Wasmachine.com

Wasmachine aansluiten

Heb je een nieuwe wasmachine gekocht, maar weet je niet hoe je deze moet aansluiten? Geen probleem, de meeste wasmachines kunnen namelijk op dezelfde manier worden aangesloten en hier heb je helemaal geen professional voor nodig. Je kunt zelf je wasmachine aansluiten met behulp van ons simpele stappenplan, waarbij je 6 eenvoudige stappen doorloopt. Zorg er altijd voor dat je wasmachine helemaal recht staat en dat je de juiste aansluitingen tot je beschikking hebt.
Picture of Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Zelf je wasmachine aansluiten is erg eenvoudig.
  • Zorg voor de juiste aansluitingen en zet de wasmachine recht.
  • Gebruik eventueel een waterslot om lekkage te voorkomen.

Stappenplan voor het aansluiten van jouw wasmachine

Gelukkig hoef je geen elektricien in te schakelen op het moment dat je je nieuwe wasmachine wil aansluiten, dit kun je gemakkelijk zelf doen. Doe dit bij voorkeur samen met iemand anders en volg ons handige stappenplan:

Stap 1: Denk goed na over de plek

Voor je wasmachine aansluiten heb je drie dingen nodig: een water toevoer, afvoer en een geaard stopcontact. Bij oudere huizen kun je deze nog wel eens op een gekke plek vinden of mis je ze juist helemaal. In dat geval moet je er eerst voor zorgen dat aansluitingen worden om- of aangelegd, hiervoor heb je wel een erkend elektricien nodig.

Stap 2: Verwijder de transportbouten

Nieuwe modellen hebben op de achterkant van de wasmachine altijd transportbouten die zorgen ervoor dat de trommel tijdens het vervoeren niet verschuift. Voordat je de wasmachine installeert moet je deze verwijderen, want als je het apparaat aan zet met de bouten er nog in gaat deze heel snel stuk. Bekijk de handleiding van je wasmachine om er achter te komen waar deze bouten precies zitten. Je kunt ze na het verwijderen altijd het beste bewaren voor het geval je nog eens gaat verhuizen.

Stap 3: De wasmachine aansluiten

Kijk in de handleiding waar de water af- en aanvoer van je wasmachine zit. Sluit de aanvoer aan op de kraan en plaats de afvoerslang in de afvoerpijp. Draai de slang goed aan en zet het water zachtjes aan om te controleren of er geen water lekt. Je kunt ervoor kiezen om een extra waterslot toevoegen, deze zorgt ervoor dat er geen water meer wordt aangevoerd als er al meer dan genoeg water in de wasmachine zit, zo kun je eventuele lekkage voorkomen.

Stap 4: De wasmachine aansluiten op een geaard stopcontact

Sluit je wasmachine nooit aan op een stopcontact dat niet geaard is, want dat kan voor kortsluiting zorgen. Je kunt het juiste stopcontact herkennen aan dat er boven en onder een pinnetje zit. Steek de stekker in het stopcontact en zorg ervoor dat er niet te veel spanning op het snoer staat, bij voorkeur hangt deze losjes. Staat je wasmachine in de badkamer? Gebruik dan een trekschakelaar.

Stap 5: Zet de wasmachine waterpas

Tot slot zorg je ervoor dat de wasmachine op een stabiele ondergrond staat, een betonnen vloer is ideaal. Schuif de wasmachine eerst op de definitieve plek waar je hem wil hebben en controleer met een waterpas of alles recht staat. In sommige gevallen moet je de verstelbare pootjes hier en daar wat aandraaien of iets anders onder je wasmachine plaatsen, bijvoorbeeld een blokje. Als je de wasmachine niet op een stevige ondergrond zet loop je het risico dat hij tijdens het centrifugeren gaat lopen, waardoor je niet alleen schade aan je machine krijgt, maar ook aan je vloer.

Stap 6: Draai een proefrondje

Als alles op zijn plek staat draai je een programma met een lege trommel en controleer je of alles werkt en er nergens water uit komt. Werkt alles naar behoren? Dan heb je je wasmachine met succes aangesloten op de juiste plek!

Kun je een droger en wasmachine aansluiten op één afvoer?

De meeste woningen hebben een enkele afvoerpijp op de plek waar je je wasmachine en droger wil aansluiten. Nu hoeft dat geen probleem te zijn, want je kunt heel gemakkelijk beide apparaten op dezelfde aansluiten.

Met behulp van een Y-stuk kun je twee afvoerslangen in dezelfde afvoer laten uitkomen. Je drukt het heel eenvoudig op de afvoerbuis en vervolgens hang je beide slangen erin. Er zit vaak een wat breder en een smaller stuk aan, waarbij je het eerste gebruikt voor de afvoerslang van je wasmachine, hier komt namelijk veel meer water uit. De slang van je wasmachine moet ten minste 10 en maximaal 20 meter diep in de pijp hangen, zo heb je het minste risico op lekkage.

Heb je geen Y-stuk kunnen vinden of moet je nog even wachten tot het wordt bezorgd? Stel dan je wasdroger tijdelijk zo in dat het water wordt opgevangen in de condensbak. Houd er dan wel rekening mee dat je de bak met regelmaat moet legen.

Veelgestelde vragen over een wasmachine aansluiten

Heb je je oude wasmachine eindelijk verruild voor een nieuwe, maar moet je deze nog aansluiten? Lees dan eens de vragen die het vaakst worden gesteld door anderen.

Welke aansluiting heb je nodig voor wasmachine?

Voor een wasmachine aansluiten heb je voor water een aan- en waterafvoer nodig. In moderne huizen zitten deze al naast elkaar. Net als voor andere elektrische apparaten heb je ook een stroomtoevoer nodig, let erop dat deze geaard is, anders krijg je kortsluiting.

Hoe wasmachine aansluiten op afvoer?

Je kunt je nieuwe wasmachine aansluiten op de afvoerpijp zonder professionele hulp. Bij zo goed als alle wasmachines zit de afvoerslang al aan de achterzijde van de wasmachine bevestigd, deze hoef je vervolgens alleen nog in de afvoerpijp te stoppen. Als de waterslang nog niet al bevestigd zit moet je de handleiding raadplegen voor verdere instructies. Op dit punt kun je er ook voor kiezen om een waterslot te installeren.

Hoe ver moet de slang van de wasmachine in de afvoer?

Zorg ervoor dat de waterafvoerslang tussen de 10 centimeter en 20 centimeter in de pijp zit. Je hebt hierbij een paar centimeter speling. Als je hem te kort of te diep in de pijp legt heb je kans op een overstroming.

Hoe moet je je wasmachine aansluiten op een trekschakelaar?

Een wasmachine aansluiten op een trekschakelaar werkt hetzelfde, behalve de stap waarbij je de stekker aansluit. Je moet deze eraf knippen, de drie aders van de kabel bloot te leggen en deze aan te sluiten op de corresponderende draden aan de andere kant. Zorg ervoor dat je daarvoor de spanning ervan af haalt.

Is zelf je wasmachine aansluiten mogelijk?

Voor een wasmachine aansluiten heb je verder geen bijzondere gereedschappen of kennis nodig. Lees van tevoren goed de handleiding van het apparaat door en zorg dat je weet welke onderdelen waar zitten. Volg vervolgens ons eenvoudige stappenplan.