Wasmachine.com

Waarom trilt mijn wasmachine?

Tijdens het centrifugeren zal elke wasmachine trillen. In dit deel van een wasprogramma, draait de trommel namelijk erg hard rond om zo veel mogelijk water uit het wasgoed te drukken. Een wasmachine kan echter ook te veel trillen tijdens het centrifugeren. Hij maakt dat meer herrie dan normaal en kan zelfs van zijn plek komen. Er zijn verschillende redenen waarom een wasmachine zo heftig trilt.
De meest voorkomende reden van een (heftig) trillende wasmachine, is dat hij niet waterpas staat. Als een wasmachine niet waterpas staat, is hij niet in balans en zal hij harder trillen dan normaal. Met behulp van een waterpas en door aan de pootjes onder je wasmachine te draaien, kun je je wasmachine waterpas zetten.
Een andere oorzaak waarom je wasmachine trilt, is een ongelijke belading in de trommel. Je wasgoed hoopt dan op aan één kant van de trommel, waardoor het hele apparaat heftig schudt tijdens het centrifugeren. Je kunt dit voorkomen door de trommel vol genoeg te stoppen bij iedere wasbeurt, of door tijdens het centrifugeren de wasmachine stop te zetten, het wasgoed meer te verspreiden over de trommel, en vervolgens het centrifugeren voort te zetten.
Trillingen van je wasmachine kunnen ook veroorzaakt worden voor overmatig vuil of een hard voorwerp in het pompfilter. Onderaan de voorkant van je wasmachine vind je een deurtje. Hierachter zit het pompfilter, welke je met de hand kun contoleren op vuil en eventuele knopen, stenen of muntgeld.
Als je nog meer manieren zoekt om je wasmachine minder te laten trillen, kun je hem ook (opnieuw) kalibreren. Dit gebeurt bij de meeste wasmachines al in de fabriek, maar het gebeurt nauwkeuriger als je dit thuis doet. Na het kalibreren zal je wasmachine minder trillen, minder geluid maken en zelfs energiezuiniger wassen.
En ten slotte kun je ook overwegen trillingsdempers aan te schaffen als je vindt dat je wasmachine te veel trilt. Dit is alleen niet altijd mogelijk. Als je wasmachine op een harde ondergrond staat (beton of tegels) kan het wel, maar bij een zachte ondergrond (hout, laminaat, vloerbedekking) hebben trillingsdempers geen zin.