

Stap 3: Zet de droger op de wasmachine

Til de droger altijd met ten minste twee mensen op door deze aan de onderkant vast te houden. Vergeet niet dat een droger tussen de 40 en 60 kg kan wegen. Plaats de droger goed in het midden. Haal de spanband over de wasmachine en droger heen door de middelste gleuf en zorg ervoor dat de gladde kant naar de buitenkant wijst. Trek deze vervolgens zo hard mogelijk aan om er zeker van te zijn dat je wasdroger veilig is tijdens het centrifugeren.

Een stapelkit gebruiken voor een droger op een wasmachine

Om er zeker van te zijn dat de droger ook echt goed blijft staan kun je een stapelkit gebruiken. Dit hulpstuk zorgt ervoor dat de droger goed op zijn plaats blijft staan en niet kan verschuiven tijdens het centrifugeren van de wasmachine.

De onderkant van de stapelkit zit vast aan de wasmachine en de droger wordt er met behulp van een spanband op vast getrokken. Heb je een wasmachine en droger van twee verschillende merken en denk je dat je droger niet op de wasmachine past? Een universeel tussenstuk past op bijna alle modellen, het maakt daarbij ook niet uit of de droger dieper is dan de wasmachine.

Een tussenstuk kan ook erg handig zijn als er een uitschuifbaar stuk aan zit. Dit kun je gebruiken om bijvoorbeeld de wasmand op te plaatsen of om je was op op te vouwen.

Weinig ruimte? Overweeg een was- droogcombinatie

Passen de apparaten niet naast elkaar, maar ook niet op elkaar? Dan nog steeds hoef je geen gedag te zeggen tegen een droger. Met een was droogcombinatie kun je namelijk genieten van de functies van beide apparaten in één. Je stopt je wasgoed in het apparaat en het wordt in één cyclus gewassen en gedroogd. Houd er daarbij wel rekening mee dat zo’n programma uitzonderlijk lang duurt en dat het apparaat ook veel stroom en water verbruikt. Ook is het vulgewicht vaak iets kleiner dan gemiddeld.

Veelgestelde vragen over een droger op wasmachine

Lees voordat je begint met stapelen nog eens goed door wat de veelgestelde vragen van andere consumenten zijn, zo weet je zeker dat je optimaal bent voorbereid.

Kun je een droger op een wasmachine zetten?

Ja, want de droger weegt minder dan de wasmachine en je zet het lichtste altijd bovenop. Denk er hierbij over na dat een wasmachine zich vult met een paar liter water, wat flink wat extra kilo’s met zich mee kan brengen. Als je het andersom doet, loop je het risico dat de wasmachine valt, omdat deze topzwaar is.

Kan droger op wasmachine zonder tussenstuk?

Het kan in theorie wel, maar het is niet aan te raden. Beide apparaten zijn duur en op het moment dat de droger van de wasmachine valt heb je direct veel schade, niet alleen aan de apparaten zelf, maar ook aan de vloer. Investeer daarom in een tussenstuk dat alles op zijn plek houdt.

Welke droger past op mijn wasmachine?

Je hoeft niet altijd een nieuwe droger te kopen als je de twee apparaten wil stapelen, zelfs niet als je wasdroger groter is dan de wasmachine. De ideale oplossing is dan een universeel tussenstuk, wat ervoor zorgt dat alles netjes op elkaar past.

Wat is een stapelkit?

Een stapelkit is een hulpstuk dat een droger op een wasmachine plaatsen veel gemakkelijker en veiliger maakt. Erg handig als je niet genoeg ruimte hebt om beide apparaten naast elkaar te plaatsen.

Hoeveel gewicht kan er op een wasmachine?

Wasmachines kunnen over het algemeen drogers van 50 á 60 kilogram dragen. Er zijn nagenoeg geen drogers die meer wegen dan dat, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Een warmtepompdroger is de zwaarste in zijn soort en weegt vaak rond de 55 kilogram.