Wasmachine.com

Wat heb je nodig om een wasmachine aan te sluiten?

Voor het aansluiten van een (nieuwe) wasmachine heb je een aantal dingen nodig. Hieronder hebben we alles voor je op een rijtje gezet, inclusief uitleg. Dit heb je nodig om je wasmachine aan te sluiten:
– Watertoevoerslang. De watertoevoerslang sluit je aan op de kraan en zorgt ervoor dat er water naar de wasmachine gepompt kan worden. Als je een nieuwe wasmachine koopt, is dit meestal inclusief toevoerslang. Koop je een wasmachine tweedehands en krijg je er geen watertoevoerslang bij geleverd? Dan kun je ze ook los kopen.
– Waterafvoerslang. Een nieuwe wasmachine komt ook vaak inclusief waterafvoerslang. De afvoerslang zit meestal al vast aan de wasmachine. Je stopt deze slang in 10 tot 20 centimeter in de afvoerbuis.
– Een geaard stopcontact óf een trekschakelaar. Om kortsluiting te voorkomen moet je je wasmachine aansluiten op een geaard stopcontact. Komt je wasmachine in de badkamer te staan? Dan gebruik je een trekschakelaar. Dit is een waterdichte elektriciteitsschakelaar.
– Een waterpas. Bij het plaatsen van je wasmachine is het belangrijk dat deze waterpas staat. Als dit niet het geval is, zal de wasmachine tijdens het centrifugeren harder trillen dan nodig is. Dit maakt erg veel lawaai en zorgt er mogelijk voor dat de wasmachine van zijn plaats komt. Met een waterpas controleer je of dit het geval is. Wasmachines hebben meestal verstelbare pootjes, waaraan je kan draaien om het apparaat recht te zetten.
– Eventueel waterbeveiliging. Wasmachines worden steeds vaker uitgerust met verschillende soorten waterbeveiliging, dit verkleint je kan op een lekkage en waterschade aanzienlijk. Als je wasmachine het nog niet heeft, is het aan te raden om een aquastop aan te schaffen. Deze sluit je aan op de watertoevoerslang en blokkeert de watertoevoer wanneer er te veel water de wasmachine instroomt.
– Eventueel een y-stuk. Als je je wasmachine en wasdroger op dezelfde waterafvoer wilt aansluiten, heb je een y-stuk nodig. Hiermee kan je beide afvoerslangen op eenzelfde waterafvoer aansluiten.