Wasmachine.com

Waarom lekt mijn wasmachine?

Als je wasmachine lekt, wil je dat natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben. Want met een lekkende wasmachine, kan je geen was doen. Hieronder behandelen we de meest voorkomende lekkages bij wasmachines, en de oplossingen daarvoor.
1. Aan- of afvoer lekt. Controleer bij zowel de watertoevoer- als afvoerslang of deze goed zijn aangesloten aan beide kanten en probeer eventuele beschadigingen te vinden. Als je watertoevoerslang of de afvoerslang beschadigd is, zul je deze moeten vervangen.
2. Afvoerpijp lekt. Als je wasmachine water lekt bij het afpompen, zit de afvoerslang mogelijk te diep in de afvoerpijp. De afvoerslang mag niet dieper dan 15 cm in de afvoer zitten, anders riskeer je een lekkage. Met een steunbeugel voorkom je dat de afvoerslang te diep in de afvoer zakt.
3. Water lekt uit de deur. Als er water uit de deur van je wasmachine lekt, zit de deur waarschijnlijk niet goed dicht, vaak omdat er wasgoed klem zit. Zet de wasmachine uit, draai de kraan dicht, haal de stekker uit het stopcontact en kantel de wasmachine iets naar achter voor ±40 seconden. Zet de wasmachine weer neer en haal je wasgoed tussen de deur vandaan.
Zit er geen wasgoed vast tussen de deur van je wasmachine? Controleer dan of er geen beschadigingen zitten aan de deur of de rubbers bij de deur. Is dit het geval? Neem dan contact op met je leverancier of reparateur.
4. Afvoer zit verstopt. Maakt de sifon schoon. Dit doe je door eerst een emmer onder de sifon te zetten en het water en vuil daarin te laten lopen. Sluit de sifon weer aan vul een emmer met kokend water en soda. Haal de afvoerslang los, en giet met behulp van een trechter het water door de slang. Zit hij nog steeds verstopt? Gebruik dan een trekveer om de verstopping los te krijgen.
5. Wasmiddellade lekt. Als dit het geval is, blijft er waarschijnlijk te veel overtollig wasmiddel in het zeepbakje hangen. Haal de wasmiddellade uit de wasmachine en spoel deze schoon onder een kraan. Gebruik eventueel een spons of een oude tandenborstel om de zeepresten weg te poetsen.
6. Water lekt uit de onderkant van de wasmachine. Controleer in dit geval het afvoerfilter onderaan de voorkant van je wasmachine. Deze moet goed dicht zitten. Als dit het geval is en er toch water lekt, is het waarschijnlijk een defect aan de binnenkant van je wasmachine die de lekkage veroorzaakt. Neem hierover contact op met je leverancier of reparateur.