Wasmachine.com

Wat is centrifugeren van een wasmachine?

Tijdens het centrifugeren draait de trommel van de wasmachine heel hard rond, de wasmachine centrifugeert altijd aan het einde van het wasprogramma. Dit met als doel om zoveel mogelijk water uit het wasgoed te persen.
Hoe sneller de trommel ronddraait tijdens het centrifugeren, hoe droger het wasgoed na afloop uit de machine komt. Niet iedere wasmachine is in staat om even hard te centrifugeren. Hoe goed een wasmachine kan centrifugeren, kun je aflezen van het toerental. Dit geeft aan hoeveel rondes de trommel per minuut maakt tijdens het centrifugeren. Dit wordt ook wel ‘rounds per minute’ (rpm) genoemd. Met een hoger aantal toeren, wordt je wasgoed droger. Hierdoor hoef je wasgoed minder lang in de wasdroger of aan de waslijn. Wasmachines hebben tegenwoordig een toerental tussen 1100 rpm en 1800 rpm. Al komt een toerental van 1400 het meeste voor, daarna 1600 toeren.
Ondanks dat het fijn is dat je wasgoed zo droog mogelijk uit de wasmachine komt, is het niet heel goed voor je wasgoed om altijd maar met een hoog toerental te centrifugeren. Dit vergroot namelijk de kans op slijtage en beschadigingen. Was je kwetsbare stoffen? Dan kun je er altijd nog voor kiezen, bij het instellen van je wasprogramma, om met een lager toerental te centrifugeren.