Wasmachine.com

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

De gemiddelde levensduur van een wasmachine is 13,4 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Na 13,4 jaar moesten de meeste consumenten die meededen aan het onderzoek hun wasmachine vervangen.
Uiteraard gaan sommige wasmachines langer mee dan andere. Een van de aspecten die meespelen in de verwachte levensduur van een wasmachine, is het merk. Vaak gaan wasmachines van grote merken langer mee dan die van kleinere en goedkopere merken. Miele staat bovenaan als het gaat om gemiddelde levensduur. Miele wasmachines gaan volgens het onderzoek namelijk gemiddeld 16,6 jaar mee! Op de tweede plaats staat AEG, met een sprongetje. AEG-wasmachines gaan ook langer dan gemiddeld mee, namelijk 13,7 jaar. Siemens wasmachines gaan gemiddeld 13,1 jaar mee, Zanussi 12,9 en Bosch 12,4. Over de wasmachines van Samsung waren helaas niet voldoende gegevens bekend bij de Consumentenbond om een oordeel over te maken. Onderaan de lijst staat Indesit, met een gemiddelde levensduur van 10,7 jaar.
Een andere indicatie voor een lange levensduur, is de bouwkwaliteit van een wasmachine. Deze kan van basis-, midden- of topklasse zijn. Van wasmachines met een bouwkwaliteit van topklasse is de kans groter dat je er een lange tijd plezier van hebt.