Wasmachine.com

Bosch i-DOS wasmachine

Met de automatische wasmiddeldosering van Bosch i-Dos wasmachines is het handmatig afwegen en toevoegen van wasmiddel voortaan verleden tijd. Door de automatische dosering bespaar je wasmiddel, tijd, energie en water. Hoe het i-Dos systeem werkt en wat de beste Bosch wasmachines met i-Dos zijn lees je hier.

Beste bosch i-dos wasmachine van 2024

1

Bosch WGG244A5NL i-DOS

2

Bosch WAU28P02NL i-DOS

3

Bosch WGG244F5NL i-DOS

4

Bosch WGB244A5NL i-DOS

Laatste update: 4 maart 2024

Beste bosch i-dos wasmachine van 2024

1

Bosch WGG244A5NL i-DOS

2

Bosch WAU28P02NL i-DOS

3

Bosch WGG244F5NL i-DOS

4

Bosch WGB244A5NL i-DOS

Laatste update: 4 maart 2024

Yannick
Yannick

Wasmachine expert sinds 2017

Handig om te weten

  • Een Bosch i-Dos wasmachine doseert wasmiddel en wasverzachter automatisch.
  • Door i-Dos wordt altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter toegevoegd.
  • Met het i-Dos systeem bespaar je tijd, water en energie.
  • De beste bosch i-dos wasmachine is de Bosch WGG244A5NL i-DOS

Een Bosch i-DOS wasmachine, wat is dat?

De Bosch i-Dos wasmachines zijn wasmachines waarbij een automatisch doseersysteem wasmiddel en wasverzachter toevoegt aan het wasprogramma. Op deze manier wordt altijd precies de juiste hoeveelheid wasmiddel toegevoegd waardoor je geen wasmiddel verspilt. Dit gebeurt automatisch en zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Door de optimale hoeveelheid wasmiddel gebruik je nooit teveel en hoeft de Bosch wasmachine minder lang te spoelen om het zeep weg te krijgen. Hierdoor bespaar je weer water en energie.

De Bosch i-Dos wasmachine maakt gebruik van automatische wasmiddeldosering waarmee je tot 20 wasbeurten kunt wassen. De dosering wordt vastgesteld aan de hand van sensoren. Deze sensoren wegen de hoeveelheid wasgoed in de trommel zit en meten de vervuilingsgraad van je kleding. Daar wordt de dosering op aangepast.

Dit zijn de beste Bosch i-DOS wasmachines van 2024

Wil je graag een wasmachine met automatische dosering? De Bosch i-Dos wasmachine is dan een uitstekende optie voor jou. We hebben de beste i-Dos wasmachines uit de Bosch serie voor je verzameld en hieronder uitgelicht. Hierbij hebben we niet alleen gekeken naar de automatische wasmiddeldosering maar ook naar andere eigenschappen zoals het vulgewicht, energieverbruik, toerental en verschillende wasprogramma’s. Dit zijn de beste Bosch i-Dos wasmachines van 2024.

De Bosch WGG244A5NL i-DOS wasmachine focust op gebruiksgemak en efficiëntie, met eigenschappen die zowel tijd als energie besparen. De i-DOS functie doseert automatisch het juiste wasmiddel en wasverzachter, waardoor er minder verspilling is en je wasgoed langer mooi blijft. Daarnaast heeft de machine een anti-vlekken systeem dat moeite bespaart door hardnekkige vlekken zoals olie en rode wijn effectief te verwijderen.

De wasmachine beschikt over een SpeedPerfect functie waarmee je tot 65% sneller kunt wassen zonder in te leveren op waskwaliteit. Dit is handig voor mensen met een druk leven. Het apparaat heeft ook een energielabel A en een EcoSilence Drive motor, wat betekent dat je na 10 jaar tot €290 kunt besparen op energiekosten en dat de machine relatief stil is.

Ondanks de vele voordelen zijn er ook nadelen. Zo ontbreekt een Iron Assist functie voor het verminderen van kreukels, is de machine niet via een app te bedienen en biedt het geen optie voor een volledige snelle wascyclus. Deze minpunten kunnen belangrijk zijn bij het maken van een aankoopbeslissing.
Voordelen Nadelen
Maakt weinig geluid
Voor een gezin
Topklasse waskwaliteit
Geen stoomfunctie
Heeft geen WiFi
De Bosch WAU28P02NL i-DOS wasmachine komt met een scala aan functies die het dagelijks leven vereenvoudigen. Het i-DOS-systeem zorgt voor automatische dosering van wasmiddel en wasverzachter, wat zowel kleding als het milieu ten goede komt. Daarnaast biedt de machine een stille werking door de EcoSilence Drive, en is er een AllergyPlus-programma voor mensen met allergieën.

