Wasmachine.com

Wat is het beste wasmiddel voor de wasmachine?

Er is tegenwoordig erg veel keuze tussen verschillende soorten wasmiddel. Vloeibare wasmiddelen en wasmiddelen in poedervorm komen het meeste voor. Maar welke is nou het beste voor je wasmachine? Zowel waspoeders als vloeibare wasmiddelen hebben hun voor- en nadelen.
Wasmiddel in poedervorm: Als waspoeder niet volledig oplost, kunnen er brokjes achterblijven en zich ophopen. Hier kan allerlei andere vuiligheid aan blijven hangen en waardoor het een verstopping in het afvoersysteem van je wasmachine kan veroorzaken. Door te wassen op hogere temperaturen kun je de kans vergroten dat je poederwasmiddel volledig oplost.
Vloeibaar wasmiddel: De doseerdoppen van vloeibare wasmiddelen zijn vaak niet voorzien van duidelijke lijnen, waardoor veel mensen te veel wasmiddel bij de was doen. Het teveel aan wasmiddel kan verschillende problemen veroorzaken, zoals vetluis, maar ook (onnodig) lange spoelcycli en op den duur lekkages.
Voor je wasmachine is dus niet per se het één beter dan het ander, het is ook afhankelijk van jouw voorkeuren. Naast het effect van het wasmiddel op je wasmachine, zijn er uiteraard meer manieren waarop vloeibare wasmiddelen van poederwasmiddelen te onderscheiden zijn. Hieronder een aantal voorbeelden.
1. Waspoeder is goedkoper in aanschaf
2. Voor vlekken die buitenshuis zijn ontstaan (zoals van gras of modder) is een poederwasmiddel effectiever
3. Daarentegen is vloeibaar wasmiddel beter tegen vettige en olieachtige vlekken
4. Waspoeder lost minder makkelijk op bij lage temperaturen dan vloeibaar wasmiddel
5. Veel mensen vinden vloeibaar wasmiddel makkelijker in gebruik; omdat dit in een plastic fles zit in plaats van een kartonnen doos, maar ook omdat je kan gieten in plaats van scheppen
6. Welk wasmiddel beter is voor het milieu, is afhankelijk van het exacte wasmiddel. Echter is het recyclen van de kartonnen doos van waspoeder makkelijker en minder kwalijk voor het milieu dan de plastic fles van vloeibare wasmiddelen