Wasmachine.com

Baking soda wasmachine

Bijna iedereen heeft wel baking soda in huis. Als is het maar omdat je het een keer nodig had om iets te bakken. Maar wist je dat je baking soda ook kunt gebruiken om je wasmachine schoon te maken? Het verwijdert alle nare geurtjes en zorgt ervoor dat alle vetluis in je machine los wordt geweekt. Regelmatig baking soda gebruiken zorgt ervoor dat je wasmachine lekker schoon blijft en als het het toevoegt aan je witte wasgoed zal het er zelfs voor zorgen dat alles weer lekker wit wordt! Het grote voordeel is dat baking soda niet alleen erg goedkoop is, maar ook nog eens veel milieuvriendelijker is dan andere opties. Lees hier alles wat je over baking soda wasmachine moet weten!
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Baking soda is goedkoop en natuurlijk.
  • Het ontvet je wasmachine en verwijdert nare geurtjes.
  • Voorkom dat je wasmachine gaat stinken.

Wat is baking soda?

De kans is groot dat je al baking soda in huis hebt, want dit fijne witte poeder is voor veel verschillende doeleinden inzetbaar. Let op dat het hierbij gaat om de baking soda die wordt gebruikt om te koken, niet de kristal soda die op de schoonmaakafdeling te vinden is.

In het Nederlands wordt baking soda ook wel zuiveringszout genoemd en het heeft veel verschillende toepassingen. Zo is het het actieve ingrediënt in bakpoeder dat ervoor zorgt dat je huisgemaakte deeg zal rijzen, maar het wordt ook gebruikt in persoonlijke verzorging en bij het schoonmaken van je huis. Dit is omdat het zowel reinigend als ontvettend werkt.

De voordelen van baking soda gebruiken zijn dat het ontzettend goedkoop in de aanschaf is. Per kilo kost een pak ongeveer €3,50 en omdat je voor recepten vaak eetlepels baking soda gebruikt en voor het reinigen van je huis vaak een half kopje baking soda of een paar schepjes baking soda gebruikt, doe je met zo’n hoeveelheid erg lang.

Daarbij is het gebruik van een schepje baking soda ook niet belastend voor het milieu, waardoor het onder de milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen valt.

Tot slot is de lijst van dingen die je met baking soda kunt schoonmaken bijna eindeloos. We hebben hier de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet:

  1. Nare geurtjes neutraliseren

  2. Schimmel in de badkamer verwijderen

  3. Vlekken verwijderen uit bijvoorbeeld je bankstel

  4. Aanslag van koffie en thee verwijderen

  5. Verse bloemen langer in leven houden

Op deze pagina gaan we in op hoe je baking soda kunt gebruiken voor je wasmachine schoonmaken!

Hoe maak je de wasmachine schoon met baking soda?

Als je wasmachine je kleding schoonmaakt blijft er vaak veel achter. In de rubberen rand tussen de deur en de trommel vind je vetluis, wat in principe een verzameling is van vet, haren en huidschilfers. Na een tijdje komt hier een vieze geur vanaf en als je het nog langer laat zitten dan komen er ook vlekken op je kleding.

Gebruik een toiletpapiertje of een tissue om de viezigheid van tussen de rand te halen en voeg vervolgens een schep soda toe in de trommel. Let op dat je de soda direct in de trommel doet en dus niet in het bakje voor je wasmiddel.

Vervolgens draai je een programma zonder wasgoed op 90 graden. De lege trommel zal ervoor zorgen dat de baking soda goed door de wasmachine kan bewegen, waardoor het overal terecht kan komen en zijn werk kan doen.

Doordat soda ontvettend werkt zullen alle zeepresten oplossen en zal alle viezigheid uit je wasmachine verdwijnen. Ook zal je trommel minder stinken, soda neutraliseert namelijk geurtjes.

Waar kun je baking soda voor gebruiken bij een wasmachine?

Baking soda is erg veelzijdig in gebruik, ook in je wasmachine heeft het meerdere functies:

Voorkomen dat je wasmachine gaat stinken

Een wasmachine die niet goed wordt onderhouden, zal uiteindelijk gaan stinken. Je doet er dus goed aan om ervoor te zorgen dat je ten minste eens per twee maanden een lege trommel met een schepje baking soda draait. Vetresten krijgen zo niet de kans om zich op te hopen, waardoor je machine en je wasgoed gewoon lekker zullen blijven ruiken.

Vetluis verwijderen

Het maakt niet uit wat voor wasgoed je hebt, je zal altijd last blijven houden van vetluis. Het bestaat namelijk uit huidschilfers en haren, waar iedereen mee te maken heeft. Door met regelmaat een schepje baking soda in je wasmachine te doen, voorkom je dat er een vieze geur in je trommel komt die vervolgens ook in je pasgewassen kleding zal trekken.

Wasgoed extra schoon krijgen

Soms is je gebruikelijke wasmiddel gewoon niet genoeg om alle vlekken uit je kleding te krijgen. Een beetje extra baking soda kan dan helpen, voornamelijk bij witte kleding. Voeg gewoon wat toe bij je wasgoed, samen met het wasmiddel en je kleding zal weer net zo wit zijn als toen je het kocht.

Alternatieven voor je wasmachine schoonmaken met baking soda

Je wasmachine reinigen kan op veel verschillende manieren en de kans is groot dat je de juiste spullen hiervoor al in huis hebt. Kijk dus ook eens naar:

Je wasmachine schoonmaken met azijn

Schoonmaken kan ook met azijn, maar hierbij moet je wel opletten dat je een natuurlijk product gebruikt en geen schoonmaakazijn. Die laatste is namelijk te hard, waardoor je de kans loopt dat je wasmachine zal gaan roesten. Gebruik een hele fles en giet deze direct in de trommel leeg. Zet daarna een programma aan op de heetste stand en na afloop heb je weer een schone wasmachine.

Je wasmachine schoonmaken met een vaatwastablet

In vaatwastabletten zit ook vaak een reinigende en een ontvettende component en dat zijn precies de twee dingen die je wasmachine nodig heeft. Omdat de trommel van je wasmachine een iets grotere inhoud heeft dan je vaatwasser, kun je het beste twee blokjes in het zeepbakje doen. Draai vervolgens een lege trommel op het heetste programma.

Veelgestelde vragen over een baking soda in de wasmachine

Lees tot slot nog eens de vragen die andere consumenten stellen over het gebruik van baking soda in je wasmachine.

Hoe gebruik je baking soda in de wasmachine?

Je kunt baking soda op verschillende manieren in je wasmachine gebruiken. Om je wasmachine te reinigen voeg je het direct toe in de trommel en vervolgens draai je een leeg programma op de heetste stand.
Wat je ook kunt doen is baking soda toevoegen bij je witte wasgoed, waardoor zowel je kleding als je wasmachine extra schoon wordt.

Wat kan je niet schoonmaken met baking soda?

Ondanks dat baking soda geschikt lijkt voor alle schoonmaaktaakjes in en om het huis, zijn er een paar dingen die je maar beter niet met het goedje kunt schoonmaken. De schurende werking kan voor wat krasjes zorgen, waardoor je bijvoorbeeld beter geen aluminium potten kunt schoonmaken met baking soda. De kans is groot dat het aluminium wordt aangetast. Ook goud en zilver kun je beter niet met baking soda schoonmaken, want de kans is dan aanwezig dat het zal verkleuren. Voor deze metalen moet je een zachter schoonmaakmiddel gebruiken.