Wasmachine.com

Trekschakelaar wasmachine

Wil je je wasmachine in een vochtige ruimte plaatsen, maar ben je bang dat het water voor kortsluiting zal zorgen? Dan is een trekschakelaar wasmachine precies waar je naar op zoek bent. Deze zorgt er namelijk voor dat alles waterdicht is, waardoor jij je geen zorgen meer hoeft te maken. Met een contrastekker kun je deze heel gemakkelijk zelf aansluiten, zonder gebruik je ons stappenplan om het zelf te doen. Zit je er zelf liever niet aan? Dan kan de Coolblue service je altijd helpen.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een trekschakelaar beschermt je stopcontacten tegen vocht.
  • Je wasmachine heeft alleen stroom als het controlelampje brandt.
  • Ook handig als je niet wil dat je wasmachine continu ingeschakeld is.

Wat is een wasmachine trekschakelaar?

Water of vocht en elektra zijn geen goede combinatie, maar soms heb je alleen een aansluiting in je badkamer. Met een trekschakelaar wasmachine kun je ervoor zorgen dat je je wasmachine zonder zorgen in een vochtige ruimte kunt plaatsen.

Door de behuizing om het stopcontact heen kunnen er namelijk geen waterdampen bij komen en zo wordt kortsluiting voorkomen.

Daarbij zorgt een trekschakelaar er ook voor dat er geen spanning op het apparaat staat op het moment dat je het niet wil gebruiken. Als je aan het koord trekt dan wordt de stroom aan of juist uit gezet. Er brand altijd een rood lampje om aan te geven dat je de wasmachine aan kunt zetten.

Let bij het trekschakelaar kopen altijd op of het er eentje is die je handmatig bedient of dat het controlelampje automatisch aangaat op het moment dat je de wasmachine inschakelt.

Waarom zou ik kiezen voor een wasmachine trekschakelaar?

Er zijn een aantal redenen waarom een trekschakelaar voor jou een goede optie zal zijn. In de eerste plaats omdat kan het zijn dat je machine staat in een ruimte die vochtig is, zoals de badkamer of een kelder. Het is wettelijk gezien niet verplicht om in deze situaties een trekschakelaar te monteren, maar het is wel de meest verstandige keuze.

Je kunt ook voor een wasmachine schakelaar kiezen omdat je niet wil dat de wasmachine continu ingeschakeld is. Dat kan zijn omdat het apparaat ook in de sluimerstand nog best wat energie verbruikt, of omdat je jonge kinderen thuis hebt rondlopen.

Wasmachine aansluiten op trekschakelaar

Wil je zelf je wasmachine op een trekschakelaar aansluiten? Volg dan dit eenvoudige stappenplan:

Stap 1: Sluit alle stroom af

Dit doe je in de stoppenkast door de stop van de juiste groep de andere kant op te duwen. Als je er niet zeker van bent welke bij de wasmachine hoort, kun je het beste alle stroom in huis tijdelijk uitschakelen. Gebruik een spanningsmeter om te controleren of de stroom er ook daadwerkelijk af ligt.

Stap 2: Knip de stekker van je wasmachine af

Met een speciale schaar knip je de kop van de stekker van je wasmachine eraf, zodat je alleen nog het koord met de draden erin overhoudt.

Stap 3: Strip het koord

Om de draden te kunnen aansluiten aan de corresponderende draden in de trekschakelaar, moet je deze een stukje blootleggen. Haal de behuizing er omheen er voorzichtig vanaf.

Stap 4: Sluit de draden aan op de trekschakelaar

Om ervoor te zorgen dat alles goed wordt aangesloten zorg je ervoor dat de draden van de wasmachine worden aangesloten op de corresponderende draden van de trekschakelaar. Verbind ze zo hoog mogelijk, zodat je ze straks gemakkelijk kunt wegwerken onder de afdekking.

Stap 5: Dek de draden af

Wanneer alles goed is aangesloten kun je alles afdekken onder het kapje van de trekschakelaar. Je zal vanuit de wasmachine dan alleen nog een draad naar de trekschakelaar zien lopen en er is geen zichbare verbinding.

Stap 6: Test 1,2

Schakel alle stroom weer in en en schakel de wasmachine in of trek aan het koord om te controleren of alles naar behoren werkt. Er gaat een rood lampje branden als je wasmachine van stroom is voorzien.

Kies voor een trekschakelaar service

Zelf een trekschalaar installeren is niet iets wat de gemiddelde Nederlander kan, je kunt er dus het beste voor kiezen om daarvoor de service van Coolblue in te schakelen.

Om te bepalen of je deze dienst echt nodig hebt, moet je eerst kijken of je al een trekschakelaar in huis hebt. Deze is bevestigd aan je muur, vaak veel hoger dan ooghoogte, richting het plafond en heeft een of twee touwtjes waar je aan kunt trekken. Trekschakelaren zijn voornamelijk bedoeld voor vochtige ruimten, dus de kans is groot dat je hem in de badkamer zal vinden. Als je nog geen schakelaar hebt, dan zal je die eerst door een elektricien moeten laten installeren.

Het tweede punt waar je naar moet kijken is de contrastekker. Dit is namelijk een snoer met een waterdicht stopcontact aan het einde, dat is aangesloten p de trekschakelaar. Je kunt dan zelf alles direct en veilig op elkaar aansluiten.

Je hebt de service van Coolblue nodig als je wel een trekschakelaar, maar géén contrastekker hebt. De monteurs zullen er dan voor zorgen dat de stroomkabel van de wasmachine direct op de schakelaar wordt aangesloten. Zo weet je zeker dat je wasmachine op een veilige manier in de ruimte staat en dat er geen water bij het elektra kan komen. In het geval dat je een wasmachine en wasdroger wil aansluiten op een dubbele trekschakelaar, kan de service je ook helpen.

Veelgestelde vragen over een trekschakelaar wasmachine

Tot slot behandelen we de vragen die het vaakst gesteld worden over wasmachine schakelaars, zo weet je zeker dat je alle informatie die er is binnen je bereik hebt.

Waarom wasmachine op trekschakelaar?

Stopcontacten en water gaan niet goed samen, de damp zou er in theorie voor kunnen zorgen dat je kortsluiting krijgt. Door een schakelaar met een trekkoord te gebruiken zorg je ervoor dat het stopcontact zelf niet wordt blootgesteld aan invloeden van buiten en dat er alleen stroom op het apparaat staat als je het ook daadwerkelijk gebruikt.

Hoe sluit je een wasmachine aan op een trekschakelaar?

Het is niet super eenvoudig om zelf je wasmachine aan te sluiten op een trekschakelaar, behalve als er een zogenaamde contrastekker op zit. Dit is een waterdichte stekker die uit de trekschakelaar komt, waar je de stekker van jouw wasmachine op kunt aansluiten.

In alle andere gevallen moet je de draad van je wasmachine afknippen en deze verweven met die van de trekschakelaar. Hiervoor heb je wel enige expertise nodig, dus het kan handig zijn om daarvoor een professional in te schakelen.