Ondanks deze voordelen heeft de machine enkele nadelen. Zo mist het de Iron Assist-functie, die kreukels in kleding vermindert, en kan de wasmachine niet op afstand worden bediend via een app. Ook biedt het apparaat geen volledige snelle wascyclus, wat onhandig kan zijn voor mensen die vaak haast hebben.

Op het gebied van energie-efficiëntie scoort de Bosch WAU28P02NL i-DOS goed met een A-energielabel. Gedurende de levensduur van het apparaat kan dit een besparing van tot €290 op de energierekening betekenen. Hoewel het apparaat enkele tekortkomingen heeft, presteert het over het algemeen zeer goed en biedt het veel nuttige functies.
Voordelen Nadelen
Maakt weinig geluid
Voor een gezin
Heeft een stoomfunctie
Topklasse bouwkwaliteit
Topklasse waskwaliteit
Heeft geen WiFi
De Bosch WGG244F5NL i-DOS wasmachine komt met verschillende features die het dagelijks leven vereenvoudigen. De i-DOS-functie doseert automatisch de benodigde hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter, wat zorgt voor een efficiënter gebruik van middelen en energie. De machine draagt hiermee bij aan duurzaamheid en gemak, omdat handmatige dosering overbodig wordt.

Een andere nuttige functie is de Iron Assist-stoomfunctie, die tot 50% van de kreukels uit kleding haalt. Dit is vooral handig voor mensen die een hekel hebben aan strijken, omdat het een flinke tijdsbesparing oplevert. De SpeedPerfect-optie maakt het bovendien mogelijk om wasprogramma's tot 65% sneller te draaien zonder in te leveren op waskwaliteit.

Ondanks de voordelen zijn er ook enkele nadelen. De machine biedt geen app-bediening, wat voor liefhebbers van smart homes een gemis kan zijn. Ook ontbreekt het 4D Wash System voor een gelijkmatige verdeling van wasmiddel, en is er geen optie voor een volledige snelle wascyclus. Hiermee mist de machine enkele geavanceerde opties die wel in andere modellen te vinden zijn.

Voordelen Nadelen
Maakt weinig geluid
Voor een gezin
Heeft een stoomfunctie
Topklasse bouwkwaliteit
Topklasse waskwaliteit
Bediening via app
Heeft WiFi
Duur
De Bosch WGB244A5NL i-DOS wasmachine biedt meerdere innovatieve functies gericht op gebruiksgemak en efficiëntie. Een van de meest opvallende kenmerken is de i-DOS functie, die automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter doseert. Dit bespaart niet alleen wasmiddel, maar draagt ook bij aan een langere levensduur van je wasgoed. De machine kan zelfs barcodes van wasmiddelen scannen via een app, waardoor de dosering altijd optimaal is.

Naast de i-DOS functie beschikt de wasmachine over een Iron Assist stoomfunctie die tot 50% van de kreukels uit kleding haalt. Dit betekent niet alleen een tijdsbesparing omdat je minder hoeft te strijken, maar het draagt ook bij aan minder slijtage van de kleding. Bovendien heeft de machine een anti-vlekken systeem dat hardnekkige vlekken zoals olie en rode wijn effectief verwijdert, ideaal voor huishoudens met kinderen.

Echter, de machine is niet zonder nadelen. Zo is er geen snelle wascyclus beschikbaar voor wie haast heeft. De stoomfunctie is bovendien niet geschikt om muf wasgoed op te frissen. Daarnaast heeft de machine een geluidsniveau van 70 dB tijdens het centrifugeren, wat als storend kan worden ervaren door mensen die gevoelig zijn voor geluid.

Wat is Bosch i-Dos 2.0

Ben je van plan een nieuwe wasmachine van Bosch te kopen? Dan koop je een wasmachine met i-Dos 2.0 wasmiddellade. Bij deze wasmachines kun je in het tweede vakje ook een extra wasmiddel toevoegen. Bij een oudere Bosch wasmachine kun je het tweede vakje enkel gebruiken voor wasverzachter. De nieuwere modellen hebben dus de optie om twee soorten wasmiddel te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je wasmiddel voor witte was en gekleurde was automatisch wilt laten doseren. Wasverzachter kun je dan handmatig doseren als je dit erbij wilt toevoegen. In onderstaande video zie je hoe de Bosch i-Dos werkt en het verschil tussen beide modellen.

Bosch i-DOS wasmachine: voor- en nadelen

Voordelen

Nooit meer zelf wasmiddel afwegen

Een groot voordeel van de Bosch i-Dos wasmachine is dat je nooit meer zelf wasmiddel of wasverzachter handmatig moet afmeten. Je vult eens in de zoveel tijd de wasmiddellade bij en dat is het. Het bespaart je een hoop tijd en moeite.

Perfect wasresultaat en schone kleding zonder vlekken

Naast dat je het wasmiddel zelf niet meer handmatig hoeft toe te voegen voor een wasbeurt zorgt het exact gedoseerd wasmiddel er ook voor dat je was schoner wordt. Door niet teveel en niet te weinig wasmiddel te gebruiken worden kleren schoner en blijven ze langer mooi. Ook voorkom je overdosering en krijgt je kleding geen zeepvlekken meer door teveel wasmiddel.

Bespaar wasmiddel, water en energie

Doordat de sensoren van de Bosch wasmachine de hoeveelheid wasgoed en vuilheid van je wasgoed meten wordt het gedoseerde wasmiddel daarop aangepast. Dit is voor alle wasbeurten uniek en zo wordt nooit teveel wasmiddel gebruikt. Hierdoor bespaar je wasmiddel. Ook bespaar je op water en energie omdat de wasmachine minder spoelbeurten nodig heeft om het wasmiddel weg te spoelen. Niet alleen beter voor je wasmachine, maar ook voor het milieu.

Nadelen

Hogere aanschafprijs

Een wasmachine uit de Bosch serie met i-Dos is duurder in aanschaf dan andere Bosch wasmachines. Waar je voor een gewone wasmachine van Bosch zo’n €600 kwijt bent, beginnen de prijzen voor een i-Dos wasmachine vanaf €800.

Nog steeds handmatig toevoegen

Bij i-Dos 2.0 heb je de optie om twee soorten wasmiddel of één wasmiddel en wasverzachter in de wasmiddellade toe te voegen. Kies je er voor om wasmiddel en wasverzachter toe te voegen, dan kun je slechts één soort wasmiddel gebruiken. Vaak gebruikt een huishouden toch wel meerdere soorten wasmiddel, zoals voor de witte was, gekleurde was en donkere was. In de praktijk betekent dit, dat je voor bepaalde wasbeurten toch nog handmatig wasmiddel moet toevoegen omdat deze niet in het automatisch doseren vakje zit. Voeg je twee soorten wasmiddel toe aan de lade, dan zul je de wasverzachter weer handmatig moeten toevoegen. De wasmachine kan helaas niet al het werk uit handen nemen.

Hoe gebruik je Bosch i-DOS?

De Bosch I-Dos wasmachine werkt op basis van twee containers die in de wasmiddellade van de wasmachine zijn ingebouwd. In de eerste container kun je wasmiddel toevoegen, in de tweede wasverzachter. Koop je een nieuwe i-Dos wasmachine dan heb je bij de tweede container ook de optie om een tweede soort wasmiddel toe te voegen. Met een volle container kun je zo’n 20 keer wassen. De containers kun je met je eigen wasmiddel en favoriete wasverzachter vullen.

Nadat je de wasgoed in de trommel hebt gestopt, meet de Bosch wasmachine met sensoren de belading en vervuilingsgraad van je wasgoed. De sensoren bepalen vervolgens de hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter die nodig is en voegen deze automatisch toe aan de wasmachine. In onderstaande video vind je een duidelijke uitleg over het i-Dos systeem en hoe je de containers met wasmiddel en wasverzachter kunt vullen.

Veelgestelde vragen over een Bosch i-DOS wasmachine

Wat is Bosch i-DOS?

De i-Dos wasmachine uit de Bosch serie heeft een automatisch doseersysteem. Hierdoor wordt altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt waardoor je was schoner wordt en je nooit teveel wasmiddel gebruikt. Je hoeft zelf niet meer de juiste hoeveelheid voor elke wasbeurt af te wegen, dit doet de wasmachine nu voor jou.

Hoe werkt Bosch i-DOS?

In de wasmiddellade van je Bosch wasmachine zitten twee vakken die je kunt vullen met wasmiddel en wasverzachter. Nadat je wasgoed in de wastrommel hebt gestopt, meet de Bosch i-Dos wasmachine via sensoren de hoeveelheid wasgoed in de trommel en hoe vuil het is. Hierop past de wasmachine de dosering van wasmiddel op de milliliter nauwkeurig aan. Door de automatische dosering gebruik je nooit te veel wasmiddel wat beter is voor je kleding, wasmachine en het milieu.

Welk wasmiddel gebruiken voor Bosch i-Dos?

Bij de Bosch i-Dos wasmachines kun je gewoon je eigen favoriete wasmiddel en wasverzachter gebruiken voor een wasbeurt. De producten voeg je toe in de wasmiddellade